Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jeho synové hájí Babiše. Musel být ve styku s StB, Čapí hnízdo je konstrukt, říká Bartončík

Video se připravuje ...
Autor: Matěj Pálka - 
23. ledna 2019
05:25

Byl předchůdcem Josefa Luxe v čele KDU-ČSL. Když měli lidovci našlápnuto na volební zisk 20 procent, přišla rána. Tehdejší předseda Josef Bartončík byl obviněn ze spolupráce s StB. Po zisku pouhých 8 procent ho vystřídal Josef Lux, Bartončík se nedlouho poté z politiky stáhl a založil si advokátní kancelář v Brně. Dnes ji vedou jeho synové. A jedním z případů, které řeší, je i kauza Čapí hnízdo, ve které obhajují premiéra Andreje Babiše. Bartončík klienta svých synů brání, ale ohledně styků s StB mu prý příliš nevěří. Jinak ale Blesk Zprávám řekl, že lidovci měli jít s Babišem do koalice.

Česko si letos připomíná 30 let od pádu komunismu, lidovci 100 let existence strany. Obojí propojuje osobnost Josefa Bartončíka, předsedy KDU-ČSL z let 1989 a 1990. Těsně před prvními svobodnými volbami ho tehdejší náměstek ministra vnitra za ODS Jan Ruml obvinil ze spolupráce s StB. A preference lidovců se z 20 procent proměnily jen v osmiprocentní volební výsledek.

Ohledně Babiše a StB má pochybnosti

Josef Bartončík se na počátku 90. let z politiky stáhl. V Brně si založil advokátní kancelář, kterou už vedou jeho synové. Dodnes jim však prý z důchodu občas vypomáhá. A právě v Brně vznikal rozhovor Blesk Zpráv s Bartončíkem.

Jedním z případů, který jeho synové řeší, je nyní kauza Čapí hnízdo, kde zastupují premiéra Andreje Babiše. „Nemůžu se k tomu z pochopitelných důvodů vyjadřovat, na druhé straně, pokud jde o Čapí hnízdo, je to konstrukt jako hrom,“ hájí českého premiéra a klienta svých synů Bartončík.

Pokud jde o propírané kauzy Andreje Babiše, tak jediné, v čem má prý osobní pochybnosti, jsou styky se slovenskou StB. „V postavení, ve kterém byl, nutně musel přicházet do styku s orgány státní bezpečnosti,“ tvrdí Bartončík.

Exšéf lidovců oceňuje Čunka

Blesk Zprávy: Pane Bartončíku, lidovci slaví sto let od svého založení. V čem jsou silné a v čem jsou slabé stránky té strany v současnosti?

Bartončík: To je otázka do pranice. Do značné míry se to projevilo, i pokud jde o to navázání kontaktů s ANO, je to jeden z rysů té strany v současné době: nedostatek sebevědomí, neustálá tendence k někomu se přilízávat, nedostatek suverenity. Vyloženě jsem pěnil, když začali koketovat s tím takzvaným demoblokem. To je shrnutá svoloč, která je redigovaná z jednoho ze dvou míst. I ten Fiala (předseda ODS Petr Fiala - pozn. red.), který je v tomto směru dost naivní, tak tady je opatrný, pokud jde o tu společnou spolupráci. Je potřeba jít svou suverénní cestou, protože kvalitní elektorát to vždy v posledku ocení.

A ty silné stránky?

Především založení té strany. Silná stránka jsou historické axiomy spočívající v té křesťanskosociální linii. A má pár funkcionářů, kteří jsou řízkové od rány a nehledí napravo nalevo, jeden z nich je Jura Čunek.

Vy sám se cítíte pořád být křesťanským demokratem?

Je to i v souladu s rodinnou tradicí. Cítím se být příslušníkem takové kategorie občanů, ze kterých čerpá a měla by čerpat KDU-ČSL. I když na straně druhé, což jsem taky zdědil po rodičích, mám veliký respekt k celé řadě politických odpůrců.

Lidovci prý měli skočit po koalici s Babišem

Nechal jste se slyšet, že by KDU-ČSL měla skočit po koalici s ANO jako první. Myslíte, že by jí to prospělo? A jaký si myslíte, že by to mělo výsledek?

Nejsem členem strany, ale je to jeden z důvodů, proč jsem ve velmi kritické pozici vůči KDU-ČSL. Osobně jsem větší naděje vkládal v Pavla Bělobrádka a považuji za velkou škodu, že nevyužili toho okamžiku, kdy byl Babiš nakloněný vzít do koalice i KDU-ČSL.

Hnutí ANO je cosi jako Občanské fórum, tam je velmi široké spektrum. Je tam spousta lidí různého zaměření a já vždycky říkám lidovcům, ANO má reálný počet katolíků a křesťanů větší než KDU-ČSL. Strašná spousta lidí, kteří se angažují v ANO, jsou věřící.

Tím, že KDU-ČSL nešla do koalice, odsoudila Babiše k tomu, že musel sáhnout po spolupráci se sociální demokracií opřenou o komunisty. Hlavní vinu za to, jak to dopadlo, nesou lidovci. Je potřeba uvažovat politicky ve veliké ploše a s velikou prozíravostí. A toto KDU-ČSL neprokázala.

Vidíte nějaký důvod, aby Andrej Babiš rezignoval z pozice premiéra?

Naprosto ne. Podniká od 90. roku, a co si budeme povídat, podnikání je činnost na hraně. Tam jste vždycky jednou nohou v kriminále. Neznám jediný případ, kdy by byl trestně postižitelný. Poté, co jsem se s ním seznámil, tak ho dokonce řadím mezi lidi, kteří až neuvěřitelným způsobem berou v úvahu jakousi etiku. Je velice citlivý i v sociální oblasti. Když si vezmu celou plejádu premiérů od 89. roku, přičemž některé jsem znal velice blízko, tak Babiš není nejschopnější politickou odborností, ale je to jeden z nejlepších premiérů, které tato země měla.

A jaké jsou vaše současné politické preference?

Celý můj život byl založen na jakémsi antikomunismu. Pracoval jsem velice intenzívně na změně politických poměrů. Ale velice si vážím komunistů víry uhlířské, kteří zůstali komunisty i po převratu a jsou komunisty dodnes, včetně třeba toho Milouše Jakeše, i když ten je z komunistické strany vyloučený. Ti lidi si zachovali svoje a nepřeběhli, i když by to pro ně bylo velice atraktivní, na druhou stranu. S Vojtou Filipem se neshodneme v jedné věci, to jsou církevní restituce, ale jinak je to člověk, kde považuju za velikou kliku, že ho komunisté mají, jejich kliku. Ano, považuji se za křesťanského sociála i nadále, ale nehledám nepřátele na druhé straně.

Bartončík se hájí: Přispíval jsem víc než někteří disidenti

Vy dodnes tvrdíte, že jste s StB nespolupracoval, něco takového vám ale nechtěli uvěřit ani dnes už bývalí straničtí kolegové z KDU-ČSL. Proč jste za 30 let nepřesvědčil veřejnost o tom, že je pravda na vaší straně?

Ze dvou důvodů. V prvé řadě jsem nepodnikl žádné formální kroky, protože jsem od samého počátku razil zásadu, nejen v mém případě, ale ve všech případech, že pokud má někdo námitky podobného charakteru, je potřeba dotyčnému prokázat určité obvinění řádnou relevantní cestou a dát možnost, aby se obhájil, nebo o tom nehovořit.

 

Druhým důvodem je, že otázka spolupráce se státní bezpečností je velice ambivalentní termín. Existuje spolupráce, která je právně reglementovaná v souvislosti s příslušným lustračním zákonem, ale existuje spolupráce s bezpečnostními složkami minulého režimu v obecném slova smyslu.

Spolupracoval jste tedy?

Nekonfrontoval jsem se s minulým režimem někde v restauracích čtvrté cenové skupiny v Praze, ale ve formálních funkcích. Byl jsem před listopadem už téměř deset let poslancem federálního shromáždění. Pracovně jsem byl vedoucí tajemník krajského výboru Československé strany lidové, z titulu této funkce jsem byl ve velice úzkém kontaktu s orgány komunistické strany, včetně orgánů bezpečnostních.

Krom toho, a to je v mém případě specifické, jsem od roku 1968 až do roku 1989 působil ve směru změny společenských poměrů. Řekl bych, že se stoupající intenzitou. A dovolím si tvrdit, že zcela paradoxně, ačkoliv s mým jménem jsou zmiňovány nějaké pletky se státní bezpečností, jsem velice významně, a významněji než celá řada disidentů, přispěl k tomu, že se změnily společenské poměry.

Takže v osobním kontaktu s agenty StB jste nebyl?

Prosím vás, kdo to byl agent, myslíte si, že to měl napsáno na čele „agent StB“.

Myslím ve vědomém kontaktu…

Náčelník krajské správy StB byl člověk, se kterým jsem byl dokonce v přátelském styku, získal jsem od něj i řadu zajímavých informací. Nebyl jsem v žádném formalizovaném kontaktu. Nebyl jsem získán, ani jsem se neangažoval jako nějaký agent, spolupracovník a tak dále. Nebyl jsem například držitelem konspirativního bytu, jak je jeden významný europoslanec dnes oslavovaný jako hlavní protiruská hráz. To byli jiní, to jsem nebyl…

Probíhaly tedy mezi vámi a StB nějaké „námluvy“?

Pokud jde o mě, tak jsem zažil jednu jedinou situaci, kdy se jednalo o cosi jako námluvy. A přiznám se, že jsem tehdy měl dost nahnáno. Já se v 68. roce angažoval, když jsem nastoupil do Kroměříže, to mělo až charakter přípravy ozbrojených akcí, protože jsme se zmocnili zbraní od lidových milicí v síle dvou rot. Ruční zbraně včetně kulometů byly uloženy u jednoho mého předsedy místní organizace a organizoval to tehdejší okresní předseda československého svazu mládeže.

V 70. roce, kdy se datují údaje, že jsem měl údajně navázat spolupráci se státní bezpečností, tak někdy v té době jsem byl v souvislosti s banálním dopravním přestupkem předvolán na okresní správu SNB. To bylo vyřízené během pěti minut, navíc všechny ty příslušníky jsem znal a jeden ten „esenbé“ mi říkal: „Prosím tě, ještě jeden soudruh z Brna by s tebou rád mluvil, ale u toho my už nebudeme.“

Jak to pokračovalo?

Odvedl mě za zamřížovanou přepážku a tam byl. Nepředstavil se mi jako příslušník státní bezpečnosti, ani se nelegitimoval, já jsem to po něm ani nechtěl. Řekl jen: „Já jsem taky od bezpečnosti, ale z Brna.“ Začal naznačovat, že o mně ví ledacos a já nevěděl, jestli má na mysli tu záležitost z osmašedesátého roku, ale vyznělo to tak, že by se rád se mnou stýkal dál. Já mu řekl zcela otevřeně: „Pokud něco máte, oficiálně mě předvolejte, abych věděl, o jaký předmět se jedná. Můžeme se bavit o čemkoliv.“

Víceméně na tom to skončilo, ale bylo mi jasné, že se něco kolem mě děje. V té době začal kandidovat v kroměřížském volebním obvodě Josef Plojhar. Já se na něj obrátil a řekl jsem mu, že mám veliké podezření, že o mě projevuje zájem státní bezpečnost. Plojhar mi kategoricky tvrdil, že to bohužel nemůže ovlivnit, abych si dával pozor a trval na oficiálních vztazích. Měl jsem pocit, že se od toho chce distancovat.

Týden na to mě však oslovil při příležitosti zasedání pléna ONV zástupce náčelníka okresní správy StB a vyjadřoval se velice nechvályhodně o tom soudruhovi z Brna, který se mnou jednal, a velice se mi omlouval, říkal, že je to naprostý omyl a měl jsem od té doby absolutní pokoj.

Vzápětí nato jsem poměrně rychle stoupal po kariérním žebříčku a dostával se do takové pozice, kdy nebylo dost možné, aby ke mně přistoupil jakýkoliv příslušník StB a chtěl mě získat pro spolupráci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 29. listopadu 2019 16:12 )

to je presne ono ty co maji nejvetsi spinu pod nechtama a jsou si jisti ze byl jejich spis zkartovan dnes nejvice stekaji jak se rika po nasem kam vitr tam plast

salto ( 28. ledna 2019 10:36 )

HledacPravdy: Se divím, že tu diskusi tady nezrušili. On ten pan Bartončík taky nebyl bůhvíjaký lumen, ale ta parta kolem pana Havla a zárodků ODS odstřelila jako škodnou. Inu PRÁÁÁVDÁ a LÁÁÁSKA. A teď každý snaží dělat jakoby nic

HledacPravdy ( 27. ledna 2019 07:56 )

Reaguju na ten Váš nový článek, protože u něj není diskuze. Já si nežiju jako prase v žitě, narozdíl od Vás, pane!!!!!! A spousta lidí se topí v exekucích a jsou na hranici chudoby, ty prase v žitě.

marmat ( 24. ledna 2019 10:06 )

Opět grandiózní TITULEK !Důležité a klíčové je "pouze nakousnuto" To že AB musel být ve styku má díky češtině 2 významy:ten v článku je jasný....kdo na místě AB a dalších v PZO nemohl STB ignorovat...chtěli min. hlášení jak tam trávil čas !?

marmat ( 24. ledna 2019 09:46 )

Je to jednoznačně AGONIE CHOBOTNICE....Nikdo si jí NIKDY nedovolil přeložit stéblo přes cestu. Proto je její boj tak ubohý a doslova amatérský. Nepotřebovala vůbec nic 25 let měnit....jen se "co nejzajímavěji" proplétala a pilovala svinstva

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa