Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišovo „úřednické ghetto“: Praha couvne, ale za 60 miliard na okruh a další ústupky

Aktualizováno -
30. ledna 2019
21:26
Autor: simao, ČTK - 
30. ledna 2019
18:27

Označoval to za úřednické ghetto. Přesto primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nakonec po jednání s Andrejem Babišem (ANO) ustoupil a kývl na projekt vládní čtvrti v Letňanech, která by měla vzniknout za 10 miliard a do které by se měla přesunout některá ministerstva včetně ministerstva pro místní rozvoj či životního prostředí. Jenže Praha má poměrně vysoké podmínky - které Babišovi příliš nevoní.

Je to „skvělý projekt“ se synergiemi i vysokou návratností, kasal se Andrej Babiš, když představoval projekt vládní čtvrti v Letňanech. Dle něj má samá pozitiva - přesunout by se do ní měli úředníci z centra, kde se nedá před ministerstvy ani pořádně zaparkovat. Historické paláce jako je Nostický, kde sídlí ministerstvo kultury, by se měly otevřít veřejnosti, některé další budovy rozprodat např. na byty.    

Investice má podle Babiše návratnost do pěti let, vládní čtvrť by měla vyjít na 10 miliard a nový domov by měla poskytnout zhruba 10 tisícům úředníků. Premiér si slibuje také lepší využití metra C, které končí právě v Letňanských polích u pozemků, které chce Babiš od Prahy odkoupit pro stát a mají výměru cca. 35 hektarů.

Praha klade podmínky

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) byl původně proti, Babiš a spol. pro něj však připravili prezentaci a patrně jej přesvědčili. Hřib spolupráci na nové vládní čtvrti, kterou označoval v minulosti za „úřednické ghetto“ podmiňuje stavnou nové nemocnice v Letňanech, která by nahradila dosluhující Bulovku. A nejen tím. Podmínky, které si Praha nadiktovala, se mohou stát zádrhelem v dalším jednání.

Praha má po vládě řadu požadavků - financování vnitřního okruhu za cca. 60 miliard a odprodej kasáren v Karlíně, kam by se pro změnu mohl po rekonstrukci stěhovat pražský magistrát, který je dle Hřiba ve velmi nevýhodném podnájmu ve Škodově paláci. Do vlastnictví Prahy by se též měly převést budovy Nemocnice Na Bulovce, ze které chce vedení hlavního města vybudovat byty.

Jednat se bude znovu

Podle Babiše je celková výměna z hledisku státu nevýhodná. Kromě celého ministerstva pro místní rozvoj by se měly do Letňan stěhovat části ministerstva životního prostředí, vnitra, školství, sociálních věcí, dopravy, průmyslu a obchodu a kultury.

„To administrativní centrum by mělo zásadně pozitivní vliv na celou Prahu z hlediska kultury, synergií, dostupnosti bytů, dopravy,“ hájil Babiš projekt vládní čtvrti, která by mohla vzniknout v sousedství vojenského letiště Kbely, odkud Babiš a další členové vlády létají na zahraniční cesty. Babiš se v projektu vládní čtvrti zhlédl mj. v La Défense v Paříži.

Pozitiv vidí premiér celou řadu, Babišovi se však patrně „protočily panenky“ i při samotné představě Prahy o zaplacení kruhu za 60 miliard korun.

Obě strany by se tak měly sejít k dalšímu jednání. To dnešní definitivní verdikt nepřineslo. „Závěr z toho jednání je takový, že by nám magistrát ten pozemek prodal, na tom pozemku bychom postavili novou nemocnici, kde by se de facto přestěhovala Bulovka, bylo by tam to administrativní centrum pro 10 tisíc zaměstnanců a bylo by tam asi 1300 bytů. Za to magistrát chce od nás - a to je nová a zásadní informace - abychom zaplatili vnitřní okruh Prahy, to je de facto pokračování Blanky. Já nevím, jestli se to jmenuje Vlasta, za 60 miliard. A ještě si magistrát představuje, že jim prodáme karlínská kasárna, takže to je podstata nějakého vyjednávání,“ uvedl Babiš a stěžoval si na odlišné ceny a „cenový neprospěch v neprospěch státu“. 

Magistrát také trvá na tom, že na vybudování nové čtvrti bude vypsána dvoukolová architektonická soutěž. Podle prvního náměstka primátora Petra Hlaváčka (za Spojené síly pro Prahu) se jak administrativní budovy, tak i byty a nemocnice na parcely bez problémů vejdou. Problémem může být dopravní obslužnost, což je také důvod, proč město od státu požaduje zaplacení okruhu.

„Úřednické ghetto v Letňanech podle Andreje Babiše nechceme. Pokud má premiér zájem spolupracovat na naší vizi města krátkých vzdáleností (čtvrť s nemocnicí, byty, parkem, školou i administrativními budovami), ať zafinancuje Městský okruh za 60 mld. Podpoří tím dopravní obslužnost,“ uvedl po jednání na Twitteru primátor Hřib.

Varianta Bubny: Nepřijatelné, vzkázala Arajmu

Městský Institut plánování a rozvoje (IPR) v minulosti uvedl, že Letňany se pro vybudování areálu pro úředníky nehodí a když už by měl vzniknout, tak na brownfieldu Bubny-Zátory. Stát to však odmítá. „Tato lokalita je pro nás absolutně nepřijatelná,“ uvedla čéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu.

Pozemky jsou podle ní majetkově komplikované a pro vybudování administrativních prostor by se musel měnit územní plán. Arajmu také vzkázala, že dohromady se má transakce týkat 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů.

salto ( 1. února 2019 10:33 )

Spojilo by se příjemné s užitečným, Praha by dostala okruh a ulevilo by se jí, a my bychom měli tu úřednickou chamraď pěkně pohromadě

marmat ( 31. ledna 2019 13:01 )

Klucí a holky = trollové zde dole - zkuste se UVOLNIT PROSÍM !!! Znemožňujete se v permanentní křeči...najít svinstvo S váma musí bejt i rodinám krušno

PPP150W ( 30. ledna 2019 23:45 )

Pane premiere, jste premier Prahy, nebo ČR. Já jen, že handlujete za peníze daňových poplatníků celé země, nejen těch v Praze. Zkuste se projet po některých "dvojkách"ať vidíte po čem lidé jezdí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa