Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babišova ministryně chce zrušit zavírání obchodů na vybrané svátky: „Přežitý zákon“

Autor: ČTK, simao - 
5. února 2019
13:12

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) chce zrušit omezení otvírací doby velkých řetězců o některých státních svátcích. „Já budu osobně bojovat za to, aby v rámci liberalizace byl zrušen zákon regulace prodejní doby v maloobchodu. Ten zákon je přežitý,“ uvedla ministryně.

Podle zákona musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí (které letos připadá na 22. dubna) a dále ve státní svátky 8. května, 28. září a 28. října.

Zavřené obchody jsou i o vánočních svátcích, tedy 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích či nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Proti zákonu o regulaci prodejní doby se postavilo hned několik odpůrců.

Zrušit zákon chce u Ústavního soudu skupina senátorů, ostře kritizoval nařízení mj. Jaroslav Kubera (ODS), současný šéf Senátu.

A pro zrušení se nyní opět vyjadřuje i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která ještě jako prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu kritizovala v minulosti nařízení i ve studiu Blesku.

Ministryně navázala na kritiku v Blesku

„Je zoufalství této republiky, že se zabývá naše Poslanecká sněmovna takovýmito nesmyslnými a zbytečnými zákony,“ kritizovala tehdy Nováková zákon, který však Sněmovnou prošel. Svou kritiku loni v létě zmírnila.

„Je důležité, aby se spotřebitel vyznal v tom, kdy a kde je otevřeno a také zásobování odpovídalo reálným společenským potřebám a požadavkům,“ vzkázala v červenci ministryně na dotaz Blesk Zpráv. Nyní však na svou kritiku znovu navázala.

Pět kontrol obchodníka a dost?

Nováková představila také další záměr. Obchodník by měl mít maximálně pět kontrol ze strany státních dozorových orgánů za rok. Ministryně to uvedla na konferenci Retail Summit.

Ministerstvo již zpracovalo analýzu kontrol podnikatelů ze strany státu. „Začínáme jednání s jednotlivými ministerstvy, abychom dosáhli toho cíle, že obchodník bude mít maximálně pět kontrol za rok, a že mu nebudou chodit kontroly tak, že by jich měl v jeden den třeba pět,“ uvedla Nováková. Jednání s jednotlivými resorty jsou podle ní komplikovaná, zejména s ministerstvem zemědělství.

Ministryně také odmítla krok slovenské vlády, která na konci roku zavedla sektorovou daň v maloobchodu. Slovenský parlament na konci roku potvrdil zavedení zvláštní daně na velké obchodní řetězce, které prodávají i potraviny. Řetězce jsou zatíženy odvodem 2,5 procenta z obratu sníženého o obrat některých prodejen.

HANA VEDOVOV ( 10. února 2019 21:45 )

Vláda by měla řešit daleko důležitější problémy a hlavně se zaměřit při schvalování zákonů takovým směrem,aby to bylo přínosem pro občany, pracující. Proč mám dojem, že vše,co dobře funguje,tak se to vláda snaží změnit nebo zrušit a zakázat. Konkrétně zrušení zákazu zavření obchodů nad 200m ve státní svátky. Proč ? Nechápu, jaký vážný důvod má vláda toto opět rušit. Svátky jsou a měli by být opravdu dnem,kdy si mají pracující lidé odpočinout a být se svými rodinami. A ne být otroky systému v obchodě a velkých supermarketech,kde mají otev.dobu do 20-21h. Spíš se zaměřit na to, jak docílit toho,aby zaměstnavatel velkého potravinového řetězce nemohl nutit zaměstnance k napracování hodin za svátek,kdy bylo zavřeno. To nám řekla jedna příjemná paní u pokladny při nákupu v prosinci. Některé firmy opravdu zákony obchází a odnáší to obyčejní lidé.

jasnovidec01 ( 5. února 2019 14:55 )

Tady se píše o otevření markerů ty tru.bko,pleteš se pojem a dojem...

jarda304 ( 5. února 2019 14:30 )

I u sousedů v neděli a o svátcích rada profesi normálně pracuje. Hospody, nemocnice, policie, divadla, průvodci po památkách atd.atd.

jarda304 ( 5. února 2019 14:27 )

Naprosto spravne. Rada dalších profesi také pracuje v neděli, o svátcích a v noci. Dokonce jsou mnozí rádi, protoze dostanou za to extra peníze. Poptávka kupujících si jít nakoupit i v neděli či svátek je. Komu se to nelíbi, ať jde pracovat jinam. Nebo nechodí v neděli a ve svátek nakupovat.

Janasto ( 5. února 2019 14:00 )

To je určitě stará a opuštěna bába, která řeší svou osamělost prací a nechápe, ze ostatní to mají nastaveno jinak..,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa