Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojí kvalitu potravin bude řešit Sněmovna. Očekává Babišovu zprávu

Autor: ČTK, tva - 
16. dubna 2019
21:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude muset informovat Sněmovnu, jak se vláda postaví k dvojí kvalitě potravin v Evropské unii, kterou podle kritiků umožní kompromisní návrh nových pravidel ochrany spotřebitele. Dolní komora o tom v úterý rozhodla na návrh KSČM, záležitostí se bude zabývat 9. května.

Rozhodnutí Evropského parlamentu nás de facto nutí přijmout fakt, že dvojí kvalita potravin pro evropský prostor, evropský trh, bude nadále pokračovat,“ uvedl předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle něj by se Sněmovna měla dozvědět, jak se k celé záležitosti postaví vláda.

Návrh změn pravidel ochrany spotřebitelů v EU by měl dvojí kvalitu potravin zařadit mezi nekalé, a tudíž nedovolené praktiky pod hrozbou sankcí. Kompromisní návrh však obsahuje výjimky, které de facto praxi dvojí kvality potravin legalizují. Poukázali na to mimo jiné lídr Pirátů pro evropské volby Marcel Kolaja nebo europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová.

Evropská komise má po dvou letech platnosti pravidel - tedy asi za čtyři roky - prověřovat, zda jsou v této oblasti potřeba ještě silnější legislativní úpravy.

Úpravy pravidel mají také posílit práva zákazníků při nakupování na internetu. Budou například muset být jasně informováni o tom, zda nakupují zboží nebo služby od profesionálního prodejce, nebo od soukromé osoby, aby věděli, jak budou v případě problému chráněni.

baronessa ( 17. dubna 2019 08:35 )

To bylo řečí a nakonec je to ještě horší. Ale copak není v moci naší vlády některé výrobky sem prostě nepustit?

jentakjenkobliha ( 17. dubna 2019 08:01 )

Kvalita potravin je trojí - 1.Západní. 2.Špatná . 3. Nepoživatelná z produkce Agrofertu.

Kolobrnda ( 17. dubna 2019 07:31 )

Nám jo a tobě debile?

fotrpjotr ( 17. dubna 2019 06:35 )

Proč ne,dvojí kvalitu,tu lepší u nás prodávat za shodné ceny,které jsou v Německu a Rakousku a tu horší za cenu poloviční.

Kopyto ( 17. dubna 2019 05:52 )

Jak vůbec mohli dovolit, že jsme absolutně nesoběstačný stát. V obchodě jsem viděla brambory z Egypta, hrušky z Peru a další lahůdky, kdysi nám naše zemědělství záviděli. Ovšem z pravdou a láskou jsme to dotáhli, všichni víme kam...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa