Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Srbsku bude Putina chránit 7 tisíc policistů. Plánoval se tu na něj atentát

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. ledna 2019
13:21

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek v Bělehradu již popatnácté setká se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem, kterého také vyznamená vysokým ruským řádem. Putin v předvečer návštěvy označil Srbsko za strategického partnera Ruska na Balkáně. Putinovu návštěvu mají podle bělehradského tisku provázet dosud nevídaná bezpečnostní opatření. K ostraze má být nasazeno údajně až 7000 policistů, uvedla stanice BBC. V Bělehradě na Putina čeká uvítání hodné rockové hvězdy, například vojenská přehlídka a vybaveni jsou i místní obchodníci - prodávají hrníčky, trička či obrázky s Putinovým portrétem.

Do Bělehradu rovněž dorazily stovky dalších elitních specialistů z Moskvy. Pečlivě střeží všechna místa, kudy má ruský prezident projíždět a kde se mají konat setkání. Mimořádná bezpečnostní opatření se mají týkat především chrámu svatého Sávy, kde by měl ruský host pronést projev k srbskému národu.

Atentát na ruského prezidenta

Zvýšená bezpečnostní opatření platí i proto, že srbská policie jen pár dní před Putinovou návštěvou zadržela mladíka, který plánoval atentát na ruského prezidenta. Obyvatelům Bělehradu úřady doporučily, aby nevycházeli na balkony, až bude Putin projíždět městem.

Kamarád Putin

V předvečer návštěvy ruský prezident ocenil, že srbské vedení rozhodně odmítá členství v NATO a „pevně se drží zachování neutrality země“. Srbským listům Politika a Večernje novosti také řekl, že Moskva plně respektuje rozhodnutí srbského vedení vstoupit do Evropské unie a nestaví kvůli tomu Bělehrad před dilema. Slíbil také pokračovat v posilování srbské obranyschopnosti dodávkami ruských zbraní, jako byly stíhačky MiG-29, které Moskva poskytla jako vojenskou pomoc.

V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele zejména kvůli tomu, že Moskva rozhodně podporuje Bělehrad v odmítání uznat nezávislost Kosova.

V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele hlavně kvůli otázce Kosova. V Srbsku je nyní Rusko považováno za velkého přítele hlavně kvůli otázce Kosova. | Profimedia.cz

Putin v interview srbským novinám znovu kritizoval nálety, které NATO bez schválení OSN provedlo v Srbsku v roce 1999, a „násilné odtržení autonomní oblasti Kosovo“. Zmíněné nálety přiměly Bělehrad ukončit operaci proti ozbrojenému povstání albánských separatistů v Kosovu, jež se zvrhla v etnickou čistku provázenou zločiny.

Neklid v Srbsku

Ve středu večer tisíce Srbů, demonstrujících v uplynulých týdnech v centru Bělehradu proti Vučičově vládě, si před chrámem svatého Sávy připomněly stále nevyřešenou vraždu kosovského politika Olivera Ivanoviče, který usiloval o pokojné soužití kosovských Srbů a Albánců. Politik byl zavražděn před rokem v Kosovské Mitrovici poté, co stále silněji kritizoval vládu v Bělehradu, poznamenal server Balkan Insight. Ten také poskytl prostor Putinovu kritikovi Iljovi Ponomarjovovi k varování, že Kreml může Srbsko vnímat jako svého potenciálního „koně“ v EU.

Putin varoval před Západem

Putin varoval Balkán před Západem. Nechal se slyšet, že „Spojené státy a další západní země se pokouší destabilizovat Balkán“ a upevnit tam svou moc. Své tvrzení podložil ruský prezident například tím, že Černá Hora byla přijata do NATO.

„Politika Spojených států a některých dalších západních zemí s cílem zajistit si dominantní roli zůstává v oblasti i nadále vážným destabilizačním faktorem,“ uvedl ruský prezident.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pupak_1 ( 17. ledna 2019 14:13 )

Naštěstí jsme v EU a NATO, jinak by k nám také Putin posílal "dobré muže" na "dovolenou". Jsme tam, kam historicky patříme a kde jsme vždy byli, tedy v Evropě. Že si z nás SSSR svojí kolonii na 40 let, na věci nic nemění, ale aspoň většina lidí ví, že z Východu nás nic dobrého nečeká.

Zobrazit celou diskusi