Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš chce v Česku jen jeden čas, současný zimní. Argumentuje i svými vnoučaty

Autor: ČTK, simao - 
31. října 2018
10:00

Andrej Babiš (ANO) se po středečním jednání vlády vyjádřil jednoznačně ke střídání letního a zimního času. Chtěl by ponechat jen ten současný zimní, který platí od neděle. Při té příležitosti premiér vzpomněl i svá vnoučata.

Vláda na dnešním jednání řešila i problematiku, jestli měnit čas na letní a zimní. „Já zastávám ten názor, že měli bychom mít ten zimní astronomický čas, to znamená ten, který platí od neděle 28. října. Z různých důvodů – i praktických i zdravotních,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

A vzpomněl při tom i vlastní rodinu. „Když máte malé děti – já mám vnučky – a slunce zapadá až po 21. hodině, tak děti samozřejmě říkají, že je světlo, a nechce se jim moc spát, například. To jsou praktické věci,“ podotkl Babiš.

Vláda chce středoevropský čas

Zatímco letní čas letos nasatal 25. března a ručičky se posunuly z 2:00 na 3:00, v neděli 28. října nastal čas „zimní“ a hodiny se posunuly z 3:00 an 2:00. Jde přitom o čas de facto středoevropský, též označovaný jako astronomický. Skutečný zimní čas u nás byl zaveden již před drahným časem - 1. prosince 1946 a skončil 23. února 1947. I pro současný středoevropský čas se však v obecném chápání používá lidové označení „zimní čas“.

Pokud by bylo ukončeno střídání času, podle kabinetu by tak měl být nastálo zaveden „zimní“ čas. Vláda o věci diskutovala v závěru dnešního jednání v reakci na iniciativu Evropské komise ukončit příští rok povinné střídání času. Rakouské předsednictví v pondělí navrhlo členským zemím EU odložit konec až na rok 2021.

Babišovi už to není jedno

Vyvolalo to řadu reakcí. A také jisté prozření českého premiéra, že jde o téma, které bude ještě hojně diskutované. Ještě v srpnu přitom Babiše debata o střídání času příliš nezajímala. „Mám jiné starosti, řeším migraci,“ uvedl na konci prázdnin na žádost novinářů o reakci na avizovaný plán Evropské komise nechat o případné změně rozhodnout členské státy EU a europarlament. Babiš na dotaz novinářů nejprve uvedl, že neví, zda by změna něco přinesla. „To se musíte zeptat občanů,“ uvedl.

Podle Babiše však nyní není příliš jasné, kde a jak by se o problematice mělo dál diskutovat. Předpokládá, že se o ní bude mluvit na půdě Evropské rady. „Není úplně jasné, jak tenhle návrh komise má být diskutován, jestli má být diskutován na Evropské radě,“ podotkl Babiš dnes. „Samozřejmě my v Evropě máme různá pásma, takže různé je Portugalsko, Velká Británie, jiný čas máme u nás. Předpokládám, že na půdě Evropské rady se k tomu vrátíme, protože je to celkem nejasné, jak by se o tom mělo rozhodnout,“ dodal Babiš.

Babiš přitom narážel i na debatu, kterou rozproudila právě Evropská komise - ta nechala hlasovat ve veřejné konzultaci na 4,6 milionů unijních občanů.

Odborníci jsou pro „zimní“ čas

„Odborníci říkají, že je to negativní, tady mám vyjádření pana Suchana z Astronomického ústavu, který říká: Jednoznačně se přikláním k tomu používat středoevropský čas, který je souměrný ke světlu i ke tmě, kdy je pravé poledne skutečně v poledne a největší tma je kolem půlnoci. Trvalé zavedení letního času považuji za nesmysl,“ opřel se dnes ve své kritice střídání času Babiš o názor odborníka.

„Takže je na to plno vyjádření, jsem viděl teď v médiích, odborníci to nedoporučují a bylo by nejlepší - i tak většina vlády, jak jsem to zaznamenal, sdílí můj názor - že bychom měli mít stávající zimní astronomický čas, který by se neměnil,“ dodal premiér.

Vědci, kteří se zabývají výzkumem biologických rytmů a jejich ovlivněním světlem, doporučují zavedení zimního času. V úterní tiskové zprávě to uvedl Fyziologický ústav Akademie věd ČR (AV ČR). Zimní čas podle výzkumů zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, píše se ve zprávě. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

janakveton ( 28. února 2019 10:26 )

Mně už je to jedno. Ráno jsem slyšela na Frekvenci 1, že to tak hned ještě nebude to zavedení jednotného času, ale já už si žádné ručičky posouvat nebudu! Čas je jen jeden!!! TEČKA!!!

willi48 ( 1. listopadu 2018 08:06 )

Marmat, brečíš krásně, ale na cizím hrobě. Trochu přemýšlej než začneš psát. Pokud si stále ještě nepochopil, tak nejsem zdenekk.

marmat ( 31. října 2018 20:35 )

To mají trollíci z bulváru Vánoce....politikařit nemusí a tohle je "téma" !!!?

marmat ( 31. října 2018 20:32 )

Ty dítě až vyrosteš budeš prognostikem - skoro jako Zeman !!!

marmat ( 31. října 2018 20:30 )

Vy dva jste se teda sešli....neplatí "víc hlav-víc rozumu"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa