Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hamáček o schůzce u Zemana: Bude zásadní. A zmínil i „test voleb“ u ČSSD

Autor: ČTK, jry - 
1. července 2019
15:37

Chystaná schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra a předsedy sociálních demokratů Jana Hamáčka s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech je podle lídra socialistů zásadní pro další vývoj ve vládě. Sdělil to v pondělí novinářům před jednáním vlády, které kvůli Babišově nepřítomnosti řídil. Úterní termín je v ohrožení kvůli protahujícímu se zasedání Evropské rady, Babiš ale předpokládá, že schůzku stihne. Zároveň ale požádal prezidenta o její odklad. Hamáček zopakoval, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o tom, kdo budou její ministři, tak nemá smysl ve vládě participovat.

Sociální demokracie požaduje, aby v čele ministerstva kultury skončil Antonín Staněk (ČSSD) a nahradil jej místopředseda strany Michal Šmarda. Zeman dal ale ve čtvrtek najevo, že situaci urychleně řešit nebude. Prezident odmítl Staňkovu demisi přijmout a dosud nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády.

„Všichni víme, že ten klíčový moment je úterý, ale předesílám, za předpokladu, že nám to Evropská rada nezkomplikuje. Já jsem teď mluvil s panem premiérem, on se spojí s panem prezidentem, protože pan premiér nejlépe ví, jaký je odhad vývoje. Pokud se nestane nic mimořádného, klíčové rozhodnutí padne zítra (v úterý),“ řekl Hamáček.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odpověděl, že iniciativa je výhradně na straně Babiše a Hamáčka, kteří o schůzku žádali. Mimořádný summit Evropské unie k personálním otázkám byl dnes krátce po poledni přerušen, pokračovat bude v úterý od 11:00. Pokud by se v Bruselu zasedání protahovalo, má Babiš údajně v plánu odletět před jeho koncem.

Kompetenční žalobu na Zemana Babiš odmítá

Šéf ČSSD pojede za Zemanem s hlavním argumentem, že platí ústava. „Ústava říká, jak prezident postupuje. To si myslím, že je nejsilnější argument a žádný další není potřeba,“ uvedl. Předseda vlády už dříve řekl, že chce Zemana přesvědčit, aby návrhu sociální demokracie vyhověl. Variantu kompetenční žaloby na prezidenta Babiš odmítá.

V neděli v České televizi Babiš prohlásil, že si nemyslí, že by ČSSD odešla z vlády. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to podle něj de facto předčasné volby. Uvedl také, že by v takovém případě v parlamentu jednal s předsedy stran a ptal se jich, zda chtějí volby, nebo mají jiné řešení. Takový postup by považoval Hamáček za logický. „Samozřejmě co se týká voleb, každá politická strana musí být připravena projít testem voleb, to platí i pro sociální demokracie,“ doplnil.

murQ ( 1. července 2019 22:47 )

Přesněji, Staněk vykopnut.

murQ ( 1. července 2019 22:44 )

Babišova věčná jistota že socani zůstanou a Staněk taky, je až divná. Jistě je s Hradem domluvený.

petr366 ( 1. července 2019 18:42 )

Hamajdo! Hamaido! Jak se může do tak malé hlavy vlézt tolik blbosti?Musíš přece vědět, že si svým jednáním kopete hrob,

cocumysvole ( 1. července 2019 17:46 )

Hele vihul to máš od narození nebo to časem přišlo samo?

hejhej ( 1. července 2019 17:35 )

Hamáček zdárně pokračuje ve šlépějích Sobotky demise - ne demise. Pan Staněk odhalil zlodějnu a to se socanům, ev. některým " umělcům" nehodí, tak ho má nahradit člověk, který rozumí kultuře jako koza petrželi. Logika ubohých socanů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa