Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Staněk Babišovi předal svou rezignaci. Hamáček má na kulturu seznam nástupců

Aktualizováno -
20. května 2019
16:23
Autor: ČTK, vei - 
20. května 2019
14:40

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v pondělí předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) svou rezignaci, o které informoval předsedu vlády a veřejnost minulý týden. Z vlády odejde k 31. květnu. Na hledání nového ministra kultury je podle vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka dost času, představu dalšího řešení má. Babiš probere Staňkův konec v pondělí u večeře s prezidentem Milošem Zemanem.

„Ano, předal mi (Staněk) demisi na vládě,“ potvrdil premiér Babiš po jednání vlády na tiskové konferenci. Rezignační dopis nepoveze ale večer prezidentovi na schůzku v Lánech. Poslal ji přímo na Pražský hrad. „Předpokládám, že už je na Hradě. Jde to obvyklou protokolární cestou, uvedl Babiš po jednání vlády.

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček už má údajně seznam možných kandidátů na nového šéfa kultury, o jménech ale zatím mluvit nechtěl. „Žádná jména říkat nebudu. Mám představu, jak to řešit, ministr je politická funkce, nemáme prostor pro to hledat úředníky. Chci, aby v čele ministerstva stál politický ministr,“ řekl.

Staněk končí po kritice, která se na něj snesla kvůli odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. ČSSD nyní přísluší navrhnout nového ministra. Hamáček minulý týden novinářům sdělil, že okruh kandidátů má.

Hamáček se ve čtvrtek kvůli situaci sejde s prezidentem Milošem Zemanem. „Budu s prezidentem hovořit. Mám představu, jak (situaci) řešit. Chci ještě pár konzultací v rámci sociální demokracie. Nejsme pod žádným časovým tlakem, věřím, že k 31. květnu bude situace vyřešena,“ řekl. Staněk má v úmyslu odejít z funkce na konci května.

Při příchodu na jednání vlády nechtěl Hamáček předjímat, jak se Zeman k rezignaci ministra kultury postaví. „Vycházím z toho, že pokud ministr řekne, že nechce být ministrem, tak není možné ho tam držet násilím,“ uvedl. Zemana chce informovat o své představě řešení současné situace. „Bude zahrnovat i personální rozměr,“ dodal.

Výběr nového ministra je podle koaliční smlouvy právě na předsedovi ČSSD a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. 

Už v pondělí večer se premiér Andrej Babiš sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Dorazí za ním na pravidelnou schůzku na zámek v Lánech. Babiš předpokládá, že s hlavou státu probere právě i demisi ministra Staňka, ale i další témata, která se za poslední měsíc udála. 

„Budeme probírat vše, co se stalo od našeho posledního setkání,“ řekl. Kromě ministerstva kultury by to měly být například rozpočet a evropská politika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 21. května 2019 08:19 )

rezignaci jen proto že odhalil zloděje to je dnešní politiky sajrajt!! A co ten umělecký skřet který se kapsoval ten bude senátorem!

hradnisamohunka ( 20. května 2019 19:20 )

turbina: Vodrážet se můžeš ty jentakjen na odrážedle.

ivoadller ( 20. května 2019 19:12 )

Jste psychopat posedlý jentakjen a ještě palečkujete sám sebe, chudáku.

ivoadller ( 20. května 2019 19:06 )

Jste psychopat posedlý jentakjen a ještě palečkujete sám sebe, chudáku.

ivoadller ( 20. května 2019 19:03 )

To konkrétně vy zdenkku, nemůžete posoudit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa