Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš se pochlubil dary z cest a přiznal zákaz od Moniky. Domů nesměl ani slon

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
9. května 2019
05:01

Více než padesát darů už stihl posbírat Andrej Babiš (ANO) jako premiér na svých cestách do zahraničí. Oficiálně mu ale nepatří, jsou totiž darem pro všechny občany České republiky. Pozornosti od svých hostitelů si šéf vlády nesměl vzít domů ještě z jednoho důvodu, podle jeho slov mu to zakázala manželka Monika. Vše z cest premiér teď vystavuje v centru Prahy, v Lichtenštejnském paláci na Kampě, který patří úřadu vlády. Sám prý některé pozornosti ještě ani neviděl, dary od státníků chodí protokolární cestou.

„Některé věci vidím poprvé,“ překvapil Babiš novináře a první návštěvníky výstavy protokolárních darů premiérovi České republiky. Pozornosti se totiž nepředávají z ruky do ruky, ale vždy jdou protokolární cestou. Babiše tak například mrzí, že nemohl ani vidět, co řekne francouzský prezident na obraz babylónské věže, který mu věnoval.

„Mně se to nelíbí, protože mám zafixované, že když někomu dávám dar, tak ho dám osobně. Ten obdarovaný ho otevře, něco řekne, ale ty protokoly jsou takové, že to jde mimo nás. Je to ale protokol, tak ho držíme,“ postěžoval si Babiš.

„Pak jsme pátrali, kde ten můj obraz vůbec skončil, a zjistili jsme, že Emmanuel Macron má takovouto sbírku darů, které dostává od zahraničních politiků a státníků,“ popsal český premiér inspiraci pro jeho vlastní výstavu darů ze zahraničí.

„Zase jsme to okopčili,“ narážel Babiš na to, že když se mu prý něco líbí, tak si to vypůjčí. Stejně jako v kampani do evropských voleb teď po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa používá červenou kšiltovku.

S finální myšlenkou na výstavu přišla ředitelka premiérova kabinetu Tünde Bartha a pracovala na ni s dalšími zaměstnanci Úřadu vlády ČR asi dva měsíce.

„Ten je úžasný,“ rozplýval se Babiš nad slonem

Z darů, které premiér už v minulosti viděl, ho prý nejvíc zaujal porcelánový slon, jako blahopřejný motiv štěstí ozdobený emailovými barvami, který dostal od letecké společnosti Thai Air Asia. „Ten je úžasný,“ rozplýval se Babiš nedaleko skleněné vitríny, kde je slon vystavený. Právě asijská letecká společnost českému premiérovi přislíbila, že do Vánoc zavede přímou linku Bangkok – Praha.

„Ten slon se panu premiérovi líbil tak, že si ho chtěl vzít domů, ale nakonec nám ho nechal,“ prozradila Blesk Zprávám Tünde Bartha. „Těch darů je přes 50, a když to k nim máme, tak zveřejňujeme i s věnováním, jako například u toho známého trička od amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ doplnila.

Babiš dostal od Trumpa dres českého hráče NBA Tomáš Satoranského. I když se byl Babiš při návštěvě USA podívat na jeho zápas, basketbalista o schůzku s českým premiérem nestál. Situaci tak pomyslně zachraňoval právě Trump.

S nošením darů domů má každopádně premiér utrum. „Moje žena nemá ráda, když něco nosím domů, vždycky mi nadává, tak to nechávám vždycky všechno preventivně na úřadě,“ přiznal se k zákazu se smíchem premiér.

Protokolárně navíc není dar ze zahraničí darem pro premiéra, ale pro celou Českou republiku. „Zajímavé je, že žádné dary z předchozích let jsme nenašli, jsou to dary států,“ obula se Bartha do předchozích premiérů, po kterých žádné předměty nikde nezůstaly, a na výstavě tak ani nejsou.

Z Izraele přijel s prázdnou

„A kde jsou ty dary, které přivážejí hosté k nám?“ pídil se Babiš po dalších věcech, které přivážejí státníci při návštěvách České republiky. „To máme vše u nás v kabinetu,“ reagovala ředitelka Bartha. Výstava by se tak podle premiéra měla rozšířit i o tyto dary.

„V Izraeli nám nic nedali, co?“ sháněl se Babiš po daru od premiéra Benjamina Netanjahua. Bartha se tak začala doptávat. „Izrael nám nic nedal?“ ujistil se ještě jednou premiér. „Ne, “ zareagovala ředitelka jeho kabinetu. „No tak to je blbé,“ odvětil se smíchem Babiš.

Z některých darů je Babišovi stydno

Premiér také podle svých slov mluví do výběru darů pro své protějšky. Ne vždy je podle svých slov spokojený. „Máme propagovat své výrobky, občas jsem to kritizoval, že mi dali takový dar, že bylo dobře, že jsem ho nepředával osobně, protože bych se asi styděl,“ prozradil Babiš na dotaz Blesk Zpráv něco ze zákulisí příprav zahraničních cest.

Bartha na to doplnila, že premiér v minulosti například při cestě do Maroka nebyl úplně spokojený s výběrem skleniček od české firmy Moser. „Vy jste chtěl hezčí a modernější, no,“ zareagovala. Podle premiéra je to především otázka vkusu.

V nejbližší době česká delegace nebude mít s výběrem dárku takový problém, protože premiér podle svých slov zahraniční cesty utlumuje. „Musíme to řídit doma, je plno věcí, které nás tu čekají, takže jsme si dali nějakou pauzu,“ uvedl.

Z výstavy by se podle představ Úřadu vlády ČR měla stát tradice. Babiš věří, že na něj navážou i premiéři, kteří přijdou po něm. Pokaždé, když se vrátí premiér z nějaké cesty, přibude podle představ úředníků do vitríny další dar. Když nebude místo v Lichtenštejnském paláci, budou dary vystavené také například v Hrzánském paláci nebo v Benešově vile v Sezimově Ústí, která se také čas od času otevře veřejnosti. 

kurna1 ( 9. května 2019 11:42 )

Už, aby ho zatvoreli zločinca

kurna1 ( 9. května 2019 11:31 )

kusindale1 bež se nechat řádně vyšetřit a pak jdi za roh a tam si dej pár facek hovado

hradnihulnat ( 9. května 2019 11:28 )

سوف أجد لك الرائحة الكريهة من والدين البلشفية ، وسأركلك بقلوبك الشديدة.

petr12 ( 9. května 2019 10:30 )

Babiš jako první ukázal dary ted!! už jen *-zbýva ukázat zlodějiny zloděju ODS -OP KDU CSSD ODA véčkařu! Ted zrovna na čt24 hovoří největší politický dement Fiala mi jsme doká­zali,­prosa­dili,­zajis­tíme,­bude­me jiní,mi to všechno změníme neskutečná hovadajen dostat se k moci kory­tum,zl­oději­nám.Vy grázlové křiváci vy jste nám předvedli spolu s TOP KDU CSSD jak ojebávat rodi­ny,dě­ti,duc­hodce 40kč pro duchodce a sami jste chrochtali ve stovkách miliard!! fialo ty obecný blbe politiky už pět let nezáme nic než jmenované fráze a anti Babiš vám mužou věřit jen zlodě­ji,kmot­ři,trh­ovci,­taxi­káři,­viet­namci,­nepla­tiči daní,­EET,­podra­záci,­které organizujete na náměstí špíny,žumpy!!

kozinozka ( 9. května 2019 10:27 )

Jaké asi byly ty "nevkusné" skleničky? Každý máme vkus někde jinde, někdy i zcela. jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa