Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chtějí mě očerňovat.“ Babiš v Indii komentoval kauzu s estébákem i audit dotací

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. ledna 2019
14:45

Slavnostně otevřel český stánek na indickém výstavišti a poté premiér Andrej Babiš odpovídal na dotazy českých novinářů. Netýkaly se zdaleka jen jeho schůzky s indickým premiérem Naréndrou Módím, ale i dění v přes 5800 kilometrů vzdálené Praze. A sice schůzek hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci, kontroly auditorů Evropské komise ve Státním zemědělském intervenčním fondu či stažení Babišovy žaloby na bývalého příslušníka StB Jána Sarkocyho.

Babiš se v průběhu summitu sešel s indickým premiérem Naréndrou Módím, kterému vysekl po jednání poklonu: „Myslím si, že pan premiér Módí je obrovská osobnost, měl skvělý projev a je vidět, že je to rozený politik. Jeho projev byl strhující, já jsem v životě neviděl tolik lidí na takové konferenci najednou.“

Módí pozval Babiše již v září, při slavnostním obědě byl český premiér mezi čtyřmi nejváženějšími hosty, pochvaloval si. Babiš se během cesty do Asie stavil i v Singapuru a Thajsku.

Stažení žaloby na estébáka

Ale i při zahraniční misi dostihla Babiše ryze česká témata, která se mnohdy týkala jeho samotného. Premiéra rozlítila a hovořil o údajné snaze ho očerňovat.

Jedním z nich byl spor s někdejším estébákem Sarkocym. Ten v minulosti veřejně tvrdil, že Babiš donášel komunistické tajné službě a bral za to peníze. Babiš Sarkocyho zažaloval a žádal od něj omluvu a milion eur (asi 25,6 milionu korun), v srpnu si to ale podle Denníku N rozmyslel a žalobu bez udání důvodu vzal zpět. Okresní soud projednávání minulý měsíc zastavil.

V Indii český premiér novinářům řekl, že se o tom taktéž dozvěděl z médií. „Já jsem se to dozvěděl taky z médií, je to záležitost mých právníků, kteří se tak rozhodli a já nemám potřebu to komentovat,“ reagoval Babiš při návštěvě globálního summitu v provincii Gudžarát.

Komentoval i dotaz ohledně schůzek hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci, ke kterým podle prezidenta Zemana mělo docházet s jeho vědomím a pověřením. „Soudci jsou nezávislí a já jsem v životě neměl žádnou schůzku se žádným soudcem. Je to samozřejmě záležitost pana prezidenta, jak si vyřeší své okolí,“ podotkl Babiš a na doplňující otázku, zda jde z jeho pohledu o formu nepřímého nátlaku Hradu na soudce, dodal: „Já si to nemyslím, já myslím, že soudci dobře vědí, že na ně nemá nikdo vliv, že rozhodují podle vlastního uvážení, že jsou nezávislí a hlavně, že rozhodují spravedlivě, to je důležité.“ 

Babiš otevřel v Indii český stánek za 600 tisíc

Před tím, než čelil Babiš otázkám na záležitosti české politické scény, otevřel slavnostně český stánek při ekonomickém summitu v provincii Gudžarát. Nechybí v něm modely Superb a Kodiaq od Škody Auto či sklářské výrobky Preciosy.  

„Já myslím, že je důležité, že chodíme do těchto teritorií, abychom připomínali naše značky (...) Je důležité, abychom naši exportní orientaci do Evropy – 85 procent – trochu diverzifikovali a samozřejmě v Indii je obrovský trh, je tady velký potenciál,“ poděkoval Babiš českým podnikatelům, kteří do Indie přiletěli druhým letadlem s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou (za ANO) a kteří se v pátek odpoledne účastnili zahájení podnikatelského fóra v konferenčním komplexu Mahatma Mahir, kam byl Babiš na summit pozván.

Novinářům pak řekl, že protože ve vládě šetří, odmítl stánek za 600 tisíc financovat. „Český stánek byl super. Já když jsem se poprvé díval na rozpočet té cesty, tak se mi zdál vysoký, tak jsem se ptal proč, tak mi řekli, že stánek stojí 600 tisíc. Tak jelikož jsem šetřivej, tak jsem řekl, že to nebudu platit. Tak jsem doporučil firmám a naše firmy se na to poskládaly. Zaplatilo to pět českých firem a je to dobře. Všichni jsou spokojení. A já taky,“ uvedl Babiš.

Kontrola i kvůli Agrofertu

Babiš později po slavnostním přestřižení pásky komentoval také to, že auditoři Evropské komise pokračují v kontrole na Státním zemědělském a intervenčním fondu a prověřují možný střet zájmů právě ohledně Babiše a jeho někdejší firmy Agrofert, kterou převedl do svěřenských fondů.

Ohledně auditu Babiš řekl: „Nesleduji to a dopadne určitě dobře. Chci zopakovat, že ta aféra, kterou vyvolali naši europoslanci, je nesmyslná. Je to jen politická záležitost, blíží se Evropské volby a je to jeden z dalších pokusů nějak mě očerňovat. A je to nesmysl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 19. ledna 2019 11:49 )

díky bohu za Babiše je to naše pracovitá jednička.Sajrajt opotice netáhla socky aktivisti zloději,tuneláři,udavači ho nenávidí jen proto že umí dokázal zvednout ekonomiku,platy,duchody a to kmotři,mafie ODS TOP KDU CSSD neodpouští.Protože jmenovaní niky nepracovali pro stát,občany,rodiny,duchodce jen kradli,konta,nemovitosti,karibik,šlapky!!

yyy3 ( 18. ledna 2019 21:49 )

Dnešní politika je jeden velký prolhaný zdemrilozovaný hnus, další a další negativa, žádné spolehlivé klady nejsou.

bonus ( 18. ledna 2019 21:26 )

http://forum24.cz/pripad-zvlastnich-prazdnin-babisova-syna-na-krymu-neni-u-ledu-ceka-se-ale-na-svyca ry/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

qmurq ( 18. ledna 2019 21:15 )

Marmat. Ty se jednou se všeho podpálíš. Dej bacha!!!

qmurq ( 18. ledna 2019 21:00 )

tý bondo 74 procent? nic už nepřekvapí, možná by to i k nějaké změně vedlo k jaké nevím, ale včera si s Ovčárem notovali jak jsou výborní Piráti, fakt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa