Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co se stalo roztřesené Merkelové? Parkinson, infekce či bizarní teorie o záchvatu kancléřky

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
20. června 2019
12:02

Německá kancléřka Angela Merkelová (64) v úterý vyděsila Němce, když ji při uvítacím ceremoniálu v Berlíně postihl silný třes. Merkelová stála vedle nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a její tělo se viditelně otřásalo. Momentální slabost svedla na dehydrataci, německým novinářům se přiznala, že vypila hodně kávy, ale žádnou vodu. „Už je mi dobře, vypila jsem alespoň 3 sklenice vody, bylo to potřeba,“ řekla tisku Merkelová. Odborníci ale upozornili, že záchvat by mohl mít i vážnější příčinu. Spekuluje se o možné infekci nebo Parkinsonově nemoci, uvedl deník The Telegraph.

„Člověk by v horku neměl pít tolik kafe, ale hlavně hodně vody. Už je mi dobře,“ prohlásila Merkelová. O kancléřce není známo, že by měla zdravotní problémy. Experti ale upozorňují, že v Německu platí přísný zákaz zveřejňování informací o zdravotním stavu, není proto jisté, zda političku netrápí nějaká nemoc.

Merkelová po své příhodě nepřerušila svůj nabitý program a hned ve středu se vydala do města Goslar, které se nachází na úpatí pohoří Harz. Na místě debatovala se studenty, také ty musela znovu ujistit, že se „cítí dobře“. Na stole měla připravenou sklenici s vodou.

Zelenskyj: Kdyby bylo třeba, zachránil bych ji

Ke slabosti Merkelové se vyjádřil také Zelenskyj, zdálo se, že Ukrajinec během ceremoniálu ani nepostřehl, že se kancléřce udělalo špatně. Prezident prohlásil, že kdyby bylo potřeba, Merkelovou „by zachránil“ a poskytl jí první pomoc. „Stála vedle mě a byla v naprostém bezpečí,“ řekl k incidentu Zelenskyj.

Kancléřka se začala třást, když vojenská kapela začala hrát hymny obou států. Pevně semkla rty a snažila se záchvat vydržet. Oba politici stáli na sluneční výhni, teplota se pohybovala kolem 28 stupňů, Merkelové nepomohl ani kostýmek s dlouhými rukávy a nohavicemi. Slabost ustála a vypadá to, že je v pořádku.

Dehydratace Merkelovou už jednou v minulosti „skolila“, v roce 2014 musela dokonce přerušit televizní interview, protože se jí udělalo špatně. Její tehdejší mluvčí Steffen Seibert to vysvětlil tím, že kancléřce prudce klesl tlak. „Dala si něco k jídlu a pití a udělalo se jí lépe,“ uvedl Seibert, Merkelová po krátké pauze rozhovor dokončila.

Lékaři zpochybňují, že šlo o dehydrataci

Merkelová svůj záchvat svedla na dehydrataci, nicméně takhle silný třes podle britské zdravotnické agentury NHS mezi symptomy dehydratace nepatří. Lékařka Sarah Brewerová popsala, že dehydratace se projevuje pocity žízně, malátností, tmavou močí nebo únavou. Brewerová analyzovala záznam třesoucí se političky, podle ní za tím mohlo stát například onemocnění štítné žlázy hypertyreóza.

Brewerová dodala, že třas mohl být také nežádoucím účinkem léků, které Merkelová může užívat. Otřesy vyvolávají antibiotika nebo antidepresiva. Brewerová uvedla, že by politička mohla trpět cukrovkou a záchvat vyvolal pokles cukru v krvi.

Neurolog vyloučil parkinsona

Chvění německé kancléřky rozebíral také další britský lékař Peter Garrard, podle něj symptomy odpovídají ortostatickému tremoru, což je vzácná nemoc postihující lidi kolem šedesátky, projevuje se právě třesem těla, který ustane, když se člověk začne hýbat. „Záchvěvy jejího těla ustaly, když se rozešla,“ komentovala lékařka Phillipa Kayeová.

Na internetu se okamžitě objevily spekulace o tom, že Merkelová má Parkinsonovu nemoc, asi nejznámější onemocnění spojované s nekontrolovatelným třesem. Tuto variantu ale vyloučil neurolog Ley Sander.

„Video jejího záchvatu jsem zhlédl několikrát a musím říct, že ten třes byl velmi zvláštní. Byl extrémně silný a jasně viditelný. Pak se Merkelová rozešla a chvění naprosto zmizelo a ona vypadala zcela v pořádku,“ uvedl lékař Mike Fitzpatrick. „Četl jsem, že řekli, že šlo o dehydrataci. Takhle ale dehydratace nevypadá, možná hladovění, ale žízeň tohle s tělem neudělá,“ dodal.

Kancléřka může mít infekci?

„Kdybych měl stanovit diagnózu, řekl bych infekce. Takhle silné chvění způsobí třeba zimnice při horečce. Trvá to několik minut a pak jste v pořádku a vše se vrátí do normálu, což by odpovídalo i tomu, co se stalo Merkelové,“ vysvětlil Fitzpatrick. Nepopírá, že by mohlo existovat i jiné vysvětlení.

„Samozřejmě se nabízí několik možností, třeba malárie. To je ale vzhledem k tomu, kde Merkelová žije, nepravděpodobné. Mohla to být také panická ataka, ale to je Merkelové nepodobné. V čele německé vlády stojí 14 let, patří mezi nejmocnější světové politiky a jen zřídka na sobě nechává znát stres,“ doplnil Fitzpatrick.

Bizarní teorie o hymně

Diagnózy se šířily i na sociálních sítích, mezi nejčastějšími se objevovala hlavně Parkinsonova nemoc, nicméně objevily se i směšné hypotézy. Podle jedné z nich její záchvat vyvolala německá hymna. Merkelová se roztřásla, protože melodii nemůže vystát a nechtěla ji poslouchat.

 

animka ( 27. června 2019 20:08 )

Jo, děvče, to, co jsi zpískala, se ti vrátí. Myslím, že máš hodně špatné spaní... Ten třes, to byly nervy. A bude hůř!

a-z- ( 21. června 2019 10:33 )

Musí si vzít koks jako Myloš a bude v pohodě.

prokop78 ( 21. června 2019 07:04 )

Jen si to tam užijte Pepíci a klidně si tam můžete navzájem všichni políbit *** slušní a rozumní lidé zůstávají doma a odpočívají po pracovním týdnu a nebo naopak jdou do práce a pracují.

prokop78 ( 21. června 2019 06:58 )

Proč se klepe? protože se dozvěděla, že jí utekla z Německa jedna opice do ČR a tam místo ní znásilnila 16let starou dívku..

ostuda ( 21. června 2019 01:16 )

nikdo se neumí tak krásně třást, by mohla stát na vedlejšák jako předloha na robertky

Zobrazit celou diskusi