Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš peskoval Maláčovou, že je mimo realitu. Hulvát, schytal to od opozice

Autor: Jakub Herzán, simao, ČTK - 
7. května 2019
18:55

Premiér Andrej Babiš (ANO) se opět ostře opřel do ministryně Jany Maláčové (ČSSD), tentokrát kvůli jejímu tlaku na návrh ČSSD ohledně sektorové daně, která by zasáhla banky. Babiš s návrhem nesouhlasí, podle premiéra je nesmyslný - bankám by raději naordinoval odvod části z dividend do speciálního fondu. Ministryni v ČT vzkázal, že sama netuší, jak se vydělávají peníze. Z řad opozice zní nyní výtky, že by takto s ženou jednat neměl. Sama Maláčová pak opět zmínila rodičovský příspěvek, který je předmětem dalšího vládního sporu.

Ve vládní koalici opět zhoustla atmosféra. Po rodičovském příspěvku se nyní řeší sektorová bankovní daň, kterou prosazuje ČSSD. Zdanit více banky? Andrej Babiš (ANO) je proti, Jana Maláčová (ČSSD) naopak přináší vidinu miliard.

„Paní ministryně v životě nebyla v reálném životě, ona ani pořádně neví, na co máme ty banky, ona sice studovala v Londýně, ale ona netuší, jak fungují peníze, jak se vydělávají peníze, co to je podnikat vůbec a na co ty banky vlastně máme,“ spustil zostra v Otázkách Václava Moravce premiér Babiš. Opozice se nad touhle ostrou kritikou pozastavuje. A podivuje.

Třeba poslanec Petr Gazdík (STAN) se Maláčové zastal nejen jako političky, ale také jako ženy. „I přesto, že nemám stejné politické názory jako paní ministryně, ba naopak je máme značně rozdílné, tak si myslím, že pan premiér by se ke svým ministrům a zvláště ministryním takto chovat neměl. Zvláště vůči ženě je to velmi neohleduplné chování, pan premiér chce řídit stát jako firmu, ale neměl by se k ministrům chovat jako poddaným,“ řekl pro Blesk Zprávy.

Fiala: Je na ČSSD, co si nechá líbit

Poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti) považuje výstup premiéra Babiše za „šarádu“. „Koalice ANO a ČSSD v zásadě funguje tak, že jediné, na čem záleží jak panu Babišovi, tak paní Maláčové, je to, kdo bude mít zásluhy před veřejností. Celé je to mediální šaráda, hra, kde si Andrej Babiš snaží přisvojit zásluhy,“ zmínil.

Předseda ODS Petr Fiala se v duelu s premiérem Andreem Babišem dohadoval o daních a bankovním sektoru Předseda ODS Petr Fiala se v duelu s premiérem Andreem Babišem dohadoval o daních a bankovním sektoru | Reprofoto ČT - Otázky Václava Moravce

Podle ČSSD by měl návrh na sektorové zdanění bank přinést miliardy do rozpočtu - tolik potřebné např. pro vyplácení vyšší rodičovské. Naopak Babiš chce, aby banky odevzdávaly 10 až 20 procent z dividend do zamýšleného Fondu národního rozvoje. Bankovní sektorovou daň odmítá.

Předseda ODS Petr Fiala, který byl také hostem nedělního pořadu Václava Moravce, si o výroku Andreje Babiše i jeho návrhu nemyslí nic dobrého. „Andreji Babišovi asi vadí, že mu tento nápad ukradla ČSSD, tak jej pojmenoval jinak a vydává to za svou myšlenku. Pan premiér často uráží a obviňuje, je to jeho politický styl. Je na ČSSD, která je s ním ve vládě, co všechno si nechá líbit,“ řekl Fiala Blesk Zprávám.

Chvojka z ČSSD se zastal Maláčové

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka se kolegyně Maláčové zastal: „Janě Maláčové rozumím a podporuji ji. Snaží se najít cestu, jak do rozpočtu dostat víc peněz na pomoc potřebným. Premiér Babiš by si měl vybrat, jestli jsou pro něj důležitější zisky bankéřů nebo lepší existenční podmínky lidí, ke kterým se život obrátil zády.“

Sama ministryně se k Babišovu výroku vyjádřila Blesk Zprávám již v neděli. „Osobní invektivy pana premiéra nechci příliš komentovat, je to už takový folklór. Dříve jsem se tím nechávala rozčílit, ale teď si sama pro sebe pomáhám citátem z Forresta Gumpa a snažím se vést věcnou diskuzi,“ vzkázala Maláčová Blesk Zprávám.

Havlíček: Zdanění bank odnesou hlavně klienti

Podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se ale jedná o normální předvolební záležitost.

„Rozumím tomu, že je před volbami a že se dobře říká, jak se zdaní banky a budeme se mít všichni lépe. Ono to tak ale pochopitelně nebude, pokud se banky zdaní, pocítí to hlavně jejich klienti a firmy. Jakákoliv daň tohoto charakteru není komfortní pro zákazníky bank,“ řekl Blesk Zprávám.

Politolog: Italské manželství

Politolog Jan Kubáček vnímá výrok Andreje Babiše a následnou reakci Maláčové jako politický evergreen, který je pro zúčastněné výhodný.

„Kdyby neprobíhal takovýto druh dohadování, tak by byli tak trochu neviditelní, takže takovéto popichování, okopávání kotníků a slovní přetahovaná jim vlastně vyhovuje. Protože jak pan Babiš, tak paní Maláčová si tak stahují část voličů a své věrné. Píše se o nich, mluví se o nich a vyhovuje jim to,“ řekl Blesk Zprávám Kubáček.

Celou situaci Kubáček přirovnává k italskému manželství, ve kterém nejde tedy o nic vážného, aby to ohrožovalo vzájemnou spolupráci ANO a ČSSD.

Domluva mezi vládními stranami přitom vázne právě v případě rodičovského příspěvku, kdy ČSSD tlačí na Babiše, že si má „vybrat mezi dětmi a bankéři“. Jana Maláčová slíbila původně vyšší rodičovskou o 80 tisíc (tedy celkem 300 tisíc) od 1. 1. 2020 všem rodičům s dětmi do čtyř let. Jenže tak velký výdaj ze státní kasy nevoněl ministryni financí, nyní již zároveň i místopředsedkyni Babišovy vlády Aleně Schillerové (za ANO).

Maláčová: Necháváme rodiny v nejistotě

Maláčová v pondělí uvedla, že vládní koalice má nejvyšší čas, aby nalezla dohodu na podobě zvýšení rodičovského příspěvku.

„Jestli to máme stihnout k 1. lednu 2020, tak je nejvyšší čas to předložit vládě a pak urychleně do Poslanecké sněmovny. Je velmi nešťastné, že necháváme rodiny v nejistotě,“ postěžovala si Maláčová. A varovala před letní sněmovní pauzou. Sociální demokracie podle ní podpoří jakoukoliv variantu, která bude spravedlivější, než zvýšení příspěvku pouze pro narozené po 1. 1. 2020, s čímž přišla Schillerová.

Babiš: Je to jen nápad

Zavedení sektorové daně pro banky nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. „Rád bych konstatoval, že náš bankovní sektor je zdravý, na rozdíl od ostatních zemí ani nevyžadoval v roce 2008 sanace. Choval bych se tak k němu poněkud laskavěji,“ uvedl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Poznamenal ale také, že „fondů máme dost“. Banky by se podle něj měly spíše snažit zvýšit úroky u svých vkladů.

O nápadu, aby banky přispívaly do fondu, Babiš mluvil i po pondělním jednání vlády: „Je to myšlenka, takové fondy existují v Singapuru, v Estonsku a ten rozdíl mezi návrhem sociální demokracie, která chce vlastně zdanit aktiva těch bank a přímo zaútočit na jejich činnost, tak tenhle návrh de facto - pokud by prošel a to já nevím, jestli to je vlastně i legislativně vůbec možné, je to myšlenka - je de facto už po tom, co banka dělá tu činnost a vyplácí dividendu svým akcionářům. A tam je samozřejmě třeba rozlišit mezi minoritními akcionáři a např. v Estonsku to údajně mají tak, že ten odvod je jenom u toho hlavního akcionáře.“

ČSSD si od bankovní daně slibuje 14 miliard korun ročně. „Když jsme propočítávali, tak (Babišových) 20 procent z dividend je víc než 16 miliard, což je ještě větší částka,“ tvrdí Maláčová a dodává: „To, co premiér navrhuje, je v podstatě sektorová daň, musíme si to vyjasnit.“

Babiš přitom čelil po jednání vlády i dotazu novinářů, zda by odvod dividend byl pro banky povinný. „Pokud bychom se tak domluvili, muselo by to být nějaké pravidlo. Potom by to nebylo dobrovolné. Ale je to k debatě, je to návrh, jak udržet víc těch dividend doma a použít je na ty investice, které jsou potřebné,“ dodal premiér.

 

Johny44 ( 8. května 2019 11:21 )

Od paní Maláčové to je hodně nešťastný nápad. Zapomněla, že to
odnesou jen klienti bank. Banky si to totiž nechají zaplatit od klientů. To
paní Maláčové ani ČSSD při sledování jejich podivných cílů nedošlo.
Je samozřejmé, pan Babiš s tím nesouhlasí, ČSSD by se nad tím měla
řádně zamyslet.

petr12 ( 8. května 2019 09:01 )

Venezuela Maláčová je katastrofa politiky špíny,křiváren.Ona a CSSD vždy
kupovali hlasy voliču a nikdy to nepřineslo nic dobrého.Za to že někdo bude
jeb.t dostané 300000 tisíc to si nedovolí žádný stát jen venezuelský
diktátor který přesně jak Maláčová si kupuje své věrné! A opozice
tunelářu,kmotru,podrazáku,dementu jako ODS TOP KDU se snaží rozložit
vládu.A copak vy Kaloskové,Pospišilové,Němcová,Bendo s třicetiletou
praxí zloděju,kmotru kteř rozkradli stovky miliard vy chcete někoho
kritizovat vy máté už dávno sedět a dělat brum brum na pankráci! Fialo a
zrovna ty politické nemehlo,netěstí který nezná nic než anti Babiš mi
bychom to dělali jinak a jiné ***i.y,fráze a proč jste to nedělali a jen
kradli stovky miliard a tak že drž hubu a jdi si jí vypláchnout rád ti
koupím heřmánek!!

panamira ( 8. května 2019 06:09 )

P R D E L A T K A Maláčová....................

 

panamira ( 8. května 2019 05:59 )

***@tka Maláčová se nedávno chlubila v tv, že má ekonomické
vzdělání. Kecá.
Babiš se vyjádřil o Maláčové až moc lichotivě. V debatách v tv se
ukázala, že její úroveň
je "pavlačová trhovkyně" .
 

sekebo ( 8. května 2019 05:01 )

Tunelová privatizace vytvořila desítky miliardářů a asi milión lidí,
žijících na hranici bídy. ČR je ekonomicky majetkem zahraničního
kapitálu. To, co zde ale předvádí Máňa Maláčová je druhý extrém. Chce
dovést hospodářství tam, kam se to málem podařilo komunistům - do
propasti. Jestli ta má diplom z ekonomické školy, tak by jej měla
okamžitě roztrhat!!! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa