Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman brázdí Vysočinu i v golfovém vozíku. O Šmardovi i po „tajné“ schůzce mlčí

Autor: Mii - 
25. června 2019
19:47

Prezident Miloš Zeman se v úterý na zahájení své třídenní návštěvy Vysočiny setkal v Jihlavě s krajskými zastupiteli. I letos jej před vstupem do budovy čekaly namalované červené trenýrky. Po prostorách úřadu se kvůli své snížené pohyblivosti vozil v golfovém vozítku. Navštívil také město Humpolec a odpolene se setkal s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD). Jestli místopředsedu sociálních demokratů opravdu jmenuje, ale řekne hlava státu až ve čtvrtek.

Setkání se zastupiteli Vysočiny a starosty v krajském úřadu v Jihlavě bylo prvním bodem Zemanovy návštěvy kraje. Proběhlo předání darů a podpis do pamětní knihy. Protože areál úřadu je rozsáhlý, Zeman se po něm vozil v golfovém vozítku.

Prezidentova návštěva Vysočiny se vždy nese v přátelském duchu a letos to nebylo jiné. S hejtmanem kraje Jiřím Běhounkem jsou dlouholetí přátelé, mimo jiné proto, že Zeman zde často pobývá a spoluvlastní svůj druhý domov, chatu v Novém Veselí.

V ní plánuje po ukončení návštěvy strávit několik dní dovolené. Dojít by mělo i na slavnou plavbu v člunu po rybníku, o které se prezident netají, že je jeho oblíbenou činností. Svou chatu nezapomněl při návštěvě krajského úřadu zmínit.

Mluvil také o probíhajících demonstracích a debatách o možném konci vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). „Věřím, že tato vláda s vysokou pravděpodobností vydrží do konce volebního období,” řekl zastupitelům.

Zeman bude řešit Šmardu

Zeman v úterý rovněž navštívil Humpolec, kde debatoval s občany. Setkání se účastnili jak jeho podporovatelé, tak odpůrci, kteří drželi transparenty. Na jednom stálo: „Miloši, vaše návštěva v Bílém domě Trumpa potěší“, na druhém: „Souhlasím s ústavní žalobou na tohoto prezidenta“.

Ve středu Zemana čeká návštěva firmy FRAENKISCHE, kde setká s jejími zaměstnanci. Následně zavítá do obcí Vladislav a Kadolec. Oficiální návštěva ve středu skončí debatou s občany ve městě Bystřice nad Pernštejnem.

Během prezidentova pobytu na Vysočině se sešel s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD). Nahradit má Antonína Staňka (ČSSD), který se v květnu vyslovil pro svou rezignaci a Babiš podal Zemanovi žádost o jeho odvolání. Prezident to ovšem neprovedl s tím, že mu ústava nedává lhůtu, do kdy tak má učinit.

Zeman se podle ČT setkal se Šmardou odpoledne v penzionu Rytířsko, kde je prezident ubytovaný. Novináři přístup na schůzku neměli. O čem se Zeman se Šmardou bavili, tak není jasné. Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na dotaz ČTK uvedl, že nebude poskytovat žádný komentář. Šmarda dnešní schůzku pouze potvrdil. „Výsledky sdělíme po dohodě s předsedou ČSSD,“ napsal ČTK. 

Jiný program Ivany

Návštěvy kraje se účastní i prezidentova manželka Ivana, má však kompletně odlišný program. V úterý se vydala do Třebíče, kde jí byla představena společnost ZON a navštívila místní židovskou čtvrť.

Prohlédla si i Expozici dětí Antonína Kaliny, zachránce více než devíti set židovských dětí v koncentračním táboře Buchenwald. Zeman mu v roce 2014 udělil in memoriam Medaili Za zásluhy.

agfor ( 26. června 2019 14:30 )

A smí ten vozíček na silnici ? Má světla a ostatní povinnou výbavu, za kterou jsou ostatní řidiči buz*erovaní komunistickými fízly ?

jiri.k ( 26. června 2019 13:12 )

Blééé, bléé, pardon, musel jsem se při pohledu na tu přenosnou estébáckou mumii vyzvracet. Woe, že to nekopou před sebou? Tomu budou lidi, až to zakopou do hnoje, chodit srrrát na hrob. Je pro stát největším neštěstím od doby rudého klémy. Jsou s ním na přibližně stejné úrovni.

gepama ( 26. června 2019 08:04 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

asijo ( 26. června 2019 05:09 )

Za tu situaci v zemi poděkuj těm,kteří rozdělují společnost,jsou to mainstreamova media a dem.klub švába Kalouska a piráti.

Cigosks ( 26. června 2019 04:53 )

Hlava státu je nemocná nemohouci a stará.podle toho taky vypadá naše situace v zemi. Kdyš je nemocný král tak si sním jeho služebníci dělají co chtějí (Babiš) je třeba novou mladou krev aby nahradila krále a aby dala dohromady situaci v zemi. Pokud nebude nahrazen nemocný a starý král nečekejte zlepšení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa