Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nával Čechů za teplem, zákazy pro turisty a migrace. Velvyslanec v Thajsku ocenil i Babiše

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. ledna 2019
06:06

Andrej Babiš se vrátil zpět do Česka po týdenní cestě po Asii, během které stihl navštívit Singapur, Thajsko a Indii. Blesk Zprávy v Thajsku mluvily i s tamním českým velvyslancem Markem Libřickým. Nejen o cestovním ruchu, oblíbených místech pro české dovolenkáře, zákazech pro turisty i místní, ale třeba i o královské rodině a vztahu běžných Thajců k ní. A došlo i na téma migrace. 

Naděje, že by do konce letošního roku mohla vzniknout přímá linka mezi Prahou a Bangkokem, žije. O přímém leteckém spojení Babiš jednal i v Singapuru, do tohoto obchodního centra se však čeští turisté zdaleka tak nehrnou, jako do populárního Bangkoku či na thajské ostrovy, jako je Phuket. „Vypadá to velice dobře,“ věří Babiš.

Zájem Čechů o Thajsko může skokově narůst, míní velvyslanec

Společnost Air Asia nemá nyní do Evropy žádné linky, ta do Česka by se tak mohla stát průlomovou a páteřní. „Mně to i slíbil veřejně pan majitel, že nejpozději do Vánoc by Air Asia otevřela přímé letecké spojení Bangkok - Praha, ten let trvá asi 10,5 hodiny. Dneska ta výměna turistů je asi 50 tisíc Thajců, (kteří) chodí k nám do ČR, sem chodí asi 40 tisíc našich spoluobčanů, určitě by to významně pomohlo vzájemné turistice,“ věří Babiš.

O průběžném růstu počtu Čechů v Thajsku mluví i český velvyslanec v Thajsku Marek Libřický. „Thajské údaje mluví dokonce o 50 až 60 tisících Čechů v Thajsku, kteří sem každý rok přijíždějí, výhledově může dojít k dalšímu nárůstu. Samozřejmě pokud by byla přímá letecká linka, o které se hovoří, tak by mohlo dojít až ke skokovému nárůstu,“ slibuje si velvyslanec.

Thajsko je z pohledu Čechů známá turistická destinace, největší zájem mají o klasiku  - ostrovy a pláže kolem Phuketu či ostrovu Ko Samui, hory na severu včetně měst Chiang Rai či Chiang Mai se sloními chovy či nejvyšší horou Thajska Doi Ithanon. Turisté se sem přijíždějí ohřát do neustálého tepla. „Tady je teplo, tepleji a ještě více teplo,“ říká s úsměvem Libřický.

I zde turisté mohou narazit na různé specifické zákazy či příkazy. Jako je třeba příkaz ohledně oblékání se v některých památkách (nošení dlouhých kalhot či zahalování ramen nebo hlavy), zákaz vyhazování odpadků na řadě míst či krmení ryb na pláži, objevilo se i několik zavřených populárních pláží se zákazem koupání. Jde rovněž třeba i o zákaz prodeje alkoholu v určitých hodinách přes den či po 24. hodině.

„Člověk musí respektovat tu místní kulturu, když je někde zákaz kouření nebo zákaz krmení ryb na pláži, tak je třeba to respektovat. Ono to má i své racionální důvody, třeba udržitelnost cestovního ruchu. Uvědomují si, že když je tam nepořádek, tak už lidé příště nepřijedou. Jaký kraj, takový mrav a je potřeba z toho vycházet. A je to bez problémů,“ říká velvyslanec pro Blesk Zprávy.

Thajce čeká událost století

Babiš v Thajsku navštívil další i oblíbený cíl davů turistů - Královský palác v Bangkoku. Krále, kterým je nyní Mahá Vatčirálongkón, však nikoli. Samotný král bude přitom korunován během velkého ceremoniálu 4. - 6. května, byť fakticky zemi vládne již od roku 2016 a smrti svého otce, který byl thajským králem dlouhých 70 let. 

„Korunovace je symbolika svým způsobem formalita, král se plně ujal úřadu po smrti svého otce,“ potvrzuje Libřický. „Podle informací, které máme, král nechce extra pompézní ceremonie, spíš to chce udržet v umírněnějších mezích. Bude to samozřejmě velká událost pro Thajsko, stejně jako byl královský pohřeb jeho otce,“ upozorňuje.

Královská rodina se v Thajsku těší velké úctě, je takřka nedotknutelná. „Je to událost století, svým způsobem,“ doplňuje velvyslanec. Mezi králem a premiérem vnímá součinnost a koordinaci, Thajsko má dle něj velkou zkušenost s vládami, které mají vojenské pozadí a armáda je společenská síla a instituce, která jednoznačně patří ke společenské struktuře Thajska. „My cizinci ne všechno vidíme,“ upozorňuje.

Libřický připomněl, že Babiš byl vůbec prvním premiérem Česka, který do Thajska zavítal. Stejně tak šlo po dlouhých letech o návštěvu premiéra členské země EU. I z toho ohledu šlo o významnou návštěvu. „Také tomu věnovali příslušnou pozornost,“ řekl Blesk Zprávám. Patrné to bylo v množství českých vlaječek např. kolem úřadu vlády, který Babiš navštívil. Nebo v billboardech, které Babiše v Bangkoku vítaly. Že Babiše vítaly i thajské tanečnice či muži v maskách během pestrého večerního kulturního programu, to považuje velvyslanec Libřický za standardní.

Problémy s migrací jsou i zde

Babiš přitom uvedl po setkání s premiérem Thajska, generálem Prayutem chan-o-cha, že s ním mluvil i o migraci. Thajský premiér uvedl, že mu Babiš sdělil, jaká je momentálně situace kolem migrační krize v Evropě.

Dotýká se migrace nějak i thajského dovolenkového ráje? „Ono se to tady dotýká mnoha zemí. Malajsie, Indonésie, to jsou miliony lidí, kteří se pohybují třeba po východní části Malajsie. Thajci mají imigrační tlaky z Barmy, Laosu, Kambodži. Ale jsou to tlaky, které se nepřesouvají směrem k nám, takže pro nás to neznamená, myslím si, výrazné riziko. Oni se s tím vyrovnávají velmi dobře. Ta společnost hledá konsenzus, ti lidé tady žijí dlouhá léta třeba bez občanství, ale daří se jim dobře,“ podotýká Libřický.

A připomíná v této souvislosti i loňskou dramatickou záchranu malých fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené thajské jeskyně. „Například v létě, když tady byla ta událost na severu Thajska v té jeskyni, tak to byli kluci, kteří neměli ani thajské občanství a potom jim bylo teprve uděleno. Ale byli normálně asimilováni do komunity a žili bez problémů,“ dodal pro Blesk Zprávy velvyslanec, který v minulosti působil jako velvyslanec v Addis Abebě pro Etiopii, Džibutsko, Jižní Súdán, Somálsko, Keňu, Ugandu, Rwandu, Burundi, Tanzánii, Seychely, Komory a Madagaskar, tudíž má s migrací bohaté zkušenosti. 

vihor ( 28. ledna 2019 10:43 )

Tak ten pojem "nával za teplem" je asi též metafora, protože Thajsko je samozřejmě i rájem ***ů, jezdícími tam za ladyboy prostituty. A ti si rádi zaplatí za kvalitu. I když prostituce je v Thajsku oficiálně nelegální a její provozovatelé musí samozřejmě platit bezpečnostním složkám patřičné výpalné. A tak je to v Thajsku se vším. A to, že do takové země Babiš dodává zbraně, je mezinárodní ostuda. V Thajsku samozřejmě žijí i normální lidé, živící se prací, ale ti musí držet hubu a krok, protože za kritiku krále je 15 let vězení a za kritiku armády se můžete třeba záhadně ztratit nebo vám aspoň zruší vaši obživu.

vihor ( 28. ledna 2019 10:19 )

Pan velvyslanec to tak pěkně vysvětlil, armáda je prý součástí společenské struktury Thajska. Lidsky řečeno je to státní mafie, prorostlá všemi odvětvími, která požaduje za vše svůj podíl a má větší moc než parlament, který může kdykoli dle své libovůle rozehnat, jak je tomu ostatně nyní od roku 2004. A královská rodina se na tom podílí a také patřičně dojí podnikatelské struktury. Viz. třeba Thai Air Asia, kterou se Babiš tak chlubí. To je takový thajský Agrofert. Podivná vlastnická struktura, schránkové firmy zastupující skutečné majitele. Minulý rok zemřel v Leicesteru při záhadné nehodě vrtulníku majitel firmy King Power, druhého největšího akcionáře. King Power má monopol na tzv. "duty free" obchody na největších thajských letištích, přidělený přímo od bývalého krále, ale pod podmínkou, že bude odvádět podíl vládě. Odváděl málo, tak ho asi vojáci oddělali. Thajsko je asi taková divočina jako Česko na přelomu 80. a 90. let 20. století, jen tam místo KSČ a StB mají armádu. Proto se tam estébákovi Babišovi tak líbí. Běžné obyvatelstvo je chudé a musí si přivydělávat všemožnnými aktivitami typu prostituce, výpalné a jiné melouchy. A proti tomu stojí společenská "elita" napojená na armádu s pohádkovým bohatstvím, kupující si pro zábavu mj. evropské fotbalové kluby. Kdo jede do Thajska na dovolenou, většinou tím financuje jednak tu jejich totalitní diktaturu, jednak různé "podnikatelské" mafie s čínskými, ruskými, apod. vazbami.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud