Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministryně Schillerová „zaklekla“ na šéfa finanční správy. Hasí stížnosti kvůli svatbám

Autor: Jakub Veinlich - 
23. srpna 2018
05:01

Ministryně financí Alena Schillerová řešila pro mnohé zarážející praxi některých finančních úřadů. Ty si totiž chtěly došlápnout na restaurace a hospody, které hlásily, že mají zavřeno, jenže úředníci si mysleli, že jen šidily na EET. Jako důkaz měly posloužit účty od novomanželů, které měly dokázat, že restaurace měly zavřeno jen na oko. Neobvyklé metody, které ale neodporují zákonu, chtěla vysvětlit ministryně po šéfovi Finanční správy.

Kolik stála vaše svatba, kolik jste pozvali hostů a platili jste nějakou zálohu? Jak jste útratu uhradili, kartou nebo hotově? Tyto překvapivé dotazy dostal nedávno manželský pár od přerovského finančního úřadu. Jak upozornil web podnikatel.cz, svatba se konala už v loni.

Důvod takové výzvy? Hospody před úřady údajně tvrdily, že mají zavřeno, ale mimo EET inkasovaly peníze od svatebčanů.

„Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich v rozporu se zákonem zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu. Celkový objem nezaevidovaných tržeb se tak může pohybovat až v řádech statisíců korun,“ tvrdí k tomu Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Finanční správy ČR.

Nad postupem úřadu se nepodivovaly jen manželské páry, ale také daňoví poradci. Finančníci si zjistili informace o svatbách z matrik. Podle daňových úřadů na to sice mají nárok, ale páry obeslali špatným dokumentem.

Manžele měl berňák buď požádat o svědeckou výpověď, nebo vysvětlení. V žádném případě nemůže zasílat výzvu a požadovat veškeré údaje. A na závěr doplnit informaci, že když je manželé nedodají, nehrozí jim žádná pokuta. „Zejména, když je v té tiskovině poučují, že kdo nesplní svou povinnost, dostane pokutu,“ řekl Blesk Zprávám daňový poradce Tomáš Hajdušek.

Z podobného postupu „berňáků“ byla zaskočená také ministryně financí Alena Schillerová. Na kobereček si proto pozvala šéfa Finanční Správy Martina Janečka. Šéfce státní kasy předložil analýzu, která potvrzuje, že úřady neporušily svým postupem zákon. „Finanční správa však nemůže poskytovat informace z konkrétních daňových řízení s ohledem na povinnost mlčenlivosti, která platí i ve vztahu k ministerstvu financí, tudíž se ani paní ministryně nemohla s podrobnými okolnostmi daného případu seznámit,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

I přesto ale ministryně Janečkovi vysvětlila, že by Finanční úřady měly podobné informace získávat pokud možno někde jinde, než kontaktovat manželské páry.

„Paní ministryně na pana ředitele nicméně apelovala, aby Finanční správa využívala tohoto postupu pouze v oprávněných a závažných případech, neboť informace mají být získávány primárně od dotčených daňových subjektů,“ dodal Žurovec.

Takovými subjekty jsou tedy restaurace a jiné podniky, u kterých měly úřady podezření, že obcházely EET. „Není-li to opravdu možné,  měla by Finanční správa směrem k třetím subjektům věnovat dostatečnou pozornost vysvětlování a zdůvodňování svých kroků,“ apelovala Schillerová na Janečka.

Daňový zástupce Hajdušek přivítal, že se ministryně praktikami úředníků zabývala, na své původní kritice ale i dál trvá.

„I nadále výzvu, se kterou jsme měli možnost se seznámit, považujeme za nezákonnou z důvodů, které jsme už veřejně prezentovali,“ dodal daňový poradce pro Blesk Zprávy.

marmat ( 23. srpna 2018 17:47 )

janejaneja:petram11:Trollové....píšu Vám dnes podruhé (10.29)....Netušíte ABSOLUTNĚ o co jde...Pouze zkoušíte být vtipní, agresivní -originální !!!? Je to bída to jen pokud je vám 14 se dá čekat , že s OP se Vám rozsvítí....budete víc za sebe ručit.SNAD.

janejaneja ( 23. srpna 2018 13:07 )

Tak co babišovci, už máte v sobě čip, aby o vás FÚ věděl už ale úplně všechno ?? I to, kolikrát jste byli na WC a kdy a kde jste souložili a s kým a v kolik a kolikrát ? Vypadá to, že i to o vás bude chtít v brzké době Babiš vědět, tak se připravte. A né, že budete podvádět a šulit..

petram11 ( 23. srpna 2018 11:40 )

Tak nám lidi dosazení od Ano už nezaklekávají jenom na firmy, ale už i na svatebčany. Kdo bude další? Důchodci studenti pracující?

marmat ( 23. srpna 2018 10:29 )

Pro natěšené, zoufalé trolly níže : Taková ČSSD mlčí, ANO řeší.....Stačí Vám taková zkratka ??? Nebo také jí nechcete rozumět....Taková rodina JUDr. Altnera by ráda viděla těch 320.miliónů !!! Zde doufejme platí : !"ticho neléčí/neřeší".To máme pouze příklad od koaličních tichošlápků.

penecas ( 23. srpna 2018 10:10 )

marketingové oddělení strany pana Babiše hlásí: lidem se toto nelíbí. tak je potřeba to nějak okecat... voliči ANO, kdy se probudíte??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa