Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Babiše se za Ťoka i Novákovou trefuje opozice. „Nástupce čeká horká půda“

Autor: ČTK, tva - 
10. dubna 2019
16:35

Opoziční politici v souvislosti s koncem Marty Novákové ve funkci ministryně průmyslu a obchodu a Dana Ťoka (oba za ANO) na ministerstvu dopravy zmiňují odpovědnost premiéra Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO podle vyjádření lídrů ostatních stran odpovídá za výběr odborníků, kteří ministerské posty nezvládají, ale současně také za jejich chyby v úřadech. Místopředseda koaliční ČSSD Roman Onderka řekl, že změny na průmyslu a dopravě jsou logické. Babišovy nominanty považuje za manažery, kteří by měli dané resorty zvládnout.

„Selhání Marty Novákové by vydala na samostatný článek,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. Zmínil slova ministryně o tom, že lidé si sami mohou za drahá mobilní data či nedávný incident, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Po této lapálii měla podle Fialy rezignovat Nováková sama.

Po Novákové podle šéfa občanských demokratů zůstane například chaos kolem obsazování Energetického regulačního úřadu a ČEPS. „Nesplněné sliby o těžbě lithia státem a zahájení tendru na dostavbu Temelína jen dokazují, že 'odborníci' vybíraní Andrejem Babišem ministerské úkoly nezvládají,“ dodal Fiala. Nástupce Novákové bude podle něj moci těžit z toho, jak nízko nastavila laťku.

Také podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše dokazuje konec Novákové to, že Babišovi dávno došli kompetentní lidé. „Neschopnost řešit mobilní data i skandální jednání s hosty z Tchaj-wanu? Obojí jde 'na triko' panu Babišovi,“ uvedl Bartoš na twitteru.

Onderka uvedl, že změny na ministerstvech průmyslu i dopravy jsou logické. „Tam se ukazovala určitá stagnace ministerstva průmyslu pod vedením paní ministryně Novákové. Co se týče dopravy, tam to spíš vypadalo, že panu ministrovi dochází dech, protože některé problémy, které byly spojené s tímto ministerstvem, se musely řešit i na plénu Sněmovny,“ řekl Onderka.

Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že ministrem průmyslu navrhuje jmenovat místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka a ministrem dopravy náměstka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimíra Kremlíka. Onderka uvedl, že oba se jeví jako manažeři, kteří by mohli resorty zvládnout. „Čas ukáže, uvidíme,“ dodal.

Pospíšil: Tahání králíků z klobouku

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že výměna Novákové nezbavuje Babiše zodpovědnosti za drahá mobilní data. „Místo kvalitativních změn jsme svědky toho, jak premiér obsazuje posty ministrů stylem tahání králíků z klobouku, aby je po čase zase odvolal a slíbil, že bude líp,“ uvedl Pospíšil.

Nový předseda lidovců Marek Výborný na twitteru napsal, že průmysl by si zasloužil manažerské řízení. „Oba budoucí ministři vstupují na horkou půdu. Panu Havlíčkovi přeji, ať ho nedostihnou žádná 'data' ani diplomatické skandály a panu Kremlíkovi lépe opravované dálnice místo ministerských doporučení pořídit si navigace,“ vzkázal na stejné sociální síti adeptům na ministry průmyslu a dopravy šéf STAN Petr Gazdík.

Anetka25 ( 12. dubna 2019 15:46 )

Ani se nedivim, je to jeden zlodej vedle druhého. Nic nedelaji a jen melou a pouštějí tu mezi nas imigranty, kteří nam tady delaji daleko vetši nebezpeči

panda82 ( 11. dubna 2019 09:49 )

a vy jste dostal asi pořádnou ránu, z které jste se ještě nevzpamatoval

panda82 ( 11. dubna 2019 09:46 )

Jo trefovat se, urážet, to umí opozice supr, a že by pracovala, nehledala vši, a dala konkrétní návrhy s kterými by se dalo pracovat. Piráti ti si zařídili z funkcí cestovní kancelář, ale poznatky sdělit voličům, to je nad jejich síly, neměli by podávat poslanci zprávy z poznání, ODS jen lže ale skutek utek, no o TOP09 to je zbytečná frakce jen na čerpání platů atd.

hradnisamohonka ( 11. dubna 2019 08:53 )

A mlátili černochy, že ? Jste opravdu tak natvrdlý ?

vaclav ( 11. dubna 2019 08:39 )

No nevím co si mám o Vás myslet.Snad jste asi přišel o paměť.To by Vás omlouvalo.Ale já si pamatuji vlády pravicové a hlavně jejich počínání v rozkrádání majetku státu.Kde jste byl když vládl Klaus,Topolánek,Nečas s ženskou která dřela jako kůň?Ono už pro další vlády toho opravdu moc nezbylo.Tak než příště napíšete nějaký blábol tak stačí chvilku přemýšlet pokud víte co to slovo znamená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa