Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zarmoucený Zeman, Babišova SMS a rady od Trumpa: Strašlivý požár Notre-Dame zděsil svět

Aktualizováno -
16. dubna 2019
00:13
Autor: simao, ČTK - 
15. dubna 2019
20:32

Emmanuel Macron označil obří požár slavné francouzské katedrály za hrozivý, zděšen byl při sledování dění ve Francii i americký prezident Donald Trump. Také další přední světoví politici obrátili své pohledy k Notre-Damu, který v pondělí v podvečer zachvátily mohutné plameny. Českého prezidenta zkáza katedrály zarmoutila, premiér Andrej Babiš poslal do Francie SMS prezidentovi Macronovi.

Francouzský prezident Emmanuel Macron odložil kvůli rozsáhlému požáru katedrály Notre-Dame v Paříži svůj plánovaný televizní projev, v němž měl v pondělí ve 20:00 představit změny, jimiž chce jeho vláda reagovat na protesty hnutí tzv. žlutých vest.

Macron mezitím vyrazil na místo incidentu. Elysejský palác označil požár, který večer zachvátil gotickou katedrálu v centru francouzské metropole, za „hrozivý“. Starostka Paříže Anne Hidalgová jej na twitteru popsala jako „strašlivou událost“.

Trump navrhl létající vodní cisterny

„Tak strašné sledovat masivní oheň v katedrále Notre-Dame v Paříži,“ uvedl taktéž na twitteru prezident USA Donald Trump. A navrhl použít k hašení „létající vodní cisterny“, tedy letadla speciálně upravená pro hašení velkých požárů, jaká se v USA používají běžně k boji např. s rozsáhlými lesními požáry typu kalifornské „apokalypsy“.

Odborníci vysvětlují veřejnosti v reakci na Trumpův tweet, že z letadel hasit nelze. Proud vody z takové výšky by totiž mohl vážně ohrozit lidi v okolí katedrály včetně hasičů. Uvedla to France24.

„Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy,“ napsal na twitteru šéf Evropské rady Donald Tusk a dodal: „Dnes jsme všichni s Paříží.“ „Pařížský Notre-Dame patří celému lidstvu. Jaký smutný pohled!“ napsal pro změnu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila katedrálu, známou také jako Chrám Matky Boží, za „symbol Francie a naší evropské kultury“. „Hořící Notre-Dame zasáhl i naše srdce,“ uvedl německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Zarmoucený Zeman a české reakce

„Plameny nenávratně pohltily symbol a velký kus evropské historie, duchovní i kulturní. Zkáza Notre Dame pana prezidenta nesmírně zarmoutila,“ vzkázal hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelu Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ,“ přidal se na Twitteru premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) uvedl, že je připraven nabídnout Francii pomoc českých odborníků při obnově katedrály Notre-Dame.

Reagovala také čerstvě zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Láme se mi srdce při pohledu na požár Notre-Damu. Slovensko stojí dnes při Francii i Paříži,“ napsala.

Video  Notre-Dame v mohutných plamenech. Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži.  - Reuters
Video se připravuje ...

Šok a smutek ve Vatikánu

Vatikán vyjádřil „šok a smutek“ nad požárem, který zničil „symbol křesťanství ve Francii a ve světě“. Ujistil, že v modlitbách je s obyvateli francouzské metropole i s těmi, „kteří dělají vše, co je možné, aby se postavili této dramatické situaci“.

„V myšlenkách jsem dnes večer s francouzským lidem a s bezpečnostními složkami, které bojují s hrozivým požárem katedrály Notre-Dame,“ uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Starosta Londýna Sadiq Khan uvedl, že jeho město stojí „v zármutku po boku Paříže“.

Italský premiér Giuseppe Conte označil požár za „ránu do srdce pro Francouze a pro nás, Evropany“. Francouze a Pařížany o své podpoře ujistili například i rakouský prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Sebastian Kurz nebo španělský premiér Pedro Sánchez.

hejpockej ( 16. dubna 2019 11:03 )

ve Francii je to dvanacty katolicky kostel zniceny...kostel Svateho Sulpice take pred par dni zapalili ale podarilo se ho uhasit...dale napriklad 4.unora kostel Svateho Nicholase v Houilles, 5.unora katedrala Yvelines Saint-Alain v Lavaur, 6.unora katedrala Saint-Alain a take napadeny vandaly Notre-Dame des Enfants, 9.unora kostel Notre-Dame de Dijon, 10.unora kostel Nicolas in Houilles..

La Novotn ( 16. dubna 2019 08:43 )

Vidím to jako teroristický čin, který se snaží makron (nevím jak se píše jeho jméno) ututlat. Uďelal bych asi to samé pro udržení si koryta.

DK Martin ( 16. dubna 2019 07:30 )

U Firefoxu taky hoří ikona a nikomu to nevadí

iFender ( 16. dubna 2019 07:00 )

Je to jen moje mineni,ale je mi to cele nejak podezrele.Kdo v tom ma prsty?

luppe ( 16. dubna 2019 06:02 )

Je to výmluvné, že to hoří právě v předvečer křesťanských svátků. To mi nikdo neokecá.

Zobrazit celou diskusi