Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministryně Nováková v Blesku: Sama platím hodně za data. Rezignaci po posměchu odmítla

Video se připravuje ...
Autor: simao, jko - 
20. února 2019
15:40

Malá konkurence mezi operátory prý podle ministryně průmyslu Marty Novákové (za ANO) může za to, že je na tom Česko, co se týče levných dat, bídně. Mobilní data v Česku jsou oproti řadě zemí EU velmi drahá, Nováková věří, že by mohl pomoci příchod čtvrtého operátora. Zároveň tvrdí, že České televizi neřekla, že si Češi mohou za drahá data sami. Uvědomuje si však, že se kvůli svým výrokům stala „hvězdou internetu“. Ministryně zároveň přiznala, že na soukromém mobilu má data drahá a že veřejnou wi-fi z bezpečnostních důvodů nepoužívá.

S vysvětlením, proč jsou data u nás jedna z nejdražších v EU, pobouřila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Data jsou prý u nás tak drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Experti se jejím argumentům divili a označovali to za přinejmenším „nešťastné“ vyjádření, laici žasli, politická konkurence bouřila. Mohou si skutečně Češi za drahá data sami, což Nováková explicitně neřekla, ale naznačila?

Nováková v Blesku: Neřekla jsem, že si za to mohou Češi sami

„V žádném případě jsem neřekla, že Češi si mohou za drahá data sami,“ odpověděla ministryně ve středečním pořadu Epicentrum na Blesk.cz. „To vysvětlení je ze strany primárně operátorů, když s nimi komunikujeme a ptáme se, co tedy můžeme udělat pro to, aby oni ta data zlevnili,“ pokračovala ve své obhajobě Nováková.

Drahá data prý štvou i ministryni. Včetně toho, že si za ně sama musí připlácet. „Já jsem se skutečně nezajímala, kolik platím za telefon na ministerstvu. Já mám také svůj soukromý a tam vím, kolik platím. A tam platím tedy hodně, protože já primárně používám z bezpečnostních důvodů data, nikoli nějaké volné wi-fi. Víte co, když dokupuji ta data v zahraničí, tak mě to pokaždé hodně štve,“ prozradila Nováková.

Babišovy sliby a podpora z Izraele

Data v Česku budou levnější, slibovali přitom někdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a rovněž současný premiér Andrej Babiš (ANO), který nadále přesvědčuje, že setrvává v tlaku na operátory.

„Věřte mi, že skutečně je priorita hnutí ANO a moje priorita, abych něco s těmi prodraženými mobilními daty a mobilními operátory udělal,“ říkal v lednu ve videu na svém facebooku Babiš. K Novákové se Babiš vyjádřil i v Izraeli. „Mě to mrzí, to její vyjádření, protože ona to možná myslela dobře, ale špatně to řekla,“ tvrdil Babiš.

„Samozřejmě ten výrok tak, jak byl veden, byl opravdu velmi nešťastný á a díky tomu jsem se stala hvězdou internetu na nějakou dobu, čímž tedy se mi zvýšila sledovanost, to bude asi pan premiér rád,“ zmínila v Epicentru Nováková. Dle ní ji premiér vyčítal malou mediální komunikaci a prezentaci.

Co říkala Nováková na vtípky, které se vyrojily na internetu? „Na začátku jsem byla taková trošku zaskočená, ale nakonec si myslím, že je to důkaz, že český národ se umí bavit, a já jsem si říkala, že si z toho pak vydám knížku,“ pronesla ve studiu Blesku.

Rozdíl v tom, kolik Češi za data platí, je oproti sousedním zemím znatelný, oproti řadě dalších v EU až propastný. „Když budete prostě někomu pořád dokolečka opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte? Když vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wi-fi. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla také Nováková v pořadu ČT 168 hodin.

Nováková dnes v Epicentru upozornila, že argumenty operátorů jsou přesně v tomto duchu: „My jsme investovali miliardy do výstavby a do provozu sítí a my to rozpočítáváme na prodané objemy dat, a pokud jsou ty prodané objemy dat malé, no tak jsou prostě ty ceny vyšší.“ „My jsme neustále dokolečka diskutovali o tom, jakým směrem můžeme tedy zlevnit data, co kde kdo může udělat,“ tvrdí.

Internetová lidová tvořivost nenechala na ministryni nit suchou. Internetová lidová tvořivost nenechala na ministryni nit suchou. | Facebook

„My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí, a to je jedna z cest, která k tomu zlevnění těch dat povede,“ tvrdila dále Nováková a dodávala: „Když budou vyšší příjmy z toho většího objemu prodaných dat, tak mohou být ty ceny nižší.“

O rezignaci neuvažovala

Po problémech s drahými daty přitom padl jeden z jejích předchůdců na MPO – Jan Mládek (ČSSD). Zvažovala Nováková po obřím tlaku rezignaci? „Tak já rozhodně neuvažuji o tom, že bych dala funkci k dispozici,“ uvedla v Epicentru Nováková. „Já si myslím, že člověka má hodnotit práce, a ne nešťastné mediální výroky,“ říká.

Ke drahým datům v Česku pak dodala: „Protože u nás není adekvátní konkurence.“ Na ministerstvu prý absolvovali celou sérii jednání s asociací zastupující operátory i Českým telekomunikačním úřadem. „My děláme všechno pro to, abychom do systému přivedli konkurenci,“ říká Nováková.

„Máme nachystané podmínky aukce na čtvrtého operátora, tady musíme čekat na uvolnění frekvence 700 megahertz, která bude pro čtvrtého operátora k dispozici v roce 2020. Takže v letošním roce vypíšeme aukci a předpokládám, že budeme připraveni a schopni vybrat čtvrtého operátora. Tady teď opravdu probíhají stále ještě diskuze nad tím, jaké ty podmínky budou,“ podotkla Nováková.

Existují pochybnosti, zda se současní tři operátoři někdy nechovají „příliš monopolně“, upozornila Nováková i na podnět k Úřadu pro hospodářskou soutěž, který toto řeší více než rok s Evropskou komisí.

Dle ní však chybí i adekvátní konkurence v oblasti fixního internetu. MPO dnes sklízí to, co se dříve nepovedlo a zaselo, bránila se dál v Epicentru Nováková. Drahá data pálí tak prý i ministryni. „Od chvíle mého nástupu na ministerstvo je to pro mě priorita,“ dušuje se Nováková a dodává: „Jsem přesvědčena o tom, že se blýská na lepší časy.“

hradnisamohonka ( 20. února 2019 19:10 )

Ta baba je neštěstí, nejen že je škaredá ,ale i blbá. Celá Burešprdí vláda je složená z podobných magorů.

turbina ( 20. února 2019 19:05 )

To je strašně ohyzdná tlama , skoro jako Burešova.

prasatkopepicek ( 20. února 2019 18:22 )

Ze ze sebe udelala debilku jeste neznamena ze musi rezignivat. Babis se Zemanem ze sebe delaji dibily od zacatku funkcnich obdobi a na rezignaci take nevypadaji.

flora ( 20. února 2019 17:52 )

Asi ano. Vždy´t se chová jako jejich lobbista. A ještě mlaská.

flora ( 20. února 2019 17:30 )

Kromě slušného platu cca 160 000 měsíčně má ještě i náhrady ve výši cca 23 000 měsíčně. Za soukromá data si prý platí sama a hodně. Zapoměla dodat, že z těch náhrad. Má lidi za blce a ani se s tím, jak vidno , netají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa