Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lidovcům se „zvrtla“ manželská soutěž. O večeři s předsedou se hlásily i homosexuální páry

Autor: Jakub Veinlich - 
26. února 2019
17:10

U příležitosti týdne manželství vyhlásila KDU-ČSL v polovině února soutěž o večeři s novým předsedou. Toho si lidovci zvolí na konci března. Podmínkou pro výhru bylo poslat fotku s „drahou polovičkou nebo celou rodinou“. Kromě smíšených rodin ale lidovecký facebook „ozdobily“ i fotky homosexuálních párů. 

Vítěze už lidovci vyhlásili. Nový předseda KDU-ČSL, kterého si delegáti sjezdu zvolí na konci března v Brně, už má tedy před sebou první úkol.

Hodnotitelům soutěže muselo být asi pěkné horko. Kromě fotek párů, které tvoří muž a žena, popřípadě jejich celých rodin, si totiž museli poradit i s fotkami se dvěma muži, či ženami.

„Jednalo se o anketu k Národnímu týdnu manželství, tudíž to chápu tak, že se jednalo o výzvu manželským párům. Tedy ani nesezdaným, ani těm, kteří žijí v mnohoženství, v tlupách, ani stejnopohlavním párům,“ podivoval se nad některými fotografiemi pro Blesk Zprávy končící šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Video  Epicentrum: Manželství i pro gay a lesbické páry? „Nikomu to neublíží, hodně lidem pomůže,“ říká poslankyně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Tudíž nesezdané páry, registrované páry nebo muže se všemi jeho manželkami (např. u muslimů) či druhy a družky na mysli anketa neměla,“ dodal Bělobrádek s tím, že přihlášení takových párů považuje za vtip.

Lidovci nakonec ze soutěže vyřadili jen fotografie, které nebyly vlastně fotografiemi nebo na kterých druhého z páru netvořili lidé.

Homo a hetero

„Při vyhodnocování byly vyřazeny malované příspěvky, popřípadě fotografie, které neodpovídaly podmínkám soutěže - například slečna s vysavačem a další typologicky podobné fotografie,“ píše se na facebookovém účtu KDU-ČSL.

„Děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili a poslali nám své fotografie. Vyhrát večeři s naším novým předsedou však mohl pouze jeden,“ pokračuje ve vzkazu lidovecká centrála. „Výherci velmi gratulujeme a všem ostatním děkujeme za účast,“ stojí na konci vzkazu.

„My děkujeme, že jsme mohli ukázat, že láska je jen jedna. Že neexistuje její hetero nebo homo verze,“ rýpl si do lidovců na stránkách jeden z uživatelů.

Vítězem soutěže se stala rodina tvořená mužem a ženou, i když najít její fotku pod záplavou všech i homosexuálních párů bylo docela složité. „Tak s manželkou bychom rádi povečeřeli s novým předsedou. A díky této soutěži jsem si uvědomil, že nemáme moc společných fotek.  Ve focení se střídáme, tak to napravíme,“ napsal vítěz pod svou fotografii, na které je s manželkou a miminem a kterou na důkaz lásky ověnčil srdíčky.

Večeře se slušnými, klidně i homosexuály

Jeden z kandidátů na předsedu lidovců – dosavadní šéf poslaneckého klubu Jan Bartošek, by prý ale neměl problém povečeřet s nikým, tedy ani pokud by se vítězem stal někdo, kdo se na lidoveckých stránkách otevřeně přihlásil k homosexualitě.

„KDU-ČSL je především zastáncem úcty k druhému člověku. Nikdy jsem nerozlišoval, zda si sednu ke stolu, či si budu vybírat přátele na základě toho, v jakém uspořádání žijí. Nemám problém usednout k večeři se služnými a příjemnými lidmi,“ reagoval Bartošek pro Blesk Zprávy.

Na manželství a rodině, kde pár tvoří muž a žena, ale lidovci trvají. Chtějí ho navíc i lépe definovat v ústavě, zároveň ale tvrdí, že stát nemá lidem do jejich lásky mluvit.

„V KDU-ČSL máme homosexuály také, jen jsou přesvědčeni, že manželství pro všechny je naprosté nepochopení rodinného práva. Stát nemá kodifikovat a mluvit lidem do citů. Takže není vůbec fér mluvit o citech a lásce. Do toho stát nemá zasahovat,“ tvrdí Pavel Bělobrádek, který už nebude funkci předsedy lidovecké strany obhajovat.

„KDU-ČSL je zastáncem tradiční podoby rodiny, ale to přece neznamená, že odmítne mluvit s těmi, kteří mají svůj soukromý život uspořádaný jinak,“ tvrdí Bartošek.

Jurečka: Nová práva homosexuálům, ale ne manželství

O změně statusu manželství pro stejnopohlavní páry nechce slyšet ani další z kandidátů na šéfa KDU-ČSL Marian Jurečka. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ale připustil debatu o změnách v registrovaném partnerství.

Co říkáte tomu, že vám fotky do soutěže posílaly také stejnopohlavní páry?

Anketa byla výzva v rámci týdne manželství, kdy jsme se obraceli na manžele, jestli mají zájem si takto zasoutěžit. Pokud nám tam posílali takto i fotky registrovaní partneři či homosexuální partneři, tak to beru z jejich strany, řekněme, za pokus o vtip. Nemám ale problém s tím, že nám takto fotky poslali, je to jejich rozhodnutí.

Marian Jurečka s manželkou a čtyřmi syny (včetně Mikuláše v kočárku). V únoru 2016 se jim narodil pátý potomek Marian Jurečka s manželkou a čtyřmi syny (včetně Mikuláše v kočárku). V únoru 2016 se jim narodil pátý potomek | Foto Blesk - Slávka Červená

Berete to třeba i jako mírnou provokaci vzhledem k tomu, jak se staví strana jednoznačně k podpoře manželství pouze mezi mužem a ženou?

Chápu to jako kontext aktivit poslední doby, za kterými stojí snaha změnit legislativně podobu manželství tak, aby bylo pro všechny. Chápu, že se i touto formou na to snažili upozornit, na druhou stranu, my jako KDU-ČSL k tomu máme dlouhodobě jasný konzistentní postoj, ale opakovaně jsme říkali, že pokud jsou tady argumenty bavit se o změně některých parametrů v rámci registrovaného partnerství, tak jsme tomu otevření.

Ale trváte na tom, aby se homosexuální svazky nejmenovaly manželství?

Do statusu manželství, které je chráněno legislativně, sahat nechceme. Nechceme nic měnit – naopak chceme tuto ochranu posílit ústavně. Ale pokud přijdou s věcnými argumenty k legislativě, která se týká registrovaného partnerství, tak se určitě můžeme bavit a hledat nějaké řešení.

Obracejí se na vás homosexuální páry, že by s vámi chtěly tuto problematiku nějak řešit?

Za posledního půl roku jsem dostal řadu mailů, ve kterých mi píší buď registrovaní partneři, nebo jejich rodiče, ve kterých mi popisují své příběhy. Já sám jako rodič se jim všem snažím naslouchat, protože ty příběhy nejsou mnohdy vůbec jednoduché. Dostal jsem i řadu osobních pozvání a nikdy jsem je neodmítl. Pokud mi napíší něco konkrétního, co chtějí vyřešit, tak jsem připravený se s nimi sejít, třeba povečeřet a o těch věcech otevřeně hovořit. Nemám vůbec žádné předsudky, což mnozí v minulosti KDU-ČSL vyčítali.

Chápu tedy správně, že se v tomto směru trochu liberalizujete, možná otevíráte, že už to není takové striktní odmítání soužití stejnopohlavních párů?

My se snažíme obecně už řadu let s těmi lidmi komunikovat, zajímat se o jejich problémy. Neřekl bych tedy, že je to nějaká liberalizace, ale prostě vnímání, co tyto lidi v životě trápí a co potřebují v reálném životě řešit. Tomu, čemu jsme na základě našich priorit a našeho programu schopni vyjít vstříc, se samozřejmě nebráníme. Na druhou stranu si myslím, že KDU-ČSL je vlastní jako konzervativní straně, že manželství vnímáme jako hodnotu, kterou nechceme doplňovat ani rozšiřovat o svazek dvou mužů nebo dvou žen – to je i ten důvod, proč je manželství legislativně chráněné jako základ rodiny.

Říkáte, že jste otevření diskusi u registrovaného partnerství. V čem ho tedy dokážete legislativně posouvat, o čem jste připraveni se bavit?

Namátkou, to už zmiňoval třeba i Pavel Bělobrádek – třeba otázka těch věcí, které se týkají možností získávat informace o zdravotním stavu partnera či partnerky, k diskusi jsou také dědické otázky a podobně. To jsou věci, o kterých jsme připraveni diskutovat.

A návrh na osvojení dítěte partnera či partnerky, který leží už několik let v Poslanecké sněmovně?

To je něco, s čím vstupujeme na extrémně tenký led, a rovnou musím říct, že tuto věc pro mě není jednoduché v krátkosti probrat. My jsme proti adopcím dětí homosexuálními páry. To, co vy zmiňujete, je problematické v tom, že to dítě by mělo v samotném důsledku vlastně tři rodiče. Pokud další biologický rodič například žije, tak v tom případě je to pro mě problém. Ta diskuse se ale vede a povede se, KDU-ČSL na tom ale zatím nic měnit nechce.

Video se připravuje ...
Další videa