Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš zmínil šok ze svých dětí. V Indii řekl studentům o Česku, vřele ho vítali

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. ledna 2019
10:55

Nadšení neskrýval premiér Andrej Babiš (ANO) na indické univerzitě. Od studentů v Puné se mu v sobotu dostalo vřelého přijetí. Sám mluvil třeba o svých předrevolučních zážitcích, kdy s rodinou pobýval v Etiopii či Maroku. Představil se jako byznysman, který není politikem, ale nenašel nikoho jiného, tak do politiky jít musel. A vzpomněl i na své čtyři děti. I poslední den návštěvy premiéra v Indii a samotný závěr celého jeho asijského turné se nesl ve znamení nabitého programu. V rámci něj otevřel mimo jiné vývojové centrum Škody Auto.

Kolona s premiérem Andrejem Babišem se řítila indickým městem Puné, indická policie zastavila jinak značně divokou dopravu. A u silnic přihlížely větší či menší hloučky lidí, řada z nich si natáčela průjezd české delegace městem.

Babiše v Indii dnes čekaly dva lety vládním speciálem – první do Dillí kvůli přijetí prezidentem Rámem Nath Kóvindem v jeho sídlem ze kterého zamířil na závěrečnou slavnostní recepci na českém velvyslanectví. Podruhé Babiš usedne do letadla v momentě, kdy definitivně zakončí svou cestu po Asii. Od neděle, kdy se na ní vydal, zavítal do Singapuru, Thajska a do třetice právě do Indie.

Indický premiér má 77 ministrů, žasl Babiš

Babiš během posledního dne své návštěvy zamířil nejprve do dvou společností českého původu. „Jsme malá země, ale plná kreativních, inovativních lidí, skvělých českých lidí,“ řekl Babiš a oceňoval odvahu Čechů ze společnosti Technicoat otevřít podnik v Indii.

„Když jsem včera mluvil s vaším premiérem Modim, ptal jsem se: Jak zvládáte spravovat tak velkou zemi? Vždyť máte skoro 1,3 bilionu lidí. Říkal mi, že má 77 ministrů. Neuvěřitelné. My jsme malá země, ale s Indií máme dlouhodobě dobré vztahy a jsem rád, že tu jsem,“ prohlásil premiér.

Babiš mezi studenty: „Neuvěřitelné přivítání“

Babiš v sobotu absolvoval také setkání se studenty jedné z devíti univerzit v Puné. Do Česka z ní zamíří zanedlouho několik studentů na výměnný program, do teď viděli ČR zatím leda na filmovém plátně, zaznělo v úvodním slově doktorky Vidye Yeravdekarové.

Když se Babiš později ptal, zvedlo se v zaplněném sále skutečně jen několik málo rukou. Studenti Babiše pozdravili sborovým „Namaste“, Babiš se účastnil rovněž zapalování tradiční svíčky. Český premiér též dostal na hlavu tradiční červenou čapku, studenti z řady států mu předali vlaječky asijských i afrických zemí, ale třeba i z USA a několika zemí Evropy. 

Na univerzitě při Babišově představování připomněli, že Babiš studoval v Bratislavě a v minulosti vlastnil Agrofert. Sám sebe pak Babiš před studenty představil i jako obchodníka a byznysmena. „Je to skutečně neuvěřitelné přivítání,“ řekl studentům a dodal: „Tolik studentů, z tolika zemí, je to pro mně velká zkušenost.“

Babiše překvapilo, kolik toho jeho děti vědí

Babiš mluvil tradičně o úspěchu Tomáše Bati, kterým se inspiroval, studenty však pobavil zmínkou právě o 77 indických ministrech. „Bláznivé. Mám 15 ministrů a mám s nimi řadu problémů,“ říkal s úsměvem a studentům představil i svou knihu O čem sním, když náhodou spím. Ale také část české historie včetně založení Československa či příjezdu ruských tanků, ale také mj. úspěšné české sportovce včetně Martiny Navrátilové, jejíž jméno sklidilo v sále potlesk.

Premiér zmínil však i své děti. „Žijete ve světě Facebooku, Instagramu a Twitteru. Jiný svět. Sám mám čtyři děti a nedávno jsem šel do Národního muzea, které je u nás po rekonstrukci. Na Václavském náměstí, skvělé muzem. Byl jsem tam se svými mladšími dětmi,“ uvedl s tím, že ho šokovalo, kolik mají dnes informací.

K celému průběhu cesty Babiš před závěrečnou recepcí na dotaz Blesk Zpráv uvedl: „Pro mně samozřejmě je to moje profese, já se v tom cítím velice dobře, je to vlastně obchod a mohl jsem dělat svoji profesi a promovat naše firmy, vytvářet nějaké možnosti, otvírat dveře. Já myslím, že se nám to nějak povedlo a víme v každé krajině, co máme dělat.“

Indická strana dle něj ocenila to, že se zúčastnil summitu Vibrant Gujarat 2019, kvůli kterému celou cestu podnikl. V dalších cestách je však třeba pokračovat a dotahovat věci, které se nyní zahájily, dodal Babiš. A na recepci samotné vyzdvihl indického velvyslance Milana Hovorku, kterého označil za entuziastického a pokud by Česko mělo mít ministra štěstí podobně jako Bhútán, nominoval by na něj jeho.

Premiér otevřel vývojové centrum škodovky

Babiš vedle studentů dnes navštívil také pobočku Škoda Auto a její společné sídlo s Volkswagenem ve městě Chakan. Škodovka je v této zemi spíše prémiovou značkou, chce však prý zacílit i na běžné Indy a rozšířit své vozy mezi širší vrstvy obyvatel. Babiš zde slavnostně otevřel nové vývojové centrum, které má v rámci projektu India 2.0 pomoci vyrábět škodovky či další vozy s co největším ohledem na potřeby Indů. Téměř všechny komponenty (95 procent) mají však být vyráběny právě v Indii.

Babiš při té příležitosti připomněl i častý argument, že je Česká republika coby exportní země orientovaná především na evropský trh (z 85 procent), a proto je třeba svůj zahraniční obchod více diverzifikovat. V Indii vidí Babiš možnosti pro naše firmy, varuje však, že přímý prodej do Indie příliš nefunguje a Indie chce, aby firmy vyráběly přímo v ní.

Indie jako náročné teritorium

Babiš proto upozorňuje, že je důležité na trhu najít lokálního partnera. „To je jediná cesta, jak sem zainvestovat. Samozřejmě i naše firmy se obracejí do některých jiných teritorií, protože mají nedostatek pracovní síly,“ podotkl Babiš při dotazu Blesk Zpráv.

Někteří to řeší tím, že když nenacházejí naše lidi na úřadech práce, tak máme kvóty pro zahraniční dělníky. A někteří se vydají do světa. Myslím si, že je dobře, že diverzifikují teritoria. To je správná cesta. Možná naše firmy mají z toho trochu strach, jít do takových teritorií, ale máme tady velvyslance, dobrého zástupce Czech Trade a jsou lidi, kteří pomohou, aby se na ten trh dostali,“ dodal premiér.

Babiš označuje Indii za náročné teritorium. „Jestli chcete být úspěšní na indickém trhu, musíte produkovat v Indii. Souvisí to s jejich projektem Make in India. Je to ale velmi důležité také pro ČR, přišli jsme do Indie propagovat naše značky a Škoda je jednou z nejstarších z nich, starší než Volkswagen,“ prohlásil s úsměvem Babiš.

Novinářům pak řekl: „Hlavně v těchto teritoriích ty naše značky rezonují stále – Baťa, Škoda. V té Evropě už to tak není, ale tady je šance navázat na tu naši tradici a hlavně zvuk našich lidí je skvělý,“ podotkl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yyy3 ( 20. ledna 2019 00:30 )

ať nedopustí ovládnutí státní správy lidmi z jedné strany a přerod ministerstev na divize Agrofertu. Ozvěte se i Andreji Babišovi a jeho lidem, že slibovali bojovat proti kmotrům a ne se vracet k jejich metodám! Kontakt na poslance najdete ZDE: http://bit.ly/POSLANCI_KONTAKTY 👈 P. S. Jak to, že tak důležité věci nejsou plné noviny?

yyy3 ( 20. ledna 2019 00:28 )

Milion chvilek pro demokracii Dát stránce To se mi líbí 18. ledna v 20:21 · Státní správa v područí jedné politické strany? 😡 To je hrozba, která může dostat zelenou už v úterý 22. ledna. Bude se totiž hlasovat o Babišem prosazovaném zákonu, který by otevřel velký prostor pro čistky na ministerstvech. A tím umožnil i dosazení loajálních úředníků, kteří by vzorně poslouchali. Pojďme se tomu postavit! Ovládnutí státní správy je důležitý klíč k moci. Věděli to komunisté, znali to i porevoluční kmotři. Politicky spolehliví náměstci, ředitelé a vedoucí úřadů byli vždy cestou k ovlivňování všech důležitých rozhodnutí, finančních toků i přihrávání zakázek kamarádům. Bez poslušného úředního aparátu se prostě žádný režim nikdy neobešel. Jenže v demokracii nemají úředníci sloužit straně ani jejímu šéfovi, ale občanům. A nemají naplňovat primárně politické pokyny, ale zákony! Vláda Andreje Babiše si stěžuje, že ji úředníci brzdí, a chce větší pravomoci. Chce přímo odvolávat státní tajemníky, chce sama hodnotit všechny klíčové úředníky a přitom svatosvatě slibuje, že nových možností nezneužije. Můžeme tomu důvěřovat? Vše začalo historkou, jak zlý a líný státní tajemník brzdí celé ministerstvo zdravotnictví a to nemůže makat. Jenže to je báchorka. Podle interních zdrojů to bylo naopak. Státní tajemník dělal jen svou práci a odmítal dělat protizákonná rozhodnutí (například vybírat zaměstnance, kteří nesplňovali kritéria a ministr je strašně tlačil). A tak na něj dál tlačili, byť na něj nic neměli, až to unavený a zdeptaný nakonec vzdal a sám odešel. Můžeme tedy věřit, že nový zákon nemá sloužit jen tomu, aby ministři vlády Andreje Babiše konečně dosáhli svého? Naštěstí senátoři největší problémy novely odmítli a poslali do Sněmovny zmírněnou verzi. Poslanci o ní budou hlasovat v úterý 22. ledna. My všichni můžeme ovlivnit, jestli projde babišovská verze novely, nebo celkem rozumná senátní. Vyzvěte prosím vlastními slovy politiky vládní ČSSD a opozičních stran, ať nedop

marmat ( 19. ledna 2019 19:54 )

Opět večerní show = Samé trollí nenávistné zvratky !!!Jak asi vypadáte???Zloba je totiž VŽDY vidět ve ksichtu

marmat ( 19. ledna 2019 19:49 )

Krátkozraký trolle- TOLIK NEGATIVITY z Vás padá....nemáte už vředy???

smfs ( 19. ledna 2019 13:55 )

Strašně, 77 ministrů a nic tam nefunguje. V hotelích je klima ale elektřina vypadne každou hodinu. 130 mil.lidi nemá ani kadibudku Už ty jeho veleúspěšně cesty přinesly konkrétní peníze ČR nebo jenom utrácí aby ukázal kobliham jak je aktivní??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa