Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš junior má vážné problémy, tvrdí advokát. Vyšetřování „únosu“ na Krym je na mrtvém bodě

Autor: vei - 
15. května 2019
10:12

Ani po půl roce se vyšetřovatelé nepohnuli z místa. Českým policistům se stále nepovedlo vyslechnout Andreje Babiše mladšího kvůli údajnému zavlečení na Krym. Nemají odpověď švýcarských úřadů. Ve slepé uličce je tak i případ možného pochybení policistů, kteří okolnosti cesty Babiše juniora na ruské území před dvěma lety smetli ze stolu. Na vývoj upozornil iRozhlas.cz.

Už je to půl roku, co se objevily nové okolnosti okolo údajného dotačního podvodu nynějšího premiéra Andreje Babiše. Novináři ze Seznam zpráv vypátrali ve Švýcarsku Andreje Babiše mladšího, tedy staršího syna předsedy vlády, který tvrdí, že byl kvůli Čapímu hnízdu údajně nedobrovolně zavlečený na Krym. Tam ho mě odvézt řidič Agrofertu Petr Protopopov.

„Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl Babišův syn loni serveru Seznam zprávy. I když pak Babiš mladší psal v emailech, že chce spolupracovat s českými úřady, těm se s ním do dnešního dne nepodařilo podle iRrozhlas.cz spojit.

Výpověď juniora je klíčová

„Vyvstala potřeba doplnit prověřování ještě o další úkony trestního řízení, což je zcela standardní situace. Časový předpoklad je červen nebo červenec,“ řekl serveru Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze. O jaké úkony přesně jde, ale neupřesnil.

Generální inspekce bezpečnostních sborů tak nemůže ani uzavřít prověřování postupu policistů, kteří ukončili vyšetřování údajného zavlečení Babiše mladšího na ruské území, aniž by syna premiéra našli a vyslechli. Termín pro prověření přitom měla inspekce v polovině května.

„Rozebírat jednotlivé úkony trestního řízení nemůžeme,“ doplnil Šťastný.

Problém je v tom, že české úřady stále nemají odpověď na svou žádost o právní spolupráci. Tu poslali do Švýcarska, kde Babiš junior žije a má tam také občanství, už před několika měsíce.

„Žádný posun není, čekáme na postup švýcarské strany. Podali jsme žádost o právní pomoc v podobě výslechu dotčené osoby a čekáme, až úkony, o které jsme žádali, budou ze strany Švýcarska realizovány,“ popsal pro iRozhlas.cz dozorující státní zástupce Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

Lelek předpokládá, že Švýcaři nakonec žádosti českých vyšetřovatelů vyhoví, zároveň ale také upozornil, že to není jejich povinnost.

Vážné problémy Babiše mladšího

Poté, co novináři vypátrali Babiše mladšího ve Švýcarsku, mluvil premiér české vlády o puči Palermo – Seznam zprávy totiž odvysílaly reportáž s jeho synem v době, kdy byl premiér na návštěvě italského Palerma. 17. listopadu proto za svým synem, který údajně trpí schizofrenií, odletěl do Švýcarska, kde si prý spolu zahráli také šachy.

Podle obhájce Babiše mladšího Petra Topinky je syn premiéra v ambulantní péči lékařů ženevské nemocnice. „Je v péči tamních lékařů. Že by byl úplně bezmocný, to není. Ale má vážné problémy,“ řekl rozhlasu advokát. Ani na něj se prý švýcarská policie kvůli žádosti českých úřadů o kontakt s Babišem mladším zatím neobrátila.

Chybějící výpověď Babiše mladšího je jedním z důvodů, proč celá kauza Čapí hnízdo uvízla v mrtvém bodě. V případu byl Babiš mladší vyčleněn k samostatnému projednání.

Až šest let pro Babiše

Jeho otec – český premiér byl na policii vypovídat už loni na konci listopadu. Letos v dubnu policie navrhla státnímu zástupci obžalovat Babiše a další obviněné v dotační kauze na dostavbu Farmy Čapí hnízdo. Babiš od samého počátku tvrdí, že jde o politický proces, který má poškodit jeho samotného, rodinu i hnutí ANO. V celé kauze přitom figuruje i Babišova manželka Monika, nebo jeho starší dcera.

„Spisový materiál byl společně s konečným návrhem předložen státnímu zástupci. Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby, nebo vyřízení věci jinak,“ řekl v polovině dubna mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení.

hradnisamohonka ( 15. května 2019 17:45 )

xiiioma: Ty jsi se vyskytl jako svrab a neštovice, ubohá klonovací špindíro.

zdenekksamohonka ( 15. května 2019 17:45 )

Mohl bych dělat něco užitečného , třeba kalit vodu nebo šmirglovat koleje , ale já tady milí Burešprdi budu strašit zase dlouho do noci , protože jsem sám a nikdo na mě nečeká.

marmat ( 15. května 2019 17:17 )

samohone: Na Vás se rodina už definitivně vyřádila, že ??? Mají radost, že píšete, i když JEN takové fejky......a pod roztomilým nickem, který nijak netajéí, že se máte velmi rád

marmat ( 15. května 2019 17:13 )

petr12: prohra mimo trollů jsou "jejich" media a sponzoři....Ostatní uvedení by nikdy tak "nevynikli" pokud bychom nepoznali skrze Babiše , že hlavní naivky jsme byli MY, když jsme jim to svou důvěřivostí umožňovali, To vědí už i voliči Pirátů.

darat ( 15. května 2019 17:08 )

To je otěcko k pohledání

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa