Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Kampaň!“ posteskl si Staněk Babišovi. Úředníkům na rozloučenou rozvázal jazyk

Autor: ČTK, Mii - 
15. května 2019
19:10

Za všemi svými rozhodnutími si pevně stojím. Takovými slovy začíná ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) dopis, ve kterém oznamuje svou rezignaci premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Kritiku odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc v něm popisuje jako kampaň vůči své osobě, v Česku podle něj vládnou zjitřené vášně a slepota. Na závěr uvádí, že úředníky ministerstva, kteří vypracovávali audit obou kulturních institucí, zbavil mlčenlivosti. Chce tím ukázat, že měl celou dobu pravdu. Přečtěte si plné znění jeho listu.

Vážený pane premiére,

jakožto ministr, který se zodpovídá prezidentovi ČR, Vám, sociální demokracii a občanům této země, České republiky, si za všemi svými rozhodnutími pevně stojím. Jsou v souladu s mým nejlepším vědomím a svědomím.

V uplynulých týdnech byla proti mé osobě vedena masívní kampaň bez racionálního zdůvodnění jen proto, že jsem se rozhodl učinit přítrž nehospodárnému, ba protiprávnímu jednání ředitelů dvou prestižních institucí spadajících pod můj rezort.

Oba se na základě výsledků veřejnosprávních kontrol Ministerstva kultury ČR dopustili řady protiprávních jednání, jimiž mohli způsobit českému státu a institucím, v jejichž čele stáli, nejen finanční, ale i reputační újmu.

Jsem bytostně přesvědčen, že zákony mají platit pro každého, respektované osobnosti kulturního života nevyjímaje. V rámci vlády práva není nikdo nedotknutelný.

Jsem přesvědčen, že demokracie, kde vládnou zjitřené vášně a slepota vůči faktům namísto racionálních argumentů a práva, je ve vážném nebezpečí. Ve svém boji za spravedlnost a právo již necítím další podporu z nejvyššího vedení ČSSD, a proto jsem se rozhodl vyhovět výzvě předsedy strany Jana Hamáčka a k 31. 5. 2019 rezignuji na post ministra kultury.

Sděluji zároveň, že k dnešnímu datu zprošťuji povinnosti mlčení všechny úředníky ministerstva, kteří vypracovali veřejnosprávní audity v obou mnou podřízených organizacích – Národní galerii Praha a Muzeu umění Olomouc – a předávám veřejnosti k posouzení všechny jejich auditní výstupy. Jsem odhodlán prokázat, že útoky mířené na mou osobu byly jen součástí štvavé kampaně bez ohledu na skutečný stav věcí. Přeji svému nástupci či nástupkyni, aby měli větší úspěch na postu ministra kultury.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

tszpetr ( 16. května 2019 11:04 )

== Naajítt horké Dámské ve vaší oblasti na toto : 3.ly/nahe

petr12 ( 16. května 2019 09:55 )

Pane Staněk co jste očekával od politiku CSSD zloděj­,kři­vák,km­otr.

Ifigenie ( 16. května 2019 09:31 )

V tomhle bordelu se nikdo slušného člověka nezastane ! Pan ministr Staněk odhalí miliónové šmeliny a podvody a musí to být on, kdo odejde. Ulice si to vyřve, protože galerista je jejich sluníčko, té kavárenské sebranky. Měl ho Hamáček a jeho straničtí kolegové podržet. Socani ale nebyli nikdy k sobě loajální. Takovej upocenej, tekoucí Onderka, který se náhle vyloupl na špičku ČSSD se rozkřikuje u Moravce v TV, jak to Staněk zvoral a místo aby se vše řešilo na stranické půdě a kolegové ho podrželi.Takže odhalená zlodějina je v pořádku a krást se může dál, ministr, který to chtěl řešit, tak musí od válu, protože tady řve lůza v ulicích, jako v 48 roce? A tam také Dolínek, s vykulenejma očima, který neví kam patři? ČSSD jsou prostě nemožní a určitě NEVOLITELNÍ! Jsou to hajzlové.

marmat ( 16. května 2019 09:27 )

vamberk : Pan Hamáček šlápnul generálně vedle...zjistí to ve všech následných volbách....

marmat ( 16. května 2019 09:25 )

Jak NEPOCHYBNĚ víte....Staněk je z koaliční ČSSD....odvolává si ho Hamáček...
Jinak dříve se točili ve vládách ministři a vůbec NIKDO to nekomentoval, že ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa