Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministryně se Mynářovi podívala na rybník na černo. „Zlikvidovat,“ zaznělo

Autor: peb, ČTK - 
10. února 2019
16:15

Hradní kancléř Vratislav Mynář by musel načerno postavený rybník v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zlikvidovat. Uvedla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová s tím, že přesně to by se muselo stát, pokud by už platil chystaný stavební zákon. Norma má skoncovat se zavedenou praxí, kdy si lidé postaví černé stavby a dodatečně si pro ně zajistí povolení. Dostálová to uvedla v nedělním diskusním pořadu České televize.

„Dělá se to tak, ale všichni porušují zákon,“ uvedla ministryně k případům staveb bez povolení, pro něž se potřebná razítka shánějí dodatečně. Obce podle Dostálové nyní nenařizují likvidaci černých staveb, protože by to musely zaplatit. Snaží se proto změnit územní plány a pak to zpětně doschvalovat, aby nemuseli tu černou stavbu zbořit,“ řekla Dostálová. Obce přitom podle ní na likvidaci černých staveb dostávají od ministerstva 100 milionů korun ročně.

Po rekodifikaci stavebního práva, která by měla začít platit za dva roky, už takový postup podle ministryně možný nebude. „Pokud někdo postaví načerno, tak stát se postará o to, aby stavba byla odstraněna,“ slíbila Dostálová. 

Mynář: Rybník nemá povolení, ale ladí s územním plánem

Mynář postavil rybník v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, v nichž je místním zastupitelem, už před třinácti lety. Nezískal ale k tomu potřebná povolení, uvedla tento týden televize v pořadu Reportéři ČT. Mynář z rybníka navíc částečně zasněžuje vlastní sjezdovku, ani na to podle ČT nemá povolení. Kancléř uvedl, že má souhlas na čerpání vody od správce toku. Přiznal ale, že na vybudování rybníka povolení neměl a nemá.

„Musím konstatovat, že k dnešnímu dni se nám nepodařilo celou anabázi uzavřít. Byť jsme poněkolikáté požádali o dodatečné stavební povolení, tak z důvodu úmrtí několika majitelů pozemků se nám nepodařilo dotáhnout veškerá dědická řízení,“ hájil se Mynář ve svém vyjádření. Podotkl, že rybník byl postaven v souladu s územním plánem a s platným územním rozhodnutím.

marmat ( 11. února 2019 13:57 )

Máte v tom yardo hokej...Vaše hrušky a Minářova černá kiwi opravdu nesouvisí.Asi se na Váš chlívek + udání , rozpoutalo jednání... Vepsat do katastru cokoliv není logicky hifinka...Doklady máte, tak pokud se jednalo o prodej s chlívkem...muselo se to taky doladit....Neohlídalo to více lidí-včetně rodičů

havran2 ( 11. února 2019 09:30 )

Přes Zemana a Mynáře,nejede vlak ! ! !

yarda ( 11. února 2019 00:30 )

...zlikvidovat ho může dát naprostý diletant... Od slavného plyšáku jsem si (mylně) sliboval, když už nic jiného, tak aspoň to, že o odborných záležitostech budou rozhodovat odborníci. BTW: Proč se mi připomíná film "Bílá paní"?

carlae ( 11. února 2019 00:21 )

A kdo jej sestavil? Ex-soudruzi.... teda větrné korouhvičky.

yarda ( 11. února 2019 00:03 )

Já jsem nedávno měl potěšení s katastrofálním ouřadem, finančním ouřadem, na stavebním ouřadu jsem měl známého, ten mi vyšel vstříc (žádná černota, prostě konal tak, jak by oužad konat měl). Šlo o to, že jsem náhodou zjistil, že kozí chlívek co postavili ještě mí rodiče, měli to povolené, zkolaudované, já jsem se k němu bez mučení přiznal a daně jsem platil není zakreslený v katsstrofálních mapách a chtěl jsem to dát do pořádku. Prkotina. Z této pozice se nedivím panu Mynářovi, že nechtěl čekat, až se ouřadové rozhoupají a začnou konat a zařídil co bylo potřeba zařídit aniž by čekal na to správné razítko. Myslím že bych byl schopen mu odpustit i kdyby přitom zneužíval svou nezletilou dceru, pokud nějakou má. BTW: Ze zpráv jsem nepochopil, jestli ten nepovolený rybník spáchal taky on. Kdopak to tu před časem halekal, že po ouřadech nebudou běhat žadatelé ale jen jejich lejstra?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa