Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hamáček si u Moravce rýpl do Babiše s maminkami. A má nový plán na vyšší „rodičák“

Autor: peb, ČTK, simao - 
12. května 2019
16:12

ČSSD předloží 20. května vládě návrh zákona, kterým se od ledna 2020 zvýší rodičovský příspěvek na 300 000 korun. Nebude se týkat jen nově narozených dětí. O předložení zákona informoval v ČT v Otázkách Václava Moravce vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Předložení bez koaliční dohody Hamáček odůvodnil obavou z včasného projednání zákona.

Špičky ANO a ČSSD v březnu ohlásily dohodu na zvýšení příspěvku na 300 000 korun z 220 000 korun pro nově narozené děti. Po kritice však obě koaliční strany chtějí přidat i těm, kdo budou příspěvek dostávat v době, kdy opatření začne platit. Ke konkrétní podobě strany dosud nedospěly, jednání o ní je součástí koaličních rozhovorů o státním rozpočtu na příští rok.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí řekla, že vládní koalice má nejvyšší čas na to, aby nalezla na podobě zvýšení rodičovského příspěvku dohodu. Jinak podle ní nebude jistota, že se opatření podaří prosadit včas bez zrychleného legislativního procesu ve Sněmovně.

Hamáček varoval: Může to být zdržovací taktika

Podobně se dnes vyjádřil i vicepremiér Jan Hamáček. Řekl, že ČSSD návrh zákona předloží vládě 20. května. „My už máme pocit, že ten čas utíká, a pokud opravdu máme naplnit náš slib, že navýšíme rodičovský příspěvek na 300 000, tak ta legislativa se musí spustit, takže Jana Maláčová to má připravené,“ apeloval.

Na dotaz moderátora Václava Moravce, zda již Hamáček Babišovi řekl, že „půjde na sílu“, šéf ČSSD odpověděl: „To není na sílu. Ten materiál předkládá ministerstvo práce a sociálních věcí a to akorát splní svoji povinnost, nebo to, co se od něj očekává, a předloží zákon. Nemůžete mě obviňovat, že to tlačím.“

Kompromis bude třeba dohodnout na vládě. Co přesně chce koaliční partner, to prý neví. „Protože každý den je to jinak,“ tvrdí Hamáček. 

Češi chtějí navýšit rodičovský příspěvek: Průzkum TS Kantar pro Českou televizi Češi chtějí navýšit rodičovský příspěvek: Průzkum TS Kantar pro Českou televizi | Reprofoto ČT24

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) podle Hamáčka chtěl o tématu rodičovského příspěvku diskutovat právě při vyjednávání o státním rozpočtu. „Nás to nebaví se takhle dohadovat, ale samozřejmě my máme za povinnost sestavit státní rozpočet a očekáváme, že se nám to podaří,“ doplnil Hamáček. A varoval před možným záměrným zdržováním u „rodičáku“. Bojíme se toho, že to může být do jisté míry zdržovací taktika, aby se najednou v létě ukázalo, že už jsme to nestihli,“ poznamenal Hamáček.

Maláčová má podle něj připraveno několik alternativ. Peníze na zvýšení příspěvku by podle něj mohly být nalezeny díky zavedení sektorové bankovní daně, se kterou však Babiš nesouhlasí. „Hnutí ANO si musí vybrat, buď děti, nebo banky,“ poznamenal místopředseda vlády.

Babiš jako alternativu k sektorové dani navrhuje vytvoření investičního fondu ze zisků bank. Sociální demokracie podle Hamáčka preferuje, aby navýšený rodičovský příspěvek dostala co nejširší skupina rodičů. Za nejspravedlivější by považoval, aby ho dostali všichni rodiče, kteří mají dítě mladší čtyř let. Očekává ale nesouhlas hnutí ANO a hledání kompromisu.

Rýpl si do schůzek Babiše s maminkami

„My ten závazek bereme vážně. Chceme opravdu, aby se od příštího roku se ten rodičák navýšil na 300 tisíc. Může tam být tendence to vysedět, aby se pak v létě zjistilo, že už je pozdě. My už máme konkrétní návrh a chceme znát názor hnutí ANO, jak tedy to bude. Já jsem teď zase zaznamenal schůzky pana premiéra s těmi maminkami, kde jim sliboval, že to vyřeší, ale dva měsíce jsou pryč a stále čekáme. ČSSD nemůže nikdo vyčítat, že nevíme, kde ty peníze vzít,“ řekl také v ČT Hamáček.

Varianta zvýšení rodičovského příspěvku ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc korun by stála pokladnu 11 miliard korun. Hamáček přitom v OVM varoval, že se s „příjmovou stránkou něco udělat musí“, jinak nevyjde státní rozpočet.

„My preferujeme, abychom ten navýšený rodičák dostali k co nejširší skupině lidí a v ideálním případě ke všem. Tam my ale očekáváme samozřejmě velký odpor ze strany hnutí ANO, jakkoliv říkáme, že by to bylo plně kryto bankovní daní, takže je možné, že dojdeme k nějakému kompromisu,“ tlačil dál návrh ČSSD Hamáček. „My říkáme, že nejspravedlivější by to bylo dát všem, kteří mají dítě mladší čtyř let,“ zopakoval. Dlouhou debatu očekává však i v Poslanecké sněmovně.

Jan Hamáček (ČSSD) u Václava Moravce na ČT spolu s Ivanem Bartošem (Piráti) Jan Hamáček (ČSSD) u Václava Moravce na ČT spolu s Ivanem Bartošem (Piráti) | Reprofoto ČT24

Bartoš: Nelze furt dávat

Podle Piráta Ivana Bartoše, který byl druhým hostem OVM, je důležité, že „reálně se hraje o to - a lidé nemají v Čechách zbytečné peníze - jestli budete mít jako rodič 80 tisíc, a nebo nebudete“. V Česku se dle něj plýtvají prostředky často na „úplné nesmysly“. „Je logické, že 44 procent dotazovaných podporuje variantu mít 80 tisíc,“ podotkl s tím, ze Piráti finální návrh Jany Maláčové neviděli, ale postup ČSSD se mu zamlouvá. „Mně se docela líbí postup sociální demokracie,“ uvedl Bartoš.

Ministryně Maláčová dle něj vždy nahodí něco, na co musí premiér Babiš reagovat, ať chce, nebo ne, podotkl Bartoš. „Jeho zajímá jen PR a cestování, ono ho moc nezajímá, jak to funguje v ČR, kde ty peníze vezme, takže vždycky mu nahodí takovouhle věc a on teď musí (reagovat): Chci sektorovou daň, nechci sektorovou daň, teď se vyfotí s těmi maminkami, pak to asi bude muset splnit... Je to chytrá politická strategie za sociální demokracii, nicméně není zodpovědná (...) Nelze furt dávat,“ varoval Bartoš.

„Nemůžete rozdávat peníze, které v danou chvíli nemáte a nevíte, jak se do toho systému dostanou,“ dodal Bartoš a Hamáček mu odvětil: „To my víme.“

Maláčová o plánu: Věřím, že se na vládě shodneme

ČSSD přitom k návrhu ohledně vyšší rodičovské svolala na nedělní odpoledne mimořádnou tiskovku. „Chceme ale, aby ta pomoc byla co nejširší a největší. Slíbili jsme, že budeme bojovat za co nejvyšší okruh rodin, kterých se zvýšení rodičovské dotkne. A tímto návrhem zajistíme, že se navýšení bude týkat až 80% rodin s nejmladším dítětem do 4 let. Náš návrh vychází i z připomínek ministerstva financí, proto věřím, že se na něm ve vládě shodneme,“ vzkázala Maláčová předtím, než se v pondělí 20. května vydá na vládu s návrhem zákona.

Věří, že se rodiny od 1. ledna 2020 vyšší rodičovské dočkají. „Aby dostaly šanci ji vyčerpat, budou rozhodující dva faktory, a to věk dítěte a také nastavení rodičovského příspěvku, ten takzvaný denní vyměřovací základ,“ řekl Maláčová. Dodala, že čím mladší dítě rodina má, tím větší šanci vyčerpat navýšený příspěvek bude mít.

„Nejsme hlavní stranou s postem premiéra a ministra financí. Bojujeme ale za to, aby si polepšilo co nejvíc rodin. Je dobré si navíc připomenout, že bez ČSSD by se o zvýšení rodičovské vůbec nemluvilo,“ doplnil Hamáček.

marmat ( 13. května 2019 21:36 )

petr12: Tak Bartoš je proti Michálkovi a Ferjenčikovi ještě "ovládající se" figura...NIC nepředvedli -jen rejpání za 100.000,- měsíčně...žádné IT, ani jinou činnost....

marmat ( 13. května 2019 21:33 )

hejhej: OK ...Sobotka veden loutkovodičem Kaldou se takto nekonečně namistroval....až skončil v Metru.... Hamáček ztratil pojem, co je to VLASTNÍ HLAVA ???vlastní mínění a stylizuje se...proč ???? Plácá se na hraně!

marmat ( 13. května 2019 21:28 )

Hamáček předvádí "ramena" ??? Sám má i svou židli od ANO !!! Kousat do ruky, která dává a navíc je s ní strana v KOALICI je nevkusný a grandiózní přešlap

hejhej ( 13. května 2019 13:16 )

Ridičovská je zbytečně dlouhá 4 roky. Pobírat by ji měli jen Ti, kteří pracují, jinak se u nás stane množírna budoucích nemakačenků a taky po skončení "rodičovské" se budou plnit dětské domovy.
Žádné navýšení rodičovské nepomůže, aby se za takových podmínek, jak jsou nastaveny ( bydlení apod.)rodilo více dětí - budoucích pracujících.

Danela ( 13. května 2019 07:33 )

Vol si je, náno, líná. Lež doma na báchoru a kyň. Haranti to za vychcanou matku Haakljdal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa