Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová se třásla dvě minuty. Roli hraje psychika a stres, míní neurolog Stránský

Autor: Mii, tva - 
28. června 2019
05:20

Přemíra slunce, nebo závažný zdravotní problém? Německá kancléřka Angela Merkelová se ve čtvrtek podruhé za krátkou dobu během veřejného vystoupení roztřásla. Tělesný třes trval asi dvě minuty, pak přestal a kancléřka začala působit opět v pořádku. Podle neurologa Martina Jana Stránského je jasné, že příčina musí být psychická či stresová. Mluvčí Merkelové to vysvětloval dehydratací.

Začalo to jako běžná tisková konference. Německá kancléřka stála po boku německého prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera, který ve čtvrtek oznamoval předání jmenovacího dekretu nové ministryni spravedlnosti Christine Lambrechtové. Merkelová na sebe nijak neupozorňovala.

V jeden moment se ale nekontrolovaně roztřásla a podle výrazu v tváři bylo vidět, že kancléřce není dobře. Složila si před tělem ruce, jak se snažila třes ustát. Celé to nakonec trvalo zhruba dvě minuty, během kterých jí kdosi nabídl sklenici s vodou, ale odmítla. O pár minut později již působila v pořádku.

Třes by možná nepůsobil tolik závažně, kdyby nešlo o druhý incident během posledních dvou týdnů. Poprvé se roztřásla při setkání s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Třes byl tak silný, že to vypadalo, jako by nadskakovala.

Mluvčí Merkelové Steffen Seibert to tehdy vysvětloval dehydratací kancléřky. Na Ukrajině stejně jako v Česku poslední dny panují vysoké teploty. Podobné vysvětlení padlo i ve čtvrtek. „Všechno bude podle plánu. Kancléřce je dobře,“ řekl. Ujistil tím, že Merkelová zvládne absolvovat plánovanou cestu do Japonska na summit skupiny G20 a nedělní vrcholnou schůzku představitelů zemí EU.

Neurolog: Určitě má velký podíl psychika

Jenže dehydratace nevzbudila mezi německými lékaři jako zdůvodnění příliš velkou důvěru. Odlišnou příčinu vidí i neurolog Martin Jan Stránský. „Zjevně se jedná o tzv. „situační“ třes, (tedy pouze v klidu, na veřejnosti, pod dohledem médií), který je navíc velice specifický a velice krátkodobý,“ uvedl pro Blesk Zprávy. „Je jasné, že tak či onak se jedná o fenomén s výrazným psychickým nebo stresovým komponentem,“ dodal.

Podle odborníka je u podobného problému obvyklé, že epizody začnou mírně, Merkelová to začne cítit a tím pádem se začne více soustředit. Jenže kvůli snaze „udržet se“ se třes ještě rozšíří a naplno propukne, jakmile se kancléřka pohne.

V politice je kancléřka téměř 30 let

Spolková kancléřka Německa bude za necelý měsíc slavit už 65. narozeniny. Ve vrcholné politice působí prakticky od sjednocení Německa v roce 1990. O jejím ústupu z pozice vrcholné představitelky Německa se nahlas diskutuje už několik měsíců a spekulace postupně doprovázejí i činy - 7. prosince 2018 nahradila Merkelovou na postu předsedkyně strany CDU Annegret Krampová–Karrenbauerová. Nejen sama Merkelová však doufá, že si úřad kancléřky podrží až do roku 2021.

hejhej ( 28. června 2019 09:44 )

Roli třesu báby - likvidátorky Evropy hraje parkinson nebo absťák. Obojí vychází z mozku. Ta bába má na svých třesoucích se rukou krev nevinných lidí.

mikimaus321 ( 28. června 2019 09:42 )

Aby jim v pekle nestrhla váhu

kurna1 ( 28. června 2019 08:37 )

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě

ivanak ( 28. června 2019 08:10 )

No divím se,že to není na všech titulních stránkách,kdyby to byl Zeman,tak už se k tomu začnou vyjadřovat všichni jeho "zbožňovatelé"a ti správní politici...

europa ( 28. června 2019 07:21 )

Babizna pude. V pekle už jí drží místo venca flaška

Zobrazit celou diskusi