Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přibude změn ve vládě? Babiš nemá lidi a jeho styl řízení některým vadí, míní expert

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
16. dubna 2019
05:10

Změny ve vládě nemusejí být konečné. Alespoň podle politologa Metropolitní univerzity Praha Petra Justa. V Epicentru Blesk Zpráv naznačil, že premiér Andrej Babiš zřejmě bude chtít zatlačit i rošády u ČSSD. Vladimír Kremlík navíc nemusí být poslední volba na ministerstvu dopravy.

„Jak víme, Andrej Babiš dává hodně na to, jak je jeho vládnutí a jeho vláda prezentována navenek. Ten marketingově mediální prvek je u něj velmi důležitý, klíčový,“ zdůvodňuje změny ve vládě politolog Petr Just. Babiš ke svým ministrům přistupuje podle Justa spíš jako ke svým poradcům. „Dbá vždy na to, když má jakýkoliv ministr problém, jak to dopadá na jeho osobu,“ popsal
Babišovo myšlení politolog.

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám. 
Video se připravuje ...

V pondělním Epicentru připomněl, že Martě Novákové na ministerstvu průmyslu a obchodu mohl zlomit vaz diplomatický přešlap, když z jednání na žádost čínského diplomata její spolupracovníci vyzvali k odchodu zástupce Tchaj-wanu. „Přesto, že pan premiér říká, že to žádnou roli nehrálo, tak si myslím, že to byl jeden z těch střípků mozaiky vícero důvodů,“ je přesvědčený Just.

Druhým problémem, který neudělal radost Babišovi ani spotřebitelům, bylo pak její prohlášení o mobilních datech. „Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla Nováková mimo jiné v únoru ČT.

Babiš nemá lidi

Podle politologa se dá předpokládat, že se stále častěji budou objevovat jako kandidáti na ministry nestraníci, kteří přicházejí ze soukromého sektoru, jako například odcházející Marta Nováková i ministr dopravy Dan Ťok.

„Andrej Babiš tím dává najevo, že chce upřednostňovat nad stranickými legitimacemi odbornost, ale na druhou stranu je to částečně i dopad toho, že hnutí ANO jakožto strana byznysového typu nemá příliš rozsáhlou členskou základnu,“ vidí Just důvody, proč Babiš sahá téměř vždy po nestranících nebo odbornících z různých oborů.

Původně si Andrej Babiš pochvaloval spolupráci se svými prvními ministry. Na legendárním selfie se pousmíval do objektivu s Karlou Šlechtovou, Martinem Stropnickým, Robertem Pelikánem, Danem Ťokem a Richardem Brabcem. Z vyjmenované pětice už ale zbyl premiérovi jen Brabec.

„V případě ministrů, kterým se nedařilo, tak je zcela pragmaticky odvolával, anebo to byli ministři, kteří to byli sami, dřív nebo později jim styl řízení vlády pod vedením Andreje Babiše přestal sedět a chtěli udělat nějakou změnu ve svém profesním životě, tak volili dobrovolný odchod z vlády,“ zdůvodnil odchody Just. Profesní změnu přitom zvolil Robert Pelikán, který se vrátil z ministerstva spravedlnosti k advokacii. Martin Stropnický pak z čela diplomacie odjel jako velvyslanec do Izraele.

Ťok měl jiný pohled než Babiš

Karla Šlechtová si sice nechala poslanecký mandát, ale Babišovi nedá nic zadarmo. Ťok k pondělku odešel i ze Sněmovny, která okamžitě stáhla jeho fotku z webových stránek.

Video  Politolog Just: Ťokovi mohl vadit Babišův styl, Kremlík jako nástupce může brzy skončit.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„V momentě, kdy odcházel z vlády, tak to nevylučoval. Na druhou stranu, řada nominantů hnutí ANO odchází z vlády třeba kvůli tomu, že jim nesedí styl premiéra Babiše a Dan Ťok v několika rozhovorech připustil, že má jiný pohled na vedení ministerstva dopravy, než má Andrej Babiš,“ vidí důvody odchodu Ťoka z politiky Petr Just.

Ani Ťokův nástupce Vladimír Kremlík to ale podle Justa nebude mít lehké a to i z toho důvodu, že pracoval na ministerstvu dopravy ještě v dobách Aleše Řebíčka (ODS), kterého Babiš řadí ke kmotrům, kvůli kterým ale podle svých slov také vstoupil do politiky.

„Je otázka, jestli Andrej Babiš veškerou tuto minulost (Kremlíka) znal,“ zapochyboval Just, který do doby, než Kremlíkovo jméno vůbec zaznělo, o jeho existenci ani nevěděl.

„Je otázka, jestli Andrej Babiš ještě nepřehodnotí to své rozhodnutí,“ nevyloučil Just v Epicentru. „Když se ale v médiích objevila informace o Kremlíkově dřívějším působení na dopravě, lidé z okruhu Andreje Babiše reagovali, že za veškeré problémy ministerstva dopravy může předešlé politické vedení,“ doplnil Just.

Prezident Miloš Zeman nicméně oběma kandidátům – tedy jak Kremlíkovi, tak Karlu Havlíčkovi – na zámku v Lánech přislíbil, že je 30. dubna ministry jmenuje. Vláda podle Justa i přes veškeré rozdílné pohledy, například na rodičovský příspěvek nebo bankovní daně, s největší pravděpodobností vydrží až do konce volebního období – tedy až do roku 2021, i když se dá prý předpokládat, že nějaká obměna ještě přijde.

„Už když se připravovala ta aktuální výměna, tak se spekulovalo, jestli Andrej Babiš nebude chtít, aby někoho z vlády obětovali také sociální demokraté,“ připomněl Just, podle kterého zřejmě může přijít ze strany premiéra tlak na Jana Hamáčka, aby i on udělal nějaké změny u svých ministrů.

Pivo za volantem a Klausova strana

V pondělním Epicentru ale přišla řeč také na jedno pivo za volantem, které navrhuje ODS. Podle Justa to ale není klíčové téma, které by potřebovala Česká republika aktuálně řešit. „Myslím si, že mnohem větší prioritu by měla dostat oblast vzdělávání,“ pozastavil se Just nad tématem, které občanští demokraté položili aktuálně na stůl.

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stejně tak nevidí Just ani příliš velké šance pro Václava Klause mladšího, kterého z ODS nedávno vyhodili a který před týdnem v Epicentru oznámil vznik nové strany. „Příliš bych to ale nepřeceňoval. Bude bojovat o hlasy, které tu už existují, i SPD, odliv hlasů od ODS bych v nějaké velké míře neočekával,“ dodal politolog s tím, že Klaus mladší může sice překročit mírně pětiprocentní hranici, ale půjde jen o dílčí a slabý úspěch.   

Pepicek1953 ( 18. dubna 2019 07:02 )

Fiala krásně zkritizoval Ťoka tak by Fialu měl Bábiško navrhnout na ministra místo něj když je korýtko volné a Fiala může ukázat co v něm vězí

hejhej ( 17. dubna 2019 14:10 )

V každých vládách po r. 1990 se měnili ministři. Ale "expert" , podporovaný demoktatickou žumpou musí plivat na p. Babiše, jak ubohé.

marmat ( 16. dubna 2019 13:24 )

syruček : Pak jsou TI DRUZÍ ... Ti zase nahrazují jednu intriku další konspirací i lží -jen když je to zn. anti-Babiš...jedno udání nahradí další..co nepodá Kalousek, dodají Piráti s Ondračkou(TI a jiní "opoziční" manipulátoři.

marmat ( 16. dubna 2019 13:19 )

Lidí je jak psů....manažery máme v každé hospodě , ale kvalitního Europoslance, ministra a spolupracovníka nenajde NIKDO na pracáku.... Každá záminka pro rejpání dobrá !!! Hysterie Chobotnice graduje s blížícími se volbami do EU

syrucek ( 16. dubna 2019 09:37 )

No nekecej! Oni čtou blesk i yntelygenti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa