Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiše zuli ve zlatém paláci. Thajský skvost prolétl a mezi davy turistů potkal i Čechy

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2019
06:43

Pozlacené budovy i střechy, známá zlatá kupole. Královský palác v Bangkoku přináší davům turistů výjimečnou podívanou. Užil si ji ve čtvrtek i Andrej Babiš (ANO), který do Thajska přicestoval jako první český premiér. I přes své výsadní postavení hosta thajského premiéra však Babiš musel stejně jako ostatní „smrtelníci“ absolvovat část prohlídky pěšky. A dodržovat nařízení ohledně oblékání.

Premiér Andrej Babiš pokračuje v cestě po Asii. Ve středu večer po oficiálním přijetí, při kterém nechyběli nastoupení thajští vojáci, tanečnice i slavnostní večeře s premiérem Prayutem Chan-o-cha, se vydal do víru večerního Bangkoku. Tuk tukem, hlavně mezi turisty populární motorizovanou trojkolkou, vycestoval - jak jinak než v doprovodu ochranky - na jeden z místních trhů. 

Ve čtvrtek ráno pak již Babiš pokračoval v oficiálním programu. A ne jen tak ledajakém. Čekala na něj návštěva Královského paláce. Davy turistů vyhledávané památky, kde platí i přísnější dress code - ženám jsou respektovány pouze sukně pod kolena, která není při vstupu radno odkrývat ani přes dusné tropické teploty. Nutná jsou rovněž zahalená ramena, samotný šátek však nestačí. I muži musí přijít s dlouhými kalhotami.

Babiš si prohlédl thajský skvost

Kdo se vydal po Bangkoku nalehko, nemusí ztrácet hlavu. Za poplatek si běžní turisté mohou toto oblečení u vstupu půjčit. A že královský palác v Bangkoku za návštěvu nepochybně stojí. Bývá označován za thajský skvost, je okázalý, zlatem se tu nešetřilo.

Premiér si však v rámci své oficiální návštěvy užíval i výsad, kdy policie zastavila davy turistů, aby si Babiš mohl část paláce prohlédnout. Či spíše „prolétnout“ z důvodů dalších plánů jako zahájení podnikatelského semináře v hotelu Shangri-La, kde se česká delegace ubytovala, či neformálního setkání se zástupci českých a thajských firem. Babiš upozorňuje, že přijel na své asijské turné dělat hlavně byznys. V časově náročném programu má však přece jen i o něco volnější chvilky - jako třeba na čtvrteční plánovanou projížďku lodí po řece Chaopraya.

Českého premiéra zuli

V Královském paláci však i českého premiéra zuli v momentě, kdy se vydal do jednoho z chrámů. „Dobrý den, pane premiére,“ čekalo Babiše před chrámem menší překvapení v podobě pozdravu v češtině. V čele davu turistů stáli shodou okolností i dovolenkáři z Česka.

„Návštěva královského paláce byl obrovský zážitek. je o to obrovský zájem. Ten chrám, který jsme navštívili, navštíví denně 20 tisíc návštěvníků. Je to asi nejnavštěvovanější místo tady v Bangkoku,“ podotkl Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

Za králem Babiš nevyrazil. Thajsku nyní vládne Mahá Vatčirálongkón, jehož otec Adundét zemřel 13. října 2016 ve věku 88 let. Thajsku vládl předlouhých 70 let, jeho nástupce zatím nebyl kvůli období truchlení korunován. Fakticky ale zemi vládne.

Thajce čeká událost století. Král chce mírnit pompéznost

„Korunovace je symbolika, ale svým způsobem formalita. Král se plně ujal úřadu po úmrtí svého otce, korunovace byla oznámena na 4. až 6. května letošního roku. Podle informací, které máme, král nechce extra pompézní ceremonie, spíš to chce udržet v umírněnějších mezích. Bude to samozřejmě velká událost pro Thajsko. Stejně jako královský pohřeb jeho otce,“ řekl Blesk Zprávám český velvyslanec v Thajsku, Laosu a Kambodži Marek Libřický. „Královská rodina se tady samozřejmě těší velké úctě, je to nedotknutelná instituce. Je to svým způsobem událost století,“ dodal.

O přípravách na korunovaci se však Babiš s thajskými protějšky nebavil. „Ano, vím o tom, v rámci dynastie je to desátý král. Nějak jsme to moc nerozebírali, král tady má samozřejmě obrovskou úctu všech obyvatel,“ uvedl Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 17. ledna 2019 22:34 )

Ještě, že má redakce k dispozici bandu slaboduchých trollů....takže si píšou mezi sebou koniny a u toho chrochtaj blahem...nad svojí duchaplností....Jak málo stačí dětem k radosti-nadávat a kopírovat dokolečka-dokola

ameae ( 17. ledna 2019 17:58 )

Na tohle slušný člověk dívat nebude !

titen33 ( 17. ledna 2019 17:21 )

titen33 ( 17. ledna 2019 16:57 )

" Bez kloubouku bos natloukl si nos, boule byla ve veliká, ví to celá Afrika" ta afrika v tom rčení dělá zmatek v situejšn nau s letcem babišem ehm

zdendekk ( 17. ledna 2019 16:34 )

arne100: Naprosto s tebou souhlasím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa