Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Premiér se chlubí 110 miliony novými záchody. Indie bojuje s „úlevou“ na veřejnosti

Autor: Darina Jíchová - 
7. října 2019
23:20

Indický premiér Naréndra Módí minulý týden oznámil, že se mu podařilo dostát závazku z prvního volebního období, kdy slíbil, že v zemi vymýtí močení a kálení na veřejnosti. Svůj slib měl splnit do října 2019 a Módí tvrdí, že se to jeho vládě podařilo. Za posledních pět let nechal postavit přes 110 milionů domácích i veřejných záchodů, latrín a pisoárů, informovala stanice CNN.

S močením a kálením na veřejnosti měla Indie s více než miliardou obyvatelstva značný problém. Lidé si ulevovali, kde se jim zachtělo: na poli, v křoví, v lese, u zdi ve městě nebo na vesnici, v jezerech, řekách či rybnících nebo prostě kdekoliv jinde se právě nacházeli. Mnozí záchod, ať už splachovací nebo latrínu, doma vůbec neměli.

Premiér Andrej Babiš se nechal vyfotit, jak močí na mobilním veřejném pisoáru Premiér Andrej Babiš se nechal vyfotit, jak močí na mobilním veřejném pisoáru | Facebook

 

Módí: Neskutečné se stalo skutečností

„Svět je udiven tím, že jsme pro 600 milionů lidí během 60 měsíců postavili více než 110 milionů záchodů,“ prohlásil Módí. „Zpočátku nikdo nevěřil, že se nám povede očistit Indii tak rychle, a nyní je to skutečnost,“ pokračoval.

Projekt Čistá Indie byl jedním ze stěžejních bodů Módího kampaně v roce 2014, a pokud jsou vládní data věrohodná, odvedla jeho vláda velký kus práce. Podle některých expertů jsou ale předložené statistiky zavádějící, močení a kálení na veřejnosti podle nich „v zemi rozhodně eliminováno nebylo“.

Nazár Chalíd z Výzkumného ústavu pro solidární ekonomiku (RICE) se domnívá, že se vláda upnula na stavbu záchodů místo toho, aby se ujistila, zda je lidé skutečně používají. Doplnil také, že se nikdo nestará o údržbu toalet a nevyváží jímky.

Indové nevědí, jak záchody udržovat

Výzkum vědců z RICE potvrzuje, že lidí kálejících na veřejnosti ubylo, nelze však tvrdit, že tato praktika vymizela. „Musí se uznat a ocenit, že vláda z hygieny udělala svou prioritu, to jsme nikdy předtím ještě neviděli,“ uvedl Chalíd, aby dodal: „Problémem je to, že vláda sice záchody postavila, ale už lidi neproškolila, jak je užívat a starat se o ně.“

Veřejné záchodky v Indii. Veřejné záchodky v Indii. | Reuters

Podle UNICEFu měla Indie největší počet lidí, asi 620 milionů, kteří káleli na veřejnosti, zvláště pak na venkově. Veřejné kálení představuje vážné ohrožení veřejného zdraví, a to zvláště pro děti. Fekální kontaminace a nedostatečná hygiena vedou k šíření infekčních nemocí, například průjmu, který nejen u dětí může vést až ke smrti.

V ohrožení byly hlavně děti, dívky a ženy

Kálení na veřejnosti rovněž ohrožuje ženy a dívky, které se ve chvílích, kdy si „odskočí“, často stávají obětí sexuálního násilí. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že Módího projekt Čistá Indie od roku 2014 zachránila život až 300 tisícům lidí. Ke kálení na veřejnosti se lidé uchylovali nejen proto, že neměli přístup k záchodům, ale také proto, že si nikdy neosvojili hygienické návyky. Venkované navíc věří tomu, že konání potřeby mimo domov je čistotnější než mít v domě záchod.

Módí se obrátil i na bollywoodské hvězdy

Předtím než Módí spustil svůj program, pouze 39 procent indických domácností mělo přístup ke klasickému záchodu. Letos v únoru podle statistik na veřejnosti kálelo už jen 10 procent Indů a v říjnu už vůbec nikdo. Nicméně ještě na konci září indická policie šetřila smrt dvou dětí, které prý ubila skupinka Indů za to, že si na ulici odskočily.

Módí oporu našel v bollywoodských hvězdách, scenáristi téma zapojovali do svých filmů a herci a herečky o něm mluvili. Ženské časopisy zaplnily články o tom, že se ženy odmítají vdávat, pokud dům jejich snoubence nemá záchod.

Zobrazit celou diskusi