Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová tlačí na ANO kvůli důchodům: „Handrkovat se o 150 korun je nedůstojné“

Autor: peb, ČTK - 
18. března 2019
14:35

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) by chtěla na pondělní koaliční radě s hnutím ANO dospět k dohodě o zvýšení důchodů a o zvýšení rodičovského příspěvku od příštího roku. Podle ní začíná vládu tlačit čas, pokud chce stihnout přijmout všechny potřebné legislativní změny včas. Maláčová to řekla novinářům při příchodu na jednání vlády, které koaliční radě předchází. 

ANO prosazuje zvýšení důchodů o 750 korun, řekla novinářům ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Maláčováchce růst o 900 korun. „Je velmi nedůstojné handrkovat se o 150 korun. Myslím, že se shodneme všichni na tom, že vyšší důchody si naši senioři zaslouží,“ uvedla s tím, že důchody nyní nedosahují 40 procent průměrné mzdy. Další argument je podle ní to, že růst důchodů o 900 korun slíbil i premiér Andrej Babiš (ANO). „Měli bychom jako vláda dbát o to, aby sliby byly plněny,“ řekla. 

Podle Maláčové je třeba debatu o zvýšení důchodů rychle uzavřít, aby bylo možné připravit příslušné změny zákonů. „Aby se nestala situace, která byla minulý rok, že když to vrátil Senát, tak se musela v srpnu svolávat mimořádná schůze (Sněmovny), aby se všechno stihlo,“ uvedla.

Nejvyšší čas dohodnout se na příspěvku pro rodiče

Maláčová také chce urychleně dosáhnout dohody o tom, kdo všechno bude mít nárok na čerpání vyššího rodičovského příspěvku, který by měl od příštího roku vzrůst na 300.000 z nynějších 220.000 korun. Ministerstvo práce prosazuje, aby dodatečnou částku mohli čerpat všichni rodiče, jejichž dítě nedosáhlo čtyř let. Podle Maláčové by při jiném nastavení systému hrozilo jeho napadení u soudu.

Dohodu o řešení rodičovské by Maláčová chtěla najít dnes. „Je opravdu nejvyšší čas to vyslat do legislatvního procesu, aby se to stihlo připravit,“ řekla. Podle ní řada rodičů kvůli nejistotě, zda budou moct dodatečné peníze čerpat, prodlužuje dobu na rodičovské, což ministryně v době nedostatku pracovních sil nepovažuje za žádoucí.

marmat ( 19. března 2019 10:11 )

cotoje : OK....bylo to i takto...vysoké penze Kalousek NAVÝŠIL dokonce o 40,-Kč!!! Dnes by si to rozhodně nelajsnul....Defenestrace by ho neminula...

cotoje ( 18. března 2019 19:37 )

paní Maláčová, děkuji, mám důchod 5800,- Kč měsíčně a v minulosti mi přidali 20,- Kč měsíčně, dopis tehdy poslali doporučeně poštovné tedy bylo 26,- Kč

marmat ( 18. března 2019 18:58 )

Pokud si 150,- kč vydělíme 35,- kč, tak se NYNÍ kdosi "handrkuje" o Kaloskovo navýšení důchodů na 4 měsíce !!! A pokud 750,-Kč vydělíme 35,-Kč, tak se to to (bez handrkování) navyšuje oproti Nečasovi s Kalouskem cca 21 x víc !!!

marmat ( 18. března 2019 18:31 )

Jak se TO handrkování vezme....Paní Maláčová asi NIKDY nepřišla do debaty o "navýšení" důchodů ministrem financí Kalouskem...Věděla by, že nezaokrouhlil ani o 15,- Kč !!!!!!!!!! Rozeslal důchodcům neuvěřitelných 35,- kč/měsíc !!!NAVÝŠENÍ

petr12 ( 18. března 2019 14:53 )

Maláčová je obrovské neštěstí politiky,ekonomiky.Milá milka zavděčit se udržet se dostat se do vrchlu politiky za každou cenu.Jestli stát zadluží ji nevadí tak přesně vypadá politika CSSD slibovat,rozhazovat,uplácet voliče,pane Babiš vy jako ekonom jí pošlete na kolotoč at se neplete do ekonomiky doma ona nemusí šetřit pošlete jí do práce za dvacet tisíc měsíčně at se naučí jak vypadá rodiný rozpočet hned by věděla co je to šetřit. U plného koryta milka neví co je šetření jako ŠPIDLA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa