Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Stříká krev.“ Maláčová popsala drsná jednání se Schillerovou o zvýšení „rodičáků“

Autor: ČTK, trm - 
18. května 2019
15:42

Vláda by měla v pondělí dostat návrh na zvýšení rodičovské od ledna příštího roku z nynějších 220 na 300 tisíc korun. Polepšit by si podle něj měly rodiny s nově narozenými dětmi i ty s nejmladším potomkem do čtyř let, které příspěvek budou zrovna pobírat. Z přidávaných 80 000 korun by měly dostat odstupňovaně část podle věku dítěte a výše čerpání rodičovské. ČTK to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Novela se zvýšením rodičovské je hotova od loňského září. Jaká bude ale její konečná verze, není zatím jasné. Koaliční strany se na přesné podobě navýšení zatím zřejmě nedohodly. Na projednání novely v kabinetu tlačí koaliční ČSSD. Obává se, že se norma v Parlamentu nestihne přijmout a přidání se odsune. O minulém víkendu sociální demokraté oznámili, že návrh přinesou na jednání vlády 20. května. V pondělním programu vlády ale zařazena není.

K navýšení rodičovské na 300 000 korun se Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů zavázala v programovém prohlášení. Loni na podzim se koalice dohodla, že se příspěvek zvedne nadvakrát - o 40 000 korun letos od července a o dalších 40 000 korun do konce volebního období. V listopadu pak ANO a ČSSD oznámily, že rodičovskou chtějí zvýšit od roku 2020 rovnou o 80 000 korun všem rodinám s dětmi do čtyř let. Letos v březnu se pak dohodly na tom, že by se mělo přidat od ledna jen rodičům novorozenců. Po vlně kritiky plán zas přehodnotily.

Podle podkladů k novele by zvýšení rodičovské všem rodičům s dětmi do čtyř let stálo příští rok 11,2 miliardy korun. Maláčová už dřív řekla, že chybí osm miliard a její resort sám tolik peněz najít nedokáže. Ministerstvo financí je navíc proti tomu, aby se částka doplácela lidem, kteří už si celou rodičovskou vybrali a rodičovské volno ukončili. Resort nesouhlasí také s tím, aby se přestalo sledovat to, zda dítě do dvou let chodí do školky. Výhrady k některým ustanovením mělo i hlavní město.

Babiš už dřív uvedl, že by nejvhodnější bylo, aby zvýšenou dávku dostali rodiče novorozenců a také ti, kteří rodičovskou zrovna budou pobírat. Byla by to i levnější varianta. Maláčová navrhuje, aby se navýšení příspěvků odstupňovalo podle toho, kdy nejmladšímu dítěti budou čtyři roky a jak rychle rodina rodičovskou čerpá. „Není to tak, že by všichni měli dostat najednou 80.000 korun,“ uvedla ministryně. U této varianty by podle ministerstva práce výdaje činily 8,6 miliardy.

„Stříká krev,“ glosuje Maláčová jednání

Šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO) před několika dny řekla, že bude s Maláčovou chtít její návrh probrat. Podotkla, že očekává od ministerstva práce ale i úspory. Obě ministryně se sešly ve čtvrtek. Na dotaz ČTK, zda se jednání posunulo a jaký je výsledek, Maláčová neodpověděla. „Neřeknu vám nic. Jsou to interní jednání kolem státního rozpočtu. Jednáme s paní ministryní pravidelně,“ řekla pouze ministryně práce. Se smíchem dodala, že „stříká krev a skrz dveře je slyšet z kanceláří hluk“.

Babiš už dřív uvedl, že by koalice měla rozhodnout o způsobu zvýšení rodičovské do konce května, kdy bude vláda schvalovat první verzi rozpočtu na příští rok. Podle Maláčové se „rámcově“ ví, jak bude rozpočet jejího resortu příští rok vypadat. „Co se týká jednotlivých položek, o tom se vyjednává nejintenzivněji v druhé polovině srpna,“ uvedla ministryně. Návrh státního rozpočtu musí vláda Sněmovně poslat do konce září.

Hanka85 ( 19. května 2019 21:39 )

To už si vážně dělá asi pr...!!! Nejen, že jsem si musela zaplatit umělé oplodnění, zrovna malá částka to nebyla a teď ještě ani nedostanu přidáno,protože mám tu smůlu,že už v lednu nebudu rodičovský příspěvek pobírat. Opravdu paráda. Nic proti důchodcům nemám,ale ty se taky třídí na ty, co dostanou zvýšení důchodů a na ty co ne?????

petr12 ( 19. května 2019 10:01 )

vykopněte už tu jeblou venezuelu Maláčovou vždyt ona nemuže být normální za jebání dávat třista tisíc to si nedovolí ani saudská arábie šejku.Přeci není možné kupovat voliče na ukor ostatních kteří nejebu ale musí platit těm kteří jebu!!!

Ifigenie ( 19. května 2019 08:58 )

Zastavte rozdivočelou slepici Maláčovou! Je to hrůza, co před těmi volbami předvádí! Stále něco bezhlavě slibuje a nemá na to prachy. Do dnešního dne jsme ještě neviděli, byť byla několikrát paní Schillerovou vyzývána, jaký rozpočet má ta která neziskovka, kolik jich vlastně je, jaké má přjmy, jaké tam jsou platy a podobně. Tady jsou finanční rezervy, a hodně velké! Tak už ji konečně zmáčkněte, ať si plní své zadané úkoly,.a předloží rozbor. Podporu politickým neziskovkám zrušte! Jinak žádné přidávání, nechceme aby socani zase zvyšovali dluh.

Samyc ( 18. května 2019 21:57 )

A dalsi co jsi radsi udela doma sam dobre protoze si nejni schopnej najit partnerku a mit s ni dite co

Samyc ( 18. května 2019 21:55 )

Aha tady je někdo kdo asi nepotřebuje penize na mimčo je podnikatel a sere na daně co ty na to marmat. Máš asi iq stonožky co. Hlavne že duchodcum se furt pridava a matkam na matersky nic. Super jak ma matka utivit sebe a dítě a přitom nedluzit. Duchodce zivi jen sam sebe ale matka i dite a musi platit vse jak duchodce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa