Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ano předčasným volbám: Babišův poslanec vyzval k potopení vlády a ukázal svaly

Autor: Tomáš Vašek - 
1. července 2019
12:50

Řešením jsou předčasné volby, pojďme do nich. S takovou výzvou přišel v pondělí na twitteru poslanec za hnutí ANO a pražský zastupitel Patrik Nacher. Podle něj Sněmovna řeší jednu vládní krizi za druhou, což má negativní vliv na její praktické fungování. Jediným řešením je předčasné vyslání voličů k urnám, myslí si Nacher. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Blesk zmínil nové volby jako jednu ze dvou možností, vedle zachování stávající koalice. Novému hlasování by se v principu nebránil ani prezident Miloš Zeman.

Aktuální vládní krize je kvůli přeobsazení šéfa ministra kultury, kde nechce prezident Miloš Zeman na místo Antonína Staňka pustit místopředsedu strany Michala Šmardu - minimálně do doby, než doběhnou audity zadané právě Staňkem. Vláda navíc minulý týden čelila hlasování nedůvěře kvůli kauzám souvisejícím s premiérem Andrejem Babišem, Agrofertem jako jeho bývalou firmou a eurodotacemi.

„Všichni to vidíme, nikdo to neřekne nahlas. Tak já začnu. Sněmovna neustále něco odkládá, protože místo toho řeší jednu krizi za druhou. Novely musejí čekat, až se projedná „velká“ politika a skončí obstrukce. Tohle nemá cenu. Řešením jsou předčasné volby. Pojďme do nich,“ zmínil Nacher a ukázal symbol ruky svalovce.

Možnost předčasných voleb nevyloučil v rozhovoru pro Blesk ani předseda vlády Andrej Babiš – vedle pokračování stávajícího vládního seskupení to pro premiéra znamená jeden ze dvou možných scénářů. Předčasné volby označil o víkendu za řešení v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes také prezident Miloš Zeman.

Zeman: Opozice by předčasné volby podpořila

„Pokud by Andrej Babiš ztratil nervy – a pouze tehdy, když by je ztratil – tak v tom případě jsou předčasné volby řešením,“ řekla hlava státu MF Dnes. Podle ní by návrh na rozpuštění Poslanecké sněmovny opozice určitě podpořila. Babiš naproti tomu vyloučil, že by takový návrh iniciovalo právě jeho hnutí. Nacher má zřejmě ale jiný názor.

„Pokud sociální demokracie odejde z vlády, tak to budou oni, kteří nás dostanou do situace, kdy nebude jiná možnost,“ vyjádřil se premiér pro Blesk.

Poslední průzkum volebních preferencí společnosti KANTAR pro Českou televizi přisoudil vítězství v případných volbách opět hnutí ANO. Ve volebním modelu mu přisoudila 25,5 procent hlasů voličů. Pro stranu premiéra Babiše to znamená největší pokles volebních preferencí od roku 2016. Oproti květnu by ANO oslabilo o dva procentní body a v porovnání s posledními sněmovními volbami jde o ztrátu dokonce čtyř procent.

ČSSD tlačí na Babiše, premiér bude přesvědčovat Zemana

V souvislosti s odchodem ČSSD z vládní koalice se skloňovalo také hnutí SPD, které by menšinovou vládu spolu s komunisty nejspíše podporovalo. Babiš tuto alternativu v rozhovoru ale vyloučil. Stále doufá v to, že sociální demokraté z vlády neodejdou – koaliční partner hnutí ANO však své setrvání ve vládě podmiňuje odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Kvůli nečinnosti hlavy státu v této záležitosti tak tlačí na premiéra, aby podal na prezidenta kompetenční žalobu. Babiš bude Zemana přesvědčovat na zítřejší, úterní společné schůzce.

iFender ( 3. července 2019 19:33 )

Voleb se nebojime i po demonstracich opozi­ce,slu­nicka­ru,so­rosov­cu,mla­distvy­ch a deti mame podle STEM 14.06-30.06.2019 ANO= 32,5 %. Rozdrtime vsechny kdo se o to pokusi.Vyvezeme je na "kaliště" politicke hysterie fanatismu!

monhtik ( 3. července 2019 09:51 )

Pan autor nemá pravdu. Sněmovna díky opozici řeší jen samé nesmysly. Opozice se chce za každou cenu zbavit Babiše a o tom jim jde v první řadě. Babiš udělal chybu když si do vlády vzal ČSSD, která neumí nic jiného než vyhrožovat věčně odchodem z vlády a vydírat.

ilthinra ( 2. července 2019 01:37 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

kropicka ( 2. července 2019 00:16 )

gratuluji novomaželce

slovan1954 ( 1. července 2019 22:50 )

Vážení přázelé-ANO!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa