Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Novákové za drahá data předhodili i taneček s Okamurou v ČT. Babiš: „Myslela to dobře“

Autor: simao, jko - 
19. února 2019
13:40

Svého času vystupovala na obrazovce ČT v pořadu Den D. Ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO) to nyní kritici připomínají v souvislosti s jejím prohlášením o tom, že si Češi za drahá mobilní data mohou de facto sami. Jde to proti základům ekonomie, diví se experti. A premiér Andrej Babiš (ANO) Novákovou omlouvá. Myslela to prý dobře, řekla špatně, vzkázal dnes z Izraele. Sama Nováková se brání, že její vyjádření bylo vytržené z kontextu.

Vadí vám drahá mobilní data? Můžete si za to sami, moc používáte volné připojení k internetu! To je logika ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (64, za ANO). V Česku přitom patří ceny mobilních dat k nejvyšším v Evropě. Se svojí teorií přišla šéfka rezortu v ČT.

„Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ prohlásila. Podle ní je řešením nebýt tolik na „wifině“ a data spotřebovávat. Rostoucí poptávka by prý dotlačila operátory ke snížení cen. Za slova ji zkritizoval i premiér Andrej Babiš (64). Další z jeho reakcí přinesl dnes i Denník N. Vedle toho se však Babiš rozhodl Novákovou i bránit.

Babiš: Myslela to dobře, špatně řekla

„Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Myslím si, že to bylo opravdu nešťastné vůči spotřebitelům, vůči našim občanům,“ uvedl Babiš v Denníku N a dodal: „Slíbil jsem, že na ceny mobilních tarifů budeme tlačit, aby se alespoň přiblížily těm, co mají lidé v jiných zemích EU. A to platí. Ano, vláda sice samozřejmě nemá přímé nástroje a neurčuje ceny mobilních služeb, a jak si tedy možná někdo může myslet, ale dlouhodobě na operátory tlačíme.“

Při návštěvě Izraele pak v úterý Babiš řekl: „Mě to mrzí, to její vyjádření, protože ona to možná myslela dobře, ale špatně to řekla. Určitě jedna z priorit naší vlády je bojovat proti předraženým datům, nebo respektive proti tomu, že za nějaké peníze máme málo dat. My se tomu věnujeme, já se pravidelně setkávám s operátory a na ně tlačím.“

Mládek: Užil jsem si s tím taky svoje

Ministryně tak dala vzpomenout na svého předchůdce v úřadě Jana Mládka (58, ČSSD). Tomu vysoké ceny mobilních dat i volání a neobratná vyjádření jeho rezortu k tématu dopomohly k odchodu z funkce. Ale třeba i Mládkova někdejšího náměstka Lubomíra Bokštefla, který Čechům pro změnu radil: „Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska.“

Právě Mládek nyní Denníku N k problémům s vyjádřením Nováková řekl: „Užil jsem si s tím taky svoje a samozřejmě to není tak, jak paní ministryně říkala.“ Upozorňuje však, že vysoké ceny jsou kvůli „špatné soutěži“, za kterou však nemůže MPO a Nováková se neměla nechat vmanipulovat do pozice, že je za mobilní data zodpovědná. Jediný, kdo něco může skutečně ovlivnit, je dle něj premiér Babiš.

 

Ministryně čelí kritice. A připomínkám Dne D

Nyní se tak sama Nováková ocitla pod palbou kritiky kvůli drahým českým datům a nešťastnému vyjádření. Šijí do ní politici napříč spektrem. Připomínají přitom i její působení v pořadu České televize Den D, kde vystupovala coby jeden z investorů – po boku někdejšího ministra financí Ivana Pilného či současného šéfa SPD Tomia Okamury. Právě s Okamurou se v jednom z dílů pustila Nováková i do „tanečku“.

 

„Doufám, že Česká televize nepřipravuje další sérii pořadu Den D. Má prokazatelně neblahý vliv na českou politiku. Pánové Okamura, Pilný a paní ministryně Nováková nám již stačili,“ napsal šéf opoziční ODS Petr Fiala. A poslanec občanských demokratů Martin Kupka se přidal: „Paní ministryně Nováková je zjevně další odborník, co maká. Její názory na ceny mobilních dat jsou třeskuté. Rychlá a dostupná data přitom urychlují cestu k modernímu státu. Místo řečí potřebujeme co nejrychleji dalšího mobilního operátora a s ním větší konkurenci na trhu.“

 

Nováková přitom během své řeči o datech uvedla: „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte? Vezmete mobil, nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější.“

„Češi si za drahá data mohou sami, říká paní ministryně (chvíli jsem marně doufal ve špatnou interpretaci výroku...). Jo, jo, Češi si za leccos mohou sami. Třeba za paní ministryni,“ přisadil si expremiér Mirek Topolánek. 

Ekonom: Nováková opomíná základy ekonomie

Nováková o drahých datech a volných wifi promluvila v pořadu ČT 168 hodin. „Ministryně průmyslu a obchodu Nováková v něm mluvila tak, že by z ní nebyla dobrá dealerka drog. Ale nemá snadnou roli, však přesvědčete Čechy, aby si kupovali za 148 Kč to samé, co mají Švýcaři za 2,30,“ podotkl ekonom Czechfund Lukáš Kovanda.

Podle něj ministryně opomíjí základy ekonomie. „Ministryně také používá analogii s větším domem. Když v něm bude bydlet jeden nájemník, bude nájemné nehorázně vysoké. Když v něm bude deset nájemníků, náklady bydlení se rozpočítají, takže každý z nich získá střechu nad hlavou nakonec docela levně. Prý je to tak i s daty. Dobře. Jak ale paní ministryně dostane do domu, který užila jako příklad, nájemníka prvního, druhého nebo třetího? Možná i pro čtvrtého to stále ještě bude velmi drahé bydlení. Tak drahé, že všichni zůstanou raději bydlet jinde,“ upozorňuje ve svém obsáhlejším komentáři ekonom.

 

„Vypadá to, že ministryně Nováková se snaží snížit tlak na kolegu Ťoka,“ připomněl Pirát Mikuláš Ferjenčík jiného ministra za ANO, který v poslední době čelí nemalé kritice za problémy na českých dálnicích.

Pospíšil: Skandální vyjádření

„Když budete u nás nakupovat předražené zboží, je nějaká šance, že ho jednou zlevníme. Anebo taky ne. S pozdravem hnutí ANO, které je tu pro všechny, jenom teda ne pro ty, co používají mobilní data,“ napsala ironicky na twitter první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf Topky Jiří Pospíšil dodal: „Prohlášení ministryně Novákové, že za drahý internet v mobilu si můžeme sami, je skandální. Skutečným problémem je, že je na trhu malá konkurence. Kdyby vláda chtěla pro české občany v tomto směru něco udělat, pustila by na trh dalšího operátora. To je ale zřejmě nad její síly.“

Nováková: Nešťastné, ale vytržené z kontextu

Nováková se podle Denníku N již dříve sešla s operátory kvůli drahým datům, vyslechla si jejich argumenty a je tedy možné, že je „převzala“, uvedl list.

Sama Nováková to přiznává. A zároveň se brání. „Já jsem ale neřekla, že Češi si za svá data mohou sami. To tam nikde není a nikde to nezaznělo,“ řekla dnes Nováková pro iRozhlas.cz.

„Já bych chtěla zdůraznit, že bylo, je a bude mou prioritou – a je to i prioritou vlády – snižování cen za mobilní data. Na tom se nic nemění, ať jsem ministryně, nebo uživatel dat,“ dodala s tím, že „vyjádření, které odvysílalo 168 hodin, bylo v tomto kontextu z mé strany přinejmenším nešťastné a vytrženo z celkového kontextu“.

prasatkopepicek ( 19. února 2019 19:23 )

Buresova vlada je jen banda sasku a nymandu pro ktere je jedina kvalifikace loajalita ke strane a vudci. Takhle smesni byli snad jen komancove. Bures je stejny Franta blabol jako byl Jakes. V cele vlady polovicni mongol obklopeny kasparama a na hrade rusky lokaj. Je smutne kam jsme to dopracovali...

jentakjenkobliha ( 19. února 2019 18:48 )

Nejhorší vláda v historii ČR, naštěstí ji vede slovenský estebácký šmejd.

hradnisamohonka ( 19. února 2019 18:39 )

Tak hloupou vládu amatérů vedenou hrbatým ušišlaným práskačem,kde hlavním kritériem je Bureš-rektální alpinismus jsme tu ještě neměli.

turbina ( 19. února 2019 18:36 )

Za A-všichni jeho dutohlaví ministři musí být blbější jak sám velký Bureš. Za B-nikdo normální, slušný a inteligentní stejně do jeho srandavlády nechtěl.

jentakjenkobliha ( 19. února 2019 18:29 )

Nováková je stejná jako všichni současní ministři, hloupá ,samolibá , neschopná, všehoschopná stará bréca, Bureše nevyjímaje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa