Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman s paní Ivanou oslavili stříbrnou svatbu. Jak šel čas s prezidentským párem?

  • Autor: bel,vr - 
    2. 8. 2018
    05:02

    Byla jednou jedna mladá dívka, která se zamilovala do svého staršího šéfa a ten si ji vzal za ženu. Že je to příběh jak z brakové literatury? Jenže tenhle měl nevšední pokračování. Z muže se po letech stal český prezident a z dívky je první dáma. A v létě roce 2018 oslavili stříbrné výročí, když spolu byli 25 let. Brali se 2. srpna 1993. Pojďte si s Bleskem připomenout, jak se jejich vztah vyvíjel.

  • 1.1990 - Seznámení

    On, rozvedený vědecký pracovník Prognostického ústavu, který v listopadu 1989 zaujal veřejnost plamenným projevem na Letné. Ona, studentka romanistiky. Ivana zaznamenala, že si známý prognostik postěžoval, že mu chybí sekretářka. Zanechala tak studií a na podzim 1990 se stala jeho asistentkou. Jejich pracovní vztah se postupně začal přetavovat v milostný…

    Miloš Zeman v roce 1991 Miloš Zeman v roce 1991 | Profimedia.cz

  • 2.1992 - Získává moc

    Svou politickou kariéru Zeman nastartoval ve Federálním shromáždění, členem Sněmovny lidu i Sněmovny národů byl od ledna 1990 do prosince 1992. V únoru 1993 navíc přibral ještě funkci šéfa ČSSD. A je známo, že mocní – a v případě Zemana i vysocí – muži ženy odjakživa přitahovali.

    1996: V červnu byla ČSSD se Zemanem v čele druhá v parlamentních volbách. Hned za Klausovou ODS. Později se oba svých stran zřekli. 1996: V červnu byla ČSSD se Zemanem v čele druhá v parlamentních volbách. Hned za Klausovou ODS. Později se oba svých stran zřekli. | ČTK

  • 3.1993 - První i druhá svatba

    Druhého srpna na Novoměstské radnici si pár řekl své »ano«. Zatímco nevěsta si přála komorní svatbu, Zeman před médii »provařil« termín veselky a v sále bylo plno. Tehdy se Ivana svěřila, že na svém muži nejvíce obdivuje inteligenci. Naopak jí vadí jeho kouření.

    „Myslím si, že člověk může pracovat dobře pouze tehdy, když sám má někoho rád, a když ví, že někdo má rád jeho,“ řekl premiér po svatbě novinářům. V té době je mu 48 let, jí osmadvacet. Zeman už jedním manželstvím prošel, v případě Ivany šlo o první sňatek.

    V roce 1993 -  Ženich V roce 1993 - Ženich | Ladislav Křivan, archiv

  • 4.1994 - Máme holku!

    V první lednový den roku 1994 přišla na svět dcera Kateřina (24), která dnes studuje v Anglii. Z předešlého manželství s Blankou již Zeman měl syna Davida. Ten je lékařem.

    Zemanovým to pohromadě vždy slušelo Zemanovým to pohromadě vždy slušelo | Facebook

  • 5.1998 - Na vrcholu

    Dosavadní Zemanův politický vrchol přichází v červenci 1998, kdy se stává premiérem menšinové vlády jištěné opoziční smlouvu s ODS. Se čtyřletou Kateřinou a tehdy 33letou Ivanou se všichni stěhují do Kramářovy vily.

    Zeman v roce 1998 při tanci se svou ženou Ivanou. Zeman v roce 1998 při tanci se svou ženou Ivanou. | Profimedia.cz

  • 6.2001 - Hlásí konec

    V roce 2001 Zeman oznamuje, že už nehodlá být příštím premiérem a že se stáhne do politického důchodu. Funkci šéfa sociální demokracie přepouští v dubnu téhož roku Vladimíru Špidlovi (67), ten se po vítězných volbách v roce 2002 také stává premiérem. Stále mladá a atraktivní Ivana má před sebou vyhlídku usedlého života s o 20 let starším mužem…

    Zeman v roce 2001 Zeman v roce 2001 | Profimedia.cz

  • 7.2002 - Každý svou cestou

    To se ale neděje. Přichází totiž zhruba desetileté období, kdy manželé žijí odděleně. Zeman pobývá ve své tvrzi na Vysočině, užívá si politického důchodu a píše knihy, Ivana s Kačenkou zůstává v Praze.

    Miloš Zeman po odchodu z politiky na své chalupě. Miloš Zeman po odchodu z politiky na své chalupě. | Profimedia.cz

  • 8.2003 - Pokus o návrat

    Ještě v roce 2003 se Zeman pokusil o politický návrat, spolustraníci ho ale nepodrželi a prezidentem se stal Václav Klaus (77). Po dobu kampaně nebylo po Ivaně ani vidu ani slechu. Tušila snad, že v pokus o návrat na politické výsluní její muž uspět nemůže?

    Zeman při odchodu ze Španělského sálu po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003. Zeman při odchodu ze Španělského sálu po neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2003. | Profimedia.cz

  • 9.2012 - Do voleb s Kate

    Rozjíždí se kampaň pro vůbec první přímou prezidentskou volbu, Zeman kandiduje za Stranu práv občanů. Místo manželky mu ale s kampaní vypomáhá dcera, ze které mezitím vyrostla mladá dáma. „Bude to jedna z nejlepších věcí, co se zemi může stát,“ komentovala Kateřina možnost, že by byl její otec prezidentem zvolen. To se i stalo, prezidentskou přísahu skládá v březnu 2013.

    2012: Dnes je z Kateřiny kráska, jež může svému otci přitáhnout tisíce voličů 2012: Dnes je z Kateřiny kráska, jež může svému otci přitáhnout tisíce voličů | David Malik / Blesk

    Video  Zeman po výhře ponížil reportéra ČT: „Mluvíte jako mutant.“ A pochválil Okamuru  - Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 10.2013 - Konečně první dámou

    Ivana se konečně začíná více angažovat v roli první dámy. Ta spočívá zejména v obraně svého muže před nařčeními, že je alkoholik. „Používat nepodložené lži o alkoholovém opojení, zesměšňovat ho v televizním pořadu, to už je vážně trochu moc. Naprosto to odsuzuji a jako člověku je mi to líto,“ řekla.

    V průběhu prvního prezidentského období se Ivana stále více osměluje a svého muže doprovází na oficiální akce, o svém soukromí ale nemluví. Informace o ní tak sporadicky vypouští Zeman. „Moje žena už si vyřídila zbrojní pas. A má řádný revolver. No tak doufám, že mě bude chránit před teroristy,“ prozradil Zeman v roce 2016.

    Záhadný úsměv i přeložené ruce… To už jsme ale, pane fotografe, někde viděli! Záhadný úsměv i přeložené ruce… To už jsme ale, pane fotografe, někde viděli! | Foto Herbert Slavík

  • 11.2017 - Střídání stráží... a rezignace

    Probíhá kampaň za znovuzvolení Miloše Zemana, místo Kateřiny se tentokrát naplno angažuje Ivana. Má na starosti tým sběračů podpisů. Zeman ve volbách poráží svého protivníka Jiřího Drahoše (69) a letos v březnu se stává podruhé prezidentem. A Ivana už se zřejmě smířila s tím, že svého muže nezmění. „Nemám potřebu kohokoli měnit. Pokud si s člověkem nerozumím, nepovažuji za nutné se s ním vídat. Ani v případě mého muže jsem neměla potřebu něco na něm měnit,“ svěřila se magazínu Ona Dnes.

    .. .. | ČTK

gabreta ( 2. srpna 2018 16:17 )

Koukám, jak se tady zase předvádí "elita kavárenských povalečů"!!!

cervena_sedma ( 2. srpna 2018 16:09 )

I introverní dáma se může usmívat a věnovat se nějaké citlivější činnosti

mbmb ( 2. srpna 2018 15:52 )

redaktori Blesku mate asi upal ,hruza ty clanky a 3x o manzelskem paru z Vysociny - to prehanite

jiri.k ( 2. srpna 2018 14:42 )

 Obdivuju toho, kdo to přečetl celé. Mě se z něj zvedá kufr.

viceroy ( 2. srpna 2018 13:48 )

Mandat. 25 let mínus kolik bez sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa