Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Rodičák“ stoupne na 300 tisíc, ne všem. Maláčová zmínila pleny pro Babiše

Aktualizováno -
20. května 2019
15:30
Autor: Jakub Veinlich - 
20. května 2019
12:20

Vláda se týden před volbami shodla na výši rodičovského příspěvku. Prioritu ČSSD si na tiskové konferenci odprezentoval nejdříve premiér Andrej Babiš (ANO) a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je prý nakonec spokojená, i když neprošla její původní verze. Na příspěvek 300 tisíc mají dosáhnout všechny rodiny s dětmi do čtyř let od roku 2020. Ale rozhodovat bude věk dítěte a výše už vyčerpaného příspěvku.

„Našli jsme 8,6 miliardy korun na zvýšení rodičovského příspěvku,“ chlubil se v pondělí na tiskové konferenci premiér Babiš. Není prý ani potřeba zavádět novou bankovní daň, tak jak původně navrhoval druhý z koaličních partnerů, tedy ČSSD.

„Je dobojováno. Rodičák bude tak, jak jsme chtěli. Všechno ostatní, o co se snaží hnutí ANO, je jen snaha nepřiznat, že je to zase díky ČSSD. Chápu to, respektuji to. A nechci se v tom víc vrtat, protože to není ani důležité ani prospěšné pro spolupráci,“ reagoval na prezentaci Babiše vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

„Pan premiér nejspíš nechtěl dostat další zásilku použitých plen od naštvaných rodičů. Někteří muži tohle těžce snáší. A asi díky tomu přistoupil na zvýšení rodičáku, které ČSSD prosadila už do programového prohlášení vlády,“ zaradovala se Maláčová po jednání vlády.

Vládní přetahovaná o to, kdo byl první

Jako podpůrný argument použil Hamáček na tiskové konference volební program ČSSD z poslední kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. „Kde říkáme, že navýšíme příspěvek na 300 tisíc korun,“ argumentoval.

Kabinet si pak dal navýšení rodičovského příspěvku také do svého programového prohlášení. Právě na tomto bodu trvali sociální demokraté.

„Dospěli jsme ke skutečnosti, že pan premiér musí dospět k tomu, že s tím přišel on,“ řekl Hamáček. Narážel na fakt, že i když hnutí ANO včetně premiéra a ministryně financí Aleny Schillerové měli s navýšením rozpočtu kvůli nárůstu výdajů původně problém, v pondělí si ho odprezentovali po svém.

Rozhodovat bude věk dítěte i průběh čerpání

Rodičovský příspěvek by měl vzrůst od ledna příštího roku z 220 na 300 tisíc korun. Čerpání v nové výši má své ale. Dostávali by ho jen ti rodiče s dětmi do čtyř let, kteří v té době příspěvek na své dítě stále ještě budou pobírat. Výše se navíc bude také odvíjet od věku dítěte, tedy od počtů měsíců, které mu zbývají do čtyř let věku.

Blesk Zprávy mají modelový příklad, jak by mělo podle ministerstva práce a sociálních věcí nově vypadat čerpání rodičovského příspěvku. Modelový případ se týká rodiny, které se narodí dítě letos v červenci. Rodičovský příspěvek v tom případě dostane rodina od státu až v lednu 2020 - tedy po zákonných platbách mateřské dovolené, kterou vyplácí zaměstnavatel. 

Délka pobírání příspěvku Při nynější úpravě 220 000 Kč Při navrhované úpravě 300 000 Kč O kolik si rodiny měsíčně polepší
Varianta čerpání do 2 let věku dítěte (čerpání do 7/2021)  11 500 Kč  15 780 Kč  + 4 280 Kč 
Varianta čerpání do 3 let věku dítěte (čerpání do 7/2022)  7 080 Kč  9 670 Kč  + 2 590 Kč
Varianta čerpání do 4 let věku dítěte (čerpání do 7/2023)  5 100 Kč  6 970 Kč  + 1 870 Kč

 zdroj: MPSV

Bez ČSSD by vyšší rodičovská nebyla. Žádná jiná strana si na rodiče s dětmi nevzpomněla,“ pochválila se na tiskovce v lidovém domě zase ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ocenila, že se podařila v koalici najít shoda týden před stanoveným termínem, kdy má ministryně Schillerová představit parametry rozpočtu na vládě.

Sociální demokraté také trvají na další podpoře rodin s dětmi. Tedy například více peněz na rozvoj jeslí, školek anebo takzvaných startovacích bytů.

Ministryně financí Alena Schillerová představila obrysy rozpočtu na příští rok před pár dny už v rozsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy. Odmítla splnit podmínku KSČM, která požaduje schodek rozpočtu 30 miliard korun – tedy o deset miliard nižší, než je schválený na letošní rok a se kterým počítá Schillerová i pro rok 2020.

Místo daně nový fond

Sociální demokraté chtěli, aby se peníze na rodičák platily například i z nové sektorové, neboli bankovní daně. Tu ale Andrej Babiš i nadále odmítá. „Sektorová daň ohrožuje stabilitu sektoru,“ zopakoval už poněkolikáté své výhrady. „Odmítáme heslo banky nebo děti. Je to nesmysl,“ dodal premiér, který chce místo této daně otevřít diskusi o takzvaném národním rozvojovém fondu, do kterého by přispívaly dobrovolně banky.

„Zakladateli fondu by byly čtyři největší banky, my bychom ho propagovali a zvali do něj další investory,“ představil své představy Babiš. Proti fondu se už dřív ale postavili právě sociální demokraté, podle kterých nemá smysl, aby byl postavený na dobrovolném placení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP150W ( 21. května 2019 05:39 )

No, spíš děti, než auta. Ty až pak.

hradnisamohonka ( 20. května 2019 21:19 )

Číst a psát tě troubo naučili i když nic moc, ale o rozum tě řádně oje,bali.

hradnisamohunka ( 20. května 2019 21:03 )

blbshit: S dluhy si nelámaly hlavy zejména vlády před tím. Ale to vám asi nevadilo.

ivoadller ( 20. května 2019 21:00 )

A třetí by to nejraději nacpali církvím.

bullshit ( 20. května 2019 21:00 )

Našli jsme 8,6 miliardy korun­....roz­hazo­vání pokračuje, daně došly, začnou tisknout peníze. Než to praskne bude bureš se svoji squadrou už pryč a bude se prsit jak za něj bylo dobře. Co je mu do toho, že zadluží další generace...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa