Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po schůzce se Zemanem Hamáček beze slova odjel. Náhradníka po Staňkovi stále tají

Aktualizováno -
23. května 2019
21:05
Autor: ČTK, vei - 
23. května 2019
14:23

Na Pražský hrad dorazil předseda ČSSD Jan Hamáček krátce před 14. hodinou. Jeho limuzína kolem novinářů ale jen projela. Ministr kultury podal oficiálně demisi 20. dubna, informace o jeho odchodu ale unikly na veřejnost už od pár dní dřív. Od té doby se v rámci ČSSD hledá jeho nástupce. Premiér Andreje Babiš probral se Zemanem další ohlášenou změnu v menšinové vládě už v pondělí na pravidelné schůzce v Lánech.

Schůzka mezi prezidentem Zemanem a vicepremiérem Hamáčkem trvala zhruba 40 minut. Ve stejné tichosti jako šéf ČSSD na Hrad přijel, tak z něj i bez jediného slova odjel. Na nádvoří na něj přitom čekali novináři, kteří doufali v aktuální informace. 

„S panem prezidentem jsme řešili otázku ministra kultury, informoval jsem jej o svém návrhu řešení. Pan prezident mi sdělil, že se rozhodne po své schůzce s ministrem Staňkem 28. května,“ napsal pak Hamáček v krátké zprávě.

 

Prezident Miloš Zeman probírá odchod dalšího z ministrů Babišovy vlády postupně se všemi hlavními aktéry. V pondělí s premiérem Babišem, dnes s vicepremiérem a šéfem ČSSD Janem Hamáčkem a v úterý, tedy dva dny po volbách si k sobě prezident „objednal“ také samotného ministra Staňka.

Do té doby se prý ale hlava státu nebude k další personální rošádě ve vládě vyjadřovat. A zatím není příliš sdílný ani předseda Hamáček – podle koaliční smlouvy je to přitom právě on, kdo má v kompetenci navrhovat premiérovi odvolání či jmenování nového člena vlády nominovaného ČSSD. Po dnešní rychlé hradní schůzce však Hamáček odjel beze slova.

Šéf ČSSD Jan Hamáček dorazil na Hrad řešit s prezidentem Zemanem demisi ministra kultury Staňka (23.5.2019) Šéf ČSSD Jan Hamáček dorazil na Hrad řešit s prezidentem Zemanem demisi ministra kultury Staňka (23.5.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Zeman: Nehospodárnost Fajta - nechci mluvit o rozkrádání

Prezident Miloš Zeman odmítl komentovat situaci okolo ministra kultury i v předtočeném rozhovoru pro TV Barrandov. Potvrdil, že si chce nejdříve posbírat informace jak od Hamáčka, tak od Staňka. Odpovědi, jestli ministra odvolá nebo ne, se vyhnul. 

„Pokud sociální demokracie doufá, že tlakem na odvolání ministra Staňka si kulturní frontu nakloní, tak se mýlí, protože ta kulturní fronta často volí TOP 09,“ řekl Zeman v televizi.

Podle prezidenta byl Staněk jediným ministrem, který se staral o záchranu kulturních památek. 

„V jednom z rozhovoru řekl, že byl za ním pan Marhoul a žádal ho o 800 milionů na filmové pobídky. Za to by se opravil krásný chátrající zámek,“ tvrdil Zeman.

Podle prezidenta Staněk odvolal šéfa Národní galerie Praha oprávněně, což prokázaly podle Zemana i kontroly ministerstva. 

„Nechci spekulovat, ale samozřejmě i tyto kontroly na ministerstvu kultury, prokázaly nějakou určitou nehospodárnost. Nechci mluvit o rozkrádání. Nu a tak z toho vyplývá, že jestliže kulturní fronta měla pocit, že by si mohla přivydělat jako pan Fajt, tak by potřebovala nějakého vláčnějšího a přívětivějšího ministra,“ opřel se Zeman do herců a další zástupců kulturní fronty, kteří podepsali petice proti počítání ministra.

Hamáček: Ministr má být politik

„Jsem přesvědčen, že ministr je politická funkce, to znamená: já bych preferoval politika,“ omezil se Hamáček v minulých dnech pouze na pár slov, jakého člověka by chtěl do úřadu dosadit.

Spekuluje se o řadě jmen, v minulých dnech to byl třeba Ivan Krejčí, šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Politikem, jakého by si přál Hamáček v čele resortu, však patrně není. Podle informací Blesk Zpráv má ale vicepremiér a ministr vnitra jméno konkrétního nástupce Antonína Staňka v hlavě – prozradit ho ale zatím nechce. A stejně tak není jisté, jak pochodil na Hradě.

Sám premiér byl po jednání se Zemanem sdílnější. „Je pravda, že demise je taková neobvyklá, protože v demisi vlastně pan ministr píše o tom, že nekončí z vlastní vůle, ale že končí vlastně na základě požadavku pana předsedy ČSSD Hamáčka," uvedl Babiš v pondělí po pravidelné večeři se prezidentem Zemanem.

Zeman premiéra informoval o tom, že má naplánované schůzky s oběma politiky sociální demokracie. „A na základě těchto setkání se k demisi pana ministra vyjádří,“ dodal po schůzce v Lánech Babiš. Spekuluje se dokonce o tom, zda prezident Staňkovu demisi vůbec přijme. Právě proto, jak ji končící ministr zdůvodňuje.

Šéf ČSSD Jan Hamáček dorazil na Hrad řešit s prezidentem Zemanem demisi ministra kultury Staňka (23.5.2019) Šéf ČSSD Jan Hamáček dorazil na Hrad řešit s prezidentem Zemanem demisi ministra kultury Staňka (23.5.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

„Předpokládám, že pan prezident demisi přijme,“ věří první místopředseda ČSSD Roman Onderka, který mluvil o možném konci Staňka ve vládě jako první. V případě, že by prezident s přijetím demise váhal, konal by podle svých slov premiér Babiš.

Patrně by Zemanovi navrhnul Staňkovo odvolání a Zeman by se tak musel držet Ústavy, která mluví jasně. „ Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ píše se doslova v článku 74 Ústavy České republiky.

Staněk rezignaci k 31. květnu oznámil minulý týden po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, která reagovala kriticky na odvolání šéfa Národního galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa. Staněk v rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani. Jeho odchod by znamenal sedmou změnu v Babišově vládě.

Video  Ministr Staněk: Onderka na mě útočí z neznalosti, měl si přečíst mé důvody  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ausuk ( 23. května 2019 19:14 )

Správně, MUSÍ, nemá na to "papír". Může projednat a změnit. Přijmout musí.

murQ ( 23. května 2019 16:16 )

murQ ( 23. května 2019 16:13 )

Hamáčku, jak vám včera radili, měli byste tím ve vládě seknout a nedělat onuce.

vladimir1950 ( 23. května 2019 16:01 )

Hamáček, ten pokrytecký pa cho lek a proiskánský zmetek se ztratil, jako smrad..Doufám, že se mu krátí politický čas, jemu osobně i ČSSD. Namyšlený z m r d! Jak nazývá jemu podobné prezident Zeman. Miloši, jsi můj prezident!

turbina ( 23. května 2019 15:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa