Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ČSSD má svoji vládu: Valachová „ostrouhala“, Vojtěcha stínuje blond právnička

Autor: Jakub Veinlich - 
20. května 2019
06:10

I když je ČSSD ve vládě, sama si potichu vytvořila stínový kabinet. Obsazené jsou především posty, které má ve vládním týmu koaliční hnutí ANO. Zdravotnictví bude „stínovat“  bývalá náměstkyně Lenka Teska Arnoštová, která se vrátila k advokacii. Sociální demokraté mají také mluvčího pro dopravu, spravedlnost, nebo životní prostředí, zjistily Blesk Zprávy. Zatím ale nemá kdo mluvit za školství.

ČSSD měla stínové ministry hlavně v době, kdy byla mimo vládu a snažila se kritizovat ministry z opozičních lavic – podobně jako za vlády Mirka Topolánka nebo Petra Nečase. Mít stínové ministry v době, kdy je strana ve vládě, nebývá až tolik zvykem. I když například hnutí ANO si podobně počínalo také. Stínové ministry jmenoval i Andrej Babiš, když bylo ANO ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Nyní je to podobné, byť jsme v koalici, tak je dobré, když v rámci poslaneckého klubu strany víte, že se můžete obrátit na někoho, kdo je stínovým ministrem. Není to nic, co by bylo nezvyklé, nebo co by nebylo normální,“ řekl Blesk Zprávám Jan Chvojka, předseda poslaneckého klubu, který je zároveň odborným mluvčím sociálních demokratů pro justici, tedy stínový ministr spravedlnosti.

„ČSSD má celou řadu odborníků, kteří jsou i mimo oblasti resortu, které spravuje. Proto se její činnost nezaměřuje pouze na tato ministerstva,“ doplnil Chvojku předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček. Ten je také ministrem vnitra. A právě proto, že sociální demokraté vnitro kontrolují, žádného odborného mluvčího na tento post nemají.

„ČSSD navíc disponuje řadou odborných komisí a zvolením odborných mluvčích chce lépe využít svůj potenciál. Chceme, aby bylo jasno i v mediálním prostoru, na koho se mohou obrátit novináři s otázkami,“ vidí výhodu ve stínových ministrech Hamáček.

Nové pozice odborných mluvčích sociální demokraté ale podle Jana Chvojky obsadili údajně také proto, aby byli k ruce koaličnímu ministrovi, který tak bude jasně vědět, na koho se může v rámci vládních stran v případě potřeby obracet. „Neřekl bych, že bychom měli ministry hlídat, to není správné slovo, ale jde o to, abychom věděli, co ministři z koaličního hnutí chtějí prosazovat, tak abychom se na to dokázali v rámci vládních stran připravit,“ doplnil Chvojka, který se chytá také na schůzku s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou.

Stínovými ministry – nebo odbornými mluvčími, jak to mu především v sociální demokracii říkají, jsou ve většině činní politici. Za dopravu má mluvit poslanec Jan Birke. Oblasti průmyslu a obchodu se nově věnuje pražský poslanec Petr Dolínek, místnímu rozvoji hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Oponovat ministryni financí Aleně Schillerové má v rámci koalice poslanec Václav Votava, který se do Sněmovny teprve nedávno vrátil, když nahradil Milana Chovance. Richarda Brabce na ministerstvu životního prostředí zas bude „stínovat“ bývalý poslanec Roman Váňa.

„Samozřejmě by to bylo fajn, kdyby platilo, že odborný mluvčí je automaticky kandidátem na ministra, ale politika je tak turbulentní, že i když je v roce 2019 někdo odborným mluvčím pro spravedlnost, tak to automaticky neznamená, že v roce 2021 má automaticky nárok na ministerské křeslo,“ doplnil Jan Chvojka, který už si v minulosti vyzkoušel roli ministra pro lidská práva. 

„Jasný mandát nám nikde nebyl nijak jasně stanovený ani určený. Nemáme ani žádné zvláštní kompetence, spíš je to práce jak na krátkodobém, tak dlouhodobém programu, není to soustředěno a mířeno na kritiku ministra v koaliční vládě,“ popsala roli odborných mluvčích další z nich – Lenka Teska Arnoštová. Ta má z pozice bývalé náměstkyně ministra zdravotnictví na starosti právě oblast, kterou vede ministr Adam Vojtěch.

„Aktuálně řešíme problematiku sester, kdy chybí přes dva tisíce úvazků, v současné chvíli řešíme také problematiku okolo jmenování členů dozorčích rad oborových pojišťoven i věci okolo nedostupnosti léků,“ popsala svou aktuální práci v roli odborné mluvčí pro Blesk Zprávy Teska Arnoštová.

Problém se školstvím 

Jeden rezort ale v sociální demokracii nemá zatím kdo stínovat. I když je místopředsedkyní poslaneckého klubu ČSSD bývalá ministryně školství Kateřina Valachová – tento rezort stínovat zatím nebude. Podle informací Blesk Zpráv si jako advokátka brousila zuby na justici, tu si ale pro sebe uloupil Chvojka.

„Komunikujeme stále ještě, kdo bude toto portfolium opečovávat,“ přiznala Valachová. Sama není úplně nadšená z toho, že řada mluvčích jsou aktivní politici. „Myslím, že by to neměli být politici, ale experti. Měli jsme pro školství vytipovány nějaké nezávislé osobnosti i z akademického prostoru, ale zatím se nám nepodařilo nikoho přesvědčit,“ přiblížila Blesk Zprávám bývalá ministryně. Pokud by se prý nikdy nenašel, je připravená tuto pozici přijmout, a to i z pozice místopředsedkyně školského výboru.

Své stínové ministry, popřípadě odborné mluvčí mají ale i opoziční strany. Ať už ODS, nebo KSČM. Podobně se chtějí připravit na případný vstup do vlády, a stanovit tedy své odborné mluvčí také například Starostové a nezávislí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr12 ( 20. května 2019 10:55 )

Valachová neostrouhala ona měla už dávno sedět! uní se kradlo ve stovkách milionu kamárádku zavřeli a zloděje Peltu a Valachovou ponechali u zlatého koryta.Jo já zapoměl ona hrdině odstoupila to je trest pro zloděje!! komu se podaří krást a místo basy hrdině odtoupit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa