Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oblíbenec roztřesené Merkelové „ostrouhal“. Weber šéfem Evropské komise nebude

Autor: ČTK, lan - 
28. června 2019
23:01

Kandidát Evropské lidové strany (EPP) Manfred Weber se nestane předsedou Evropské komise. Podle německého listu Die Welt se na tom v pátek dohodli představitelé zemí Evropské unie, kteří se účastní summitu největších ekonomik světa G20 v japonské Ósace. Německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž strana Webera podporovala, podle Die Welt rozhodnutí už akceptovala. Kancléřka se v posledních dnech opakovaně roztřásla, upoutala tak pozornost ke svému zdraví.

Němec Manfred Weber byl lídrem Evropské lidové strany do nedávných voleb do Evropského parlamentu. EPP má v novém europarlamentu nejvíce křesel, a Weber se tak chtěl postavit jako lídr vítězné strany do čela Evropské komise.

Proti výběru nástupce Jeana-Claudea Junckera z takzvaných spitzenkandidátů se ale staví představitelé některých evropských zemí, například francouzský prezident Emmanuel Macron. Také premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4; Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) se v pátek na schůzce v Praze shodli, že by do čela EK neměl získat většinu žádný z takzvaných spitzenkandidátů. Princip výběru předsedy EK z volebních lídrů podporuje naopak Německo.

Podle listu Die Welt se v pátek v Ósace, kde se koná dvoudenní summit G20, sešli představitelé zúčastněných unijních zemí s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a rozhodli, že Weber funkci předsedy EK nezíská.

Video  Další třas kancléřky Merkelové  - Reuters
Video se připravuje ...

Merkelová přijala kapitulaci

Německá kancléřka Angela Merkelová podle listu rozhodnutí přijala. Merkelová je členkou a bývalou předsedkyní Křesťanskodemokratické unie (CDU), sesterské strany bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), jejímž členem je Weber. Konzervativní unie CDU/CSU je nejsilnějším národním uskupením v europarlamentní frakci EPP.

List Die Welt uvedl, že rozhodnutí odstavit Webera konzultovali představitelé unijních zemí z Ósaky i se zástupci jednotlivých frakcí europarlamentu.

Podle zdroje německého listu se chtějí předsedové států a vlád EU se zástupci Evropského parlamentu v následujících dvou dnech dohodnout na tom, zda v čele Evropské komise stane volební lídr socialistů, Nizozemec Frans Timmermans či někdo jiný z EPP.

Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o hlavním unijním vyjednavači pro brexit Michelovi Barnierovi, někdejší eurokomisařce za Bulharsko Kristalině Georgijevové či chorvatském premiérovi Andreji Plenkovičovi.

Rozhodnutí, kdo nahradí Junckera v čele EK, by mělo padnout na summitu EU v Bruselu, který se bude konat v neděli. Na něm budou šéfové států a vlád rozhodovat i o rozdělení dalších vrcholných funkci v EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa