Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Střídání času konečně odzvoní? Europoslanci podpořili zrušení v roce 2021

Europoslanci podpořili návrh na zrušení střídání časů
Europoslanci podpořili návrh na zrušení střídání časů  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: všm - 
26. března 2019
15:01

Evropští poslanci v úterý podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy Evropské unie svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu. S ukončením seřizování hodinek každého půl roku musí nakonec souhlasit i členské země.

Návrh příslušné směrnice počítá s tím, že jednotlivé státy si samy určí, zda zachovají nastálo standardní či letní čas.

Směrnici loni představila Evropská komise po veřejné konzultaci. Té se zúčastnilo 4,6 milionu hlasujících z více než půlmiliardové Evropské unie. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich. Komise původně navrhovala ukončit střídání již letos, nenašla ale podporu u členských zemí.

Iniciativu, jejímž cílem bylo právě zrušení střídání času, na podzim roku 2017 spustila skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou.

Na začátku tohoto měsíce pak normu podpořil výbor Evropského parlamentu pro dopravu a cestovní ruch. Svoboda tehdy zdůraznil, že europarlament chce zamezit chaosu, který by mohla vyvolat volnost členských států ve výběru času, jenž zachová. Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

beda88 ( 26. března 2019 20:02 )

máš pravdu, dnes na Rádiu Fm+, byla anketa kdo je pro normální středoevropský čas a kdo pro letní. tak jsem tam volal, napřed se mě zeptali, pro který jsem, tak jsem řekl, že normální , po staletí ověřený a oni, že ne, protože mají skóre 17:1, pro středoevropský, pro mentály "zimní" čas, že by potřebovali příznivce pro letní. je to ptákovina měnit to co je přirozené!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rockyshowman ( 26. března 2019 16:23 )

Když se jedná o dobrou věc, tak to trvá roky. a když se jen žvástne o benzínu, tak se zdraží do několika hodin. Jídlo- druhé kvality, ale když se jedná o prachy poslanců, tak jsou první u koryt. Za cca 30 let jsme šli od 10 k 5 , a ještě mají tu drzost někteří kritizovat Babiše, že špatně hospodaří. Sami věak nedokázali nic, jen si napěchovat břicha a peněženky. Nejsem volič Babiše, ale doposavad tak dobře nikdo nehospodařil. A že není vody ? Každý hlupák ví, kde se ztrácí. Hezký den !

Zobrazit celou diskusi