Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf „berňáku“ Janeček skutečně skončí. Vroubek má u novomanželů i firem

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
1. listopadu 2018
08:15

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček končí, potvrdily se tak informace Blesk Zpráv. Podle všeho nakonec odchází dohodou. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že není s prací Janečkova úřadu úplně spokojena. Výhrady měla i k tomu, jak jeho šéf komunikuje s lidmi a vysvětluje své kroky. Kritice kontroloři čelili v poslední době kvůli kontrole konání svatebních veselek a nebo sporům o takzvané zajišťovací příkazy.

O odvolání z funkce generálního ředitele Finanční správy požádal Martin Janeček podle informací Blesk Zpráv oficiálně sám. Uvolnit ze služebního místa chce k 27. prosinci letošního roku. „O tomto svém kroku jsem uvažoval několik měsíců. Jedná se o mé osobní rozhodnutí,“ uvedl odcházející šéf.

Ministryně Alena Schillerová Janečkovo rozhodnutí přijala a očekává, že státní tajemník ministerstva financí Petr Bejček začne do čela Finanční správy hledat nového generálního ředitele. „Rozhodnutí pana Janečka plně respektuji a chtěla bych mu poděkovat za práci, kterou v pozici generálního ředitele Finanční správy vykonal,“ uvedla Schillerová.

Schillerová přiznala problémy už v září

Damoklův meč přitom visel nad Janečkem už několik týdnů. To, že jeho pozici ministryně financí Alena Schillerová skutečně řeší, naznačovala pro Blesk Zprávy v rozhovoru na konci září.

„Řešíme všechny okolnosti. Věřte, že k nějakému závěru dospěju,“ odpověděla tehdy Schillerová na dotaz, jak pevná je Janečkova pozice.

Jako hlavní problém tehdy označila Schillerová špatnou komunikaci úřadu a také sporné výzvy novomanželům, po kterých chtěli úředníci finančních úřadů informace o jejich svatební veselce. Včetně počtu hostů, nebo způsobu platby. Kontroloři si tak jen ověřovali, zda je některé restaurace nepodvádějí s EET. Za problematické označovala Schillerová v nedávném rozhovoru také takzvané zajišťovací příkazy, kvůli kterým se některé podniky soudí s Finanční správou a jsou často úspěšné.

„Věřím, že ve výběrovém řízení bude nalezen profesionál, který kromě řádného výběru daní také výrazněji posune Finanční správu směrem k proklientskému přístupu, zlepšení a zjednodušení komunikace a přesunu plnění daňových povinností do on-line prostředí,“ popsala Blesk Zprávám hlavní úkoly pro nového šéfa Finanční správy ministryně Schillerová.

Jméno nového šéfa „berňáku“ by mohlo být známé v ideální případě do konce roku. Nové výběrové řízení bude totiž zřejmě vypsané ještě v době, kdy bude svou práci v křesle generálního ředitele dokončovat Janeček.

Janečka na post ředitele Generálního finančního ředitelství schválila bez předchozího připomínkového řízení 27. 10. 2014, a to na návrh tehdejšího ministra financí – dnešního premiéra Andreje Babiše (ANO). Výjimku ve schvalování „přijímacího“ procesu přitom udělil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Janeček je mimo jiné také autorem opatření proti takzvaným karuselovým podvodům prostřednictvím zajišťovacích příkazů.

Nové křeslo pro Janečka

Z postu generálního ředitele Finanční správy by se podle informací Blesk Zpráv mohl Janeček přesunout zpět do jižních Čech, kde působil ve funkci vedoucího oddělení nepřímých daní na Finančním ředitelství v Českých Budějovicích. Na tomto úřadu by teď ale mohl zastávat funkci nejvyšší – tedy generálního ředitele. 

bullshit ( 1. listopadu 2018 13:28 )

Přesně tak ale jinak je to sympaťák...

penecas ( 1. listopadu 2018 12:46 )

dělal přesně, co mu Babiš řekl. teď se lidi bouří, a tak ho Babiš klidně odepíše jako už více lidí. neměl se s takovými lidmi vůbec zaplétat...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa