Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakoupíme znovu i o svátcích? Babiš už má jasno. „Zákaz je přežitý,“ říká ministryně

Autor: Jakub Veinlich - 
8. února 2019
14:50

Budou mít Češi možnost si znovu nakoupit i o svátcích? V posledních týdnech se začalo mluvit o zrušení zákona o prodejní době, který obchodům nad 200 metrů čtverečních jasně říká, že na část svátků musí mít zavřeno. Ve čtvrtek se k tomu přiklonil hospodářský výbor Poslanecké sněmovny a pro je i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), podle které je zákon přežitý. Její nadšení ale krotí premiér Andrej Babiš, který Blesk Zprávám řekl, že i když se zákonem nesouhlasí, nechce v legislativě dělat „nepořádek“ a rušit ho. Ve hře je ale i varianta, že by se prodej povolil jen ve velkoobchodech.

„Já budu osobně bojovat za to, aby v rámci liberalizace (tržního prostředí) byl zrušen zákon regulace prodejní doby v maloobchodu. Ten zákon je přežitý,“ řekla nedávno ministryně Nováková. Jak ale zjistily Blesk Zprávy, v myšlence je téměř osamocená.

Premiér Andrej Babiš se sice brání, že jeho hnutí hlasovalo v minulém volebním období proti tomuto zákonu, prostor pro jeho zrušení už ale nevidí. „Není dobře měnit zákony každou chvíli,“ hatí plány Novákové předseda vlády.

„Naši poslanci navrhli vyjmout z tohoto zákona velkoobchod, protože to je zákon o prodejní době v maloobchodě a navíc ve velkoobchodě nakupují malí obchodníci a restauratéři. A rodiny s dětmi tam nechodí,“ zdůvodňuje odmítavé stanovisko hnutí ANO premiér.

„Takže návrh na zrušení celého zákona naši poslanci nepodpoří,“ dodal a utnul myšlenku hned v zárodku – než stačí svůj návrh vůbec představit na koaliční radě.

Sama Nováková přitom na dotazy ke svému záměru vůbec nereagovala. „Paní ministryně chce toto téma nejdříve prodiskutovat věcně v rámci koaliční rady, proto v tuto chvíli k tomuto záměru není rozumné sdělovat další podrobnosti,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí MPO Milan Řepka.

Není tedy ani jasné, jakou cestou by chtěla Nováková zákon upravit. Za zrušení zákona přitom bojovala ještě jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. Ve Studiu Blesk Zpráv se střetla s poslancem KDU-ČSL Jiřím Miholou.

ČSSD i ANO jsou proti Novákové

Problém se zrušením zákona mají také koaliční partneři z ČSSD, kteří zákon o zákazu prodeje v obchodech s prodejní plochou nad 200 m² prosazovali.

„ČSSD se o přijetí zákona, který by reguloval otevírací dobu o svátcích, snažila dlouhá léta. Nemělo by logiku hlasovat nyní pro zrušení,“ reagoval pro Blesk Zprávy předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Mírně navrch aktuálně mají odpůrci tohoto zákona – tedy ti, kteří chtějí zákaz prodeje o svátcích úplně zrušit. Stejné doporučení dal Poslanecké sněmovně ve čtvrtek hospodářský výbor, když pro zrušení zákazu hlasovali zástupci ODS, TOP 09, SPD, jeden poslanec Pirátů a také dva poslanci vládního ANO.

Jedním z nich byl také pražský poslanec Patrik Nacher (ANO). „Na úplné zrušení zákona nás bude asi pár. Kdyby záleželo úplně na mně, tak bych zrušil ten zákon jako celek. Stát by neměl nařizovat, kdy mají mít obchodníci otevřeno a smějí prodávat,“ stojí si za svým Nacher.

Kalousek: Jako kdyby měly zůstat zavřené kostely

A podobně nevidí smysl zákona, který na jednu stranu zakazuje obchodníkům prodej, ale nezakazuje, aby hnal personál do práce, například kvůli inventurám nebo úklidu, předseda poslanců TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Je to, jako bych tvrdil, že ve všední den mají být zavřené kostely. Duchovní služba i prodej konzumu jsou prostě služba. Nechme na lidech, kdy ji chtějí konzumovat a neregulujme jim to,“ dodal.

Nacher je společně s poslanci ODS jedním z autorů návrhu, aby ze stávajícího zákona zmizelo alespoň nařízení, které zakazuje o svátcích prodej ve velkoobchodech. „Zákaz pro velkoobchody nedává smysl. Stávající zákon má zabránit nákupní turistice, ale rodiny s dětmi rozhodně nechodí o svátcích do velkoobchodů. Ty mají zůstat otevřené především kvůli zásobování restaurací, malých prodejen,“ doplnil.

Tato varianta je přitom ve Sněmovně nejprůchodnější. „Pouze vyjmeme nařízení pro velkoobchody a zákon necháme platit tak, jak je navržená novela,“ řekl stanovisko poslaneckého klubu hnutí ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Prodej povolí zřejmě ve velkoobchodech

Nacher prý nebude nikoho k hlasování přemlouvat – sám podpoří oba návrhy – jak na úplné zrušení zákona, tak i zrušení zákazu pro velkoobchody. Sám upozornil na to, že změna už mohla dávno platit. „Proto abychom se tu nehandrkovali kvůli různým dalším variantám zákona, jsem navrhoval, abychom novelu zákona projednali v takzvaném paragrafu 90 – tedy ve zrychleném čtení, tak aby se nedaly předkládat další návrhy,“ upozornil Nacher. Zrychlené čtení mu ale ovšem „zavetovaly“ poslanecké kluby ČSSD a KSČM.

„Podle mě stát prodejní dobu regulovat nemá. Lidi to zvládnou i bez státu. Nechť si rozhodne každý prodejce sám, jestli chce mít otevřeno nebo zavřeno,“ stojí si za svým Kalousek s tím, že bude hlasovat pro zrušení zákona.

Lidovci chtějí zavřít o všech svátcích

Zákon 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě se vešel na jednu stránku A4 a zakazuje prodej v zastavárnách a obchodech s prodejní plochou nad 200 m² v tyto státní svátky: 1. ledna, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 24. prosince od 12 do 24 hodin, a 25. a 26. prosince. Otevřené mohou zůstat ale například obchody na vlakových nádražích. 

KDU-ČSL navrhuje svůj vlastní pozměňovací návrh, aby se zákaz prodeje rozšířil na všechny státní svátky, které jsou definované zákonem. Zákaz prodeje nyní neplatí například 17. listopadu nebo 1. května. 

Lucius55 ( 11. února 2019 14:42 )

At si to dou poslanci a ministri vyskouset pracovat v obchode,od nevidim do nevidim.Proc jinych statech je zavreno a ji v nedeli.Ale u nas sou vsichni tak shyckane chodit po obchodech,misto toho aby jeli nekam na vylet o vikendu.Proste u zakonit zbytek svatku vcetne nedele,za doby minule,nikdo hlady umrel,kdyz bylo jen v sobotu do 12 hid,otevreno a v nedeli zavreno.

Dannero ( 8. února 2019 17:45 )

Nováková je případ sám pro sebe, jsem si jistý že kdyby jí to prošlo, zavedla by nejraději zpět otroctví, jakýkoli její názor je jen o hrabání peněz za každou cenu, potvrdila to když kličkovala v diskuzi o předražených operátorech, za její ministrování se zlevnění nikdy nedočkáme, už i poláci se nám smějí jak nás dřou z kůže. No a korunu tomu dala když obhajuje komerční dostavbu jaderných bloků,zákazník má podle ní platit jak mourovatý. Dělá ostudu nejen straně ANO ale celé ČR.

Markotka ( 8. února 2019 17:25 )

Především by se to mělo sjednotit. Je nesmysl, že některé svátky je otevřeno a jiné zase zavřeno. Je vtom zmatek.

Prema M ( 8. února 2019 17:04 )

Milá Jano pracuji v supermarketu. Zavedení tohoto zákona a jeho načasování mě způsobilo to že nám chyběl jeden pracovní svátek na splnění kvartálního obratu což melo za následek že celý Market nebral prémie u mě to dělalo - 10000 hrubeho. Za další pokud chcete srovnávat něco s evropskou unií tak srovnejte nejprve platy. Náklady na život máme stejné a ceny v obchodech taky. Dále je tedy strašně super že mám volno a že mám jet na výlet ale nemám za co. Protože kdybych dělal o svátku tak mám 100% navíc za den. Dále mám volno ale nemám možnost si v ten den nakoupit třeba v hobby marketu abych v ten den třeba něco udělal na domě. První svátek jsme jeli do lesa na houby a jela tam půlka Brna. Dále toto zavření ovlivňuje další profese jako třeba dopravu, protože kvůli zásobování vám přijede den před svátkem 2x tolik kamionu a několikrát více zákazníků den před zavřením. Vyhodí se spousta prošlých potravin protože v ten den už je nikdo nekoupil. Takže celý zákon je na prd. Vymyslel ho Mohla panbickar který chce abych šel do kostela chudák farář ten taky pracuje ve svátek.

diskutujici ( 8. února 2019 15:52 )

Mohla by ses, prosim, jit treba vycpat? Miluju, kdyz mi nekdo organizuje, kdy co muzu a kdy co ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa