Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Expert o drahých datech: Běžní Češi jsou na tom velmi špatně, vracíme se na chvost EU

Autor: Jakub Kopřiva, pal - 
21. února 2019
05:01

Kauza „nešťastného výroku“ ministryně Marty Novákové (za ANO) vyvolala opět debatu o cenách mobilních dat v Česku. A tak zatímco jsme na chvostu EU a čeští spotřebitelé platí za internet v mobilech jednu z nejvyšších cen v Evropě, operátoři prosperují. Zatímco experti i ministryně Nováková v pořadu Blesku Epicentrum doufají, že vše napraví příchod nového mobilního operátora, ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund si myslí, že se toho s cenami u nás moc nezmění. A vinu hází na stát.

Kde vidí příčinu drahých dat, to v pořadu Blesku Epicentrum řešil mj. expert Filip Kůžel ze serveru Mobilmania. „Máme kvalitní sítě, rychlé sítě a máme dostatečnou kapacitu, což je věc, která byla pochopitelně velmi drahá,“ podotýká Kůžel s tím, že teď za to však „celkem logicky platíme“.

Operátoři však u nás mají prý až 30procentní marže, což rozhodně není v jiných zemích obvyklé. „U nás jsou na tom operátoři velmi dobře, ty marže se pohybují dlouhodobě kolem 30 procent, což je dost, já myslím, že to i mohou leckteré firmy závidět, i z jiných oborů,“ upozorňuje expert.

Změnit situaci by mohl dle některých vstup čtvrtého operátora na český trh. „V Itálii to vypadalo podobně jako u nás. Byli tam tři mobilní operátoři, ta situace na trhu byla ustálená, zabetonovaná, podobně jako u nás. V loňském roce tam přišel operátor Iliad. Nyní jsme 12krát dražší (než Itálie),“ upozorňuje Filip Kůžel.

Že by se podmínky u nás mohly změnit s příchodem nového operátora, v to věří i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), notně kritizovaná za svá poslední vyjádření, kdy de facto tlumočila názory operátorů. „Máme nachystané podmínky aukce na 4. operátora,“ slibuje zlepšení podmínek. Do České republiky by se měl dostat v roce 2020, kdy se pro něj uvolní frekvence.

Do té doby to pro běžné Čechy příliš růžově nevypadá. A ceny dat zůstávají vysoké. „Jsme na tom (s cenami) velmi špatně. Bylo období kolem minulé aukce frekvencí, kdy operátoři potřebovali trochu povolit otěže, kdy jsme se přiblížili trochu evropskému cenovému středu, ale teď jsme se vrátili zase zpátky na chvost,“ podotýká Kůžel.

A to i přes „podpultové“ nabídky pro vybrané klienty operátorů (včetně ministerských úředníků), jejichž existence Kuželovi také vadí. „V praxi to vypadá tak, že ty tzv. VIP nabídky jsou dotované zbytkem populace. Ty VIP nabídky jsou nabízené třeba i pod cenou,“ doplňuje.

Operátoři si stěžují na regulaci a složité podmínky

Ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund ovšem situaci tak jednoznačně nevidí. Podle něj je v České republice totiž jednak jedno z nejkvalitnějších pokrytí rychlým internetem v Evropě, jednak záleží, jestli se státu vůbec podaří dalšího operátora nalákat.

„Trh mobilních operátorů byl posledních 20 let velmi zanedbáván. Nelze očekávat, že pak přijde někdo, kdo ho spasí. Primárně operátor potřebuje, aby tady byla nějaká konzistence,“ vysvětluje Grunt.

Podle něj operátorům stáli v minulosti ze strany státu v cestě dvě překážky. Tou první byly prý přemrštěné požadavky na kvalitu pokrytí, druhou pak nezájem a malá funkčnost regulátora trhu. Tedy Českého telekomunikačního úřadu.

„V České republice na telekomunikace posledních 20 let každý kašlal. Stát zajímalo jen, kolik operátoři zaplatí v aukci o další frekvenci,“ tvrdí Grunt. Za hlavní problémy označuje stavební zákon a věcná břemena. „Je to důsledek přehlížení oboru jak ze strany politiků, tak ze strany regulátora. Český telekomunikační úřad má přitom velmi silnou legislativu, aby trh reguloval,“ uzavírá ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám 
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jirka1or ( 21. února 2019 13:19 )

Jisté Řešení je " ZRUŠIT DVOULETÉ ÚVAZKY U OPERÁTORŮ " ! Tímto mohou Zákazníci Migrovat Neomezeně k jakémukoli jinému Poskytovateli ! Pak se už Operátoři budou muset snažit o Zákazníka Bojovat ! Nebo Nebojovat, nechat ho jít a Zavřít Krám - taky řešení ! Hezký den Nenažraní Operátoři .

panda82 ( 21. února 2019 12:26 )

Vytunelované Česko, zisky jsou bezpečně uloženy v cizině na soukromých účtech no a daně Čechům nejdou stále zvyšovat, už není ani skoro možnost z čeho, češi to vydrří

prasatkopepicek ( 21. února 2019 10:19 )

Ale sam velky Babis uz kdysi rikal, ze je to drahe a ze je treba s tim neco udelat. Asi mi neco uniklo, ale mam pocit, ze to byly zase jen libive kecy a skutek utek. Jeho vlada odborniku je banda 1d10tu kteri mu jen lezou do zadku a delaji co jim naridi. Jen kecy na ktere mu dute kedlubny pokazde naleti.

rada42 ( 21. února 2019 05:47 )

Hloupost údajně není trestná - v jejím případě by ale měla být...no hlavně že bere naše peníze po statisících...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa