Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš prosí Zemana o odklad klíčové schůzky. Z Bruselu prý odletí i předčasně

Aktualizováno -
1. července 2019
14:15
Autor: ČTK - 
30. června 2019
17:02

Program premiéra Andreje Babiše (ANO) se začíná kvůli průtahům v Bruselu komplikovat. V 11 hodin má být v sídle EU na jednání o personálních otázkách, jenže už v 17 hodin ho čeká v Lánech prezident Miloš Zeman a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), aby společně vyřešili komplikace s výměnou ministra kultury. Stihne to do Lán Babiš včas? Podle informací Blesk Zpráv je pro Babiše tuzemské dění prioritou, premiér řekl, že požádal o odklad schůzky. Pokud by ale Zeman setkání odložit nechtěl, je prý šéf vlády odlětet z Bruselu ještě před koncem jednání.

„Já se teď spojím s Hradem a zeptám se, jestli je možné tu schůzku posunout,“ řekl Babiš médiím na tiskové konferenci po jednání summitu, na němž se státníci přes více než 18 hodin rokování nedokázali shodnout na obsazení klíčových unijních funkcí. Na kdy přesně by mohlo být jednání v Lánech odloženo Babiš těsně po zasedání Evropské rady neuvedl, zmínil například středeční ráno.

Jméno socialistického reprezentanta Franse Timmermanse jako možného kandidáta do funkce předsedy Evropské komise v Bruselu dál dělilo členské státy evropského bloku. Jednání summitu EU o personálních otázkách bylo krátce po poledni přerušeno, oznámil mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Šéfové států a vlád se sejdou v úterý od 11:00.

Summit, který začal v neděli v podvečer, se tak nejspíš zapíše mezi zatím nejdelší jednání Evropské rady. A dosud není jasné, kdy skončí. Za Česko se finále bruselské hry o trůny účastnil premiér Andrej Babiš, který se už nestihl vrátit do Prahy na pondělní jednání vlády. Schůzi tak bude řídit vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Zítra by pan premiér měl na Evropské radě být. Možná se ale ještě mezitím otočí v Praze,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí vlády Jana Adamcová.

Ovčáček: Prezident setkání neuspořádal

„Setkání v Lánech neuspořádal pan prezident. Iniciativa je tedy výhradně na straně pana premiéra a pana vicepremiéra, kteří o schůzku žádali,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Premiér pokládá schůzku (v Lánech) za prioritní,“ uvedl dobře informovaný zdroj před novináři.

Celkem už hlavy států a vlád unijních zemí mají za sebou více než osmnáctihodinový maraton jednání. Bilaterální i skupinové schůzky mezi jednotlivými politiky totiž začaly už v neděli vpodvečer a samotný summit poté odstartoval po několika odkladech s tříhodinovým zpožděním. U jednoho stolu lídři ladili společný postoj pouze dvě hodiny, nedokázali se však přiblížit přijatelnému kompromisu, a proto před půlnocí jednání přerušili. 

Jednání vlády vede Hamáček

Vládu svolal Babiš ve čtvrtek na tradiční termín v pondělí ve 14:00. Pod vedením vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) se ministři zabývali mimo jiné novelou předpisu o svobodném přístupu k informacím či návrhem zákona o mezinárodní spolupráci při řešení daňových sporů.

Prezidenti a premiéři, kteří se tedy od nedělního večera zřejmě nedokázali shodnout na novém obsazení klíčových funkcí v unii, se znovu sejdou v úterý od 11:00. Na twitteru to uvedl Preben Aamann, mluvčí šéfa vrcholných unijních schůzek Tuska.

 „Nic není ujednáno,“ sdělil dobře informovaný zdroj. Zásadním bodem sváru byl zřejmě částí zemí odmítaný plán navrhnout europarlamentu jako kandidáta do čela Evropské komise nizozemského socialistu Timmermanse.

Lídři EU se nedohodli už u snídaně

Zda z řady Tuskových rozhovorů s premiéry a prezidenty zemí bloku vyplyne ještě v pondělí nějaký jednoznačný závěr, se ale ukáže až po očekávané ranní společné diskusi lídrů v jednacím sále, pravděpodobně u snídaně.

Šéf Evropské rady se nejprve setkal se všemi jejími členy, pak se sešel ke společné konzultaci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, španělským premiérem Pedrem Sánchezem a šéfem nizozemské vlády Markem Ruttem. Krátce po 5:00 ráno pak podle dobře informovaných unijních činitelů začalo další kolo bilaterálních jednání.

Česko a V4 proti Timmermansovi

Podle diplomatů je - či v brzkých ranních hodinách byla - zřejmě opět otevřená možnost, že do čela Evropské komise by se dostal její nynější první místopředseda a kandidát evropských socialistů Frans Timmermans. „Je stále ve hře,“ potvrdil o jednání informovaný diplomat.

To je ale možnost, která se velmi nelíbí českému premiérovi Andreji Babišovi i jeho kolegům z Polska či Maďarska.Nesouhlasících zemí je však zřejmě málo na to, aby v případném hlasování Timmermanse zablokovaly. Diplomaté zmiňují také například skeptický postoj Irska, Chorvatska, Rumunska, Litvy, Lotyšska či Malty.

Tusk už dopředu avizoval, že věc okolo nominace nového předsedy komise chce mít uzavřenou dnes dopoledne. Je ale otázka, zda by v případě silného odporu části států nechal rozhodnout hlasováním, ačkoliv na to má podle pravidel v tomto případě právo. Summit se ale obvykle snaží dojít ke konsensuální dohodě.

Prezidenti a premiéři ale chtějí rozhodnout o celém „balíčku“ křesel: kromě vedení komise také o budoucím šéfovi Evropské rady, tedy nástupci Donalda Tuska, vysokém představiteli pro zahraniční politiku a předsedovi europarlamentu. S věcí souvisí i obsazení křesla v čele Evropské centrální banky (ECB).

Video  Další třas kancléřky Merkelové  - Reuters
Video se připravuje ...

Rozhovory jsou vleklé a složité, protože lídři vyvažují zájmy evropských stranických rodin, snaží se dosáhnout rovnoměrného rozložení funkcí mezi jednotlivé evropské regiony a také hledají spravedlivé zastoupení mužů a žen. Navíc je tlačí čas, dohodu chce Tusk i další premiéři a prezidenti mít dnes, před ustavujícím jednáním nového složení Evropského parlamentu tento týden.

Kuloární teorie v takovém případě zmiňují možnost, že by se po Tuskovi koncem roku stal novým předsedou Evropské rady například končící belgický premiér Charles Michel, či jeho nizozemský kolega Mark Rutte.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na summit EU v Bruselu (30.6.2019) Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na summit EU v Bruselu (30.6.2019) | Reuters

Macron by chtěl rychlé rozhodnutí o funkcích, které může summit přímo ovlivnit, především tedy o nástupci Jeana-Claudea Junckera v čele komise, o novém vysokém představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku a o tom, kdo vystřídá Tuska při vedení unijních summitů. Řešení by podle něj mělo odrážet geografickou rovnováhu napříč EU i co nejspravedlivější zastoupení mužů a žen.

O novém šéfovi Evropské centrální banky (ECB) podle něj padne rozhodnutí až něco později. S možným nástupem Timmermanse do čela komise mají ale problém nejen státy ze středu a východu Evropy, ale také údajně například Italové.

Premiér Babiš Timmermansovo jméno při příchodu jednoznačně odmítl s tím, že není vhodnou osobou, která by mohla sjednotit Evropu. „V minulosti jsme měli pocit, že nebyl vůči našemu regionu příliš pozitivní,“ uvedl s tím, že země V4 by si také představovaly vyšší zastoupení žen ve vedoucích funkcích.

Francouzský prezident Emmanuel Macron při příchodu na mimořádný summit EU (30.6.2019) Francouzský prezident Emmanuel Macron při příchodu na mimořádný summit EU (30.6.2019) | Reuters

Summit se obvykle snaží o konsensuální rozhodování, Tusk už ale dal najevo, že o věci může nechat hlasovat, rozhodnutí chce totiž mít dnes v noci či nejpozději v pondělí. V týdnu totiž bude europarlament vzešlý z květnových voleb hlasovat o svém novém předsedovi.

yosan ( 13. prosince 2019 14:11 )

Tak osle co povíš teď? Je prosinec Babišovi stoupají preference a v EU řádí a nikdo se mu nevyhýbá.

marmat ( 2. července 2019 11:31 )

"GENIÁLNÍ TAH" sená­torů­....­...ne­vymys­lí ani toaletářka v podchodu Metra !!!
Utvořit s humbukem komisi na přezkoumání auditů/viny premiéra...BEZ PODKLADŮ !!!
tak snad jim je EU poskytne...nebo Piráti, Fiala, Kalousek ..TI Ondračka ???

marmat ( 2. července 2019 11:06 )

ctrlcopy: nešpiňte se s klony zdenekk a spol....bude Vám hned líp....Váš názor dejte, ale tyto placené trolly/provokatéry přeskakujte....je to jen štěkání bez faktického názoru/obsahu k věci

marmat ( 2. července 2019 11:01 )

Nevím proč, ale dnes mne premiér kompletně oslnil svým tempem, erudicí a energií (nejen po neděli s posedlým Moravcem), ale navodil srovnání se Sobotkou na jeho místě....buďme šťastní , že má na naše ROUPY a demagogy v PS nervy a maká

iFender ( 1. července 2019 18:15 )

Bravo Babis!!!Vivat Babis!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa