Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Tykal si s kmotry!“ Babišova „psí bouda“ naštvala Fialu, ANO prý ztratilo část voličů

Autor: simao, ČTK - 
30. června 2019
18:39

Nedělní Otázky Václava Moravce měly dohru na sociálních sítích. Zatímco Andrej Babiš (ANO) vyrazil na summit EU do Bruselu a na jeho profilu se objevil tradiční nedělní komentář, opoziční lídr Petr Fiala (ODS) se pozastavil nad obvyklou premiérovou narážkou o tom, že demokratičtí politici nepostavili za svůj život ani boudu. Fialu značně namíchla a o Babišovi prohlásil, že si „tykal s různými kmotry“. Jiné politiky potěšil výsledek červnového průzkumu TS Kantar pro ČT. V něm ANO sice dále vede, ale ztratilo nejvíce od začátku roku. Třeba ve prospěch Pirátů.

„Andrej Babiš dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že demokratičtí politici nepostavili ani psí boudu, zatímco on v životě uspěl. Za sebe mohu říct, že jsem toho pro vědu a vzdělávání postavil docela dost, zatímco A. Babiš si tykal s různými kmotry. Ale je pravda, že úspěch hodnotí každý jinak,“ rýpl si Petr Fiala (ODS) do premiéra na twitteru.

Premiér Babiš se v OVM několikrát rozlítil. A to nejen při reakci na hlasování o nedůvěře vládě, které se protáhlo na dlouhých 17 hodin. Babiš označil debatu za „mimořádně nechutnou“, mluvil také o „hnusu“. Moderátora Moravce označil za „nekorektního“ a peskoval ho, že není na policii a odpovídat si může, na co chce.

Babišovo obvyklé ohánění se tradičními politickými stranami však mělo na twitteru dohru i v podobě připomínky, jaké strany - ODS a ČSSD - vystřídali někteří jeho věrní z ANO. Včetně Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech si momentálně s přítelkyní Markétou užívajícího šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který byl po revoluci v Zemědělské straně a před vstupem Babiše do politiky dlouhodobým členem ČSSD. 

Babiš o opozici: Jen dělají ramena

Babiš, nejednou se v neděli dohadující s moderátorem Moravcem, se v rozhovoru pro pondělní Blesk nechal slyšet, že v případě, že ministři za ČSSD odejdou z vlády, jsou variantou i předčasné volby.

„Pokud by se to stalo, tak jediné řešení jsou předčasné volby. Ale chtěl bych vidět, jestli by pro rozpuštění Sněmovny hlasovala opozice. Ti dělají jen ramena,“ míní Babiš a slibuje: „S SPD prostě vládnout nebudeme.“ Tím ovšem neskončil, přes Blesk opozici vzkazuje, že má na výběr: „No a třeba opozice předčasné volby chtít nebude a někdo si rozmyslí, že nás podpoří.“ 

Čtěte velký rozhovor s Andrejem Babišem v pondělním Blesku. Co říká na vládní krizi, situaci kolem Michala Šmardy a Zemanův přístup?

Přesvědčit by případně některé představitele parlamentních stran k přiklonění se k tomu, či onomu řešení, mohl případně i červnový model Kantar CZ, podle kterého dál vede hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů. Jde však o značný propad od začátku roku, kdy ještě v lednu mělo ANO 32 procent (v březnu pak 33 procent).

Druzí by dnes podle tohoto modelu byli Piráti s 18,5 procenta a třetí ODS s 13 procenty hlasů. U Pirátů jde o pomalý nárůst (v lednu 13,5 procenta), u ODS o stagnaci (v lednu 13,5 procenta). Volební model dnes zveřejnila Česká televize (ČT) a do dolní komory by se podle něj dostalo zřejmě osm stran.

Pospíšil nad „propastí“: Spolupráce má smysl

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny by zůstali lidovci. Podle modelu by je volilo 4,5 procenta lidí. Přesně na hranici pěti procent by byla TOP 09. Nutno je však vzít v potaz i statistickou chybu. Průzkum se uskutečnil mezi 17. a 26. červnem, tedy i po demonstraci za účasti cca 250 tisíc lidí na Letné právě proti Andreji Babišovi. Průzkumu se účastnilo 837 lidí, kteří nevyloučili účast ve volbách.

ANO za uplynulé tři měsíce podle Kantar CZ přišlo téměř o čtvrtinu svých voličů. Ti nejčastěji směřují k ODS a Pirátům, kterým se tak daří ve volebních preferencích snižovat náskok ANO. Hnutí ANO přitom ztrácí zejména voliče ze střední generace a čím dál více se opírá o hlasy nejstarších občanů, uvedli autoři průzkumu.

Babišův kritik a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil si z 5 procent, i když nejde o nějak extra vysoký zisk, těžkou hlavu nedělal. „Koukám na Otázky Václava Moravce. V Kantaru Topka 5 a STAN 6 procent. Spolupráce má smysl. Může vést v krajských i sněmovních volbách k dvouciferným výsledkům. Ostatně potenciál už potvrdily letošní evropské volby,“ podotkl Pospíšil.

Pirát Ivan Bartoš se z druhého místa v průzkumu zaradoval jen mírně a vyzval k větší aktivitě Pirátů: „Výsledky volebního modelu ČT od agentury Kantar CZ: Piráti 18,5 %. Díky všem, kdo nás podporují. Jdeme dál. O ′prázdninách‘ budeme muset zamakat ještě více.“

Voliči SPD mizí ke Klausovi

SPD by volilo 8,5 procenta lidí, pro ČSSD by v červnových volbách hlasovalo 6,5 procenta. Hnutí STAN by dostalo šest procent hlasů a KSČM 5,5 procenta, přičemž obě tyto strany zaznamenaly proti květnu mírný úbytek podporovatelů. V modelu již figuruje politická strana Václava Klause mladšího Trikolóra - hnutí občanů, kterou představil 10. června. Ohlášení založení této strany podle Kantar CZ se podepsalo na úbytku voličů hnutí SPD. V druhé polovině června by Trikolóru volila 3 procenta občanů, z toho polovina jsou někdejší příznivci SPD.  

jarby ( 1. července 2019 14:00 )

Actimel ty musíš mít v hlavě pořádně nasráno

Nitenka ( 1. července 2019 12:24 )

Fialo vypadáš jak inteligent ale jsi obyčejný jouza který závidí lidem kteří něco dokázali

hejhej ( 1. července 2019 10:42 )

Fiala je jenom žvanil. Samé bla,bla,bla.Nejen, že se ho nedá poslouchat a ani na něho dívat.

anna1234 ( 1. července 2019 10:40 )

.. jako kdyby Babiš někdy rukama dělal

a-z- ( 1. července 2019 10:33 )

Mekota to je. Narozdíl od něj mluví Fiala kultivovaně. Ale jinak nechápu, kdo toho dementa(Fialu) může volit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa