Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hamáček s Maláčovou prý našli peníze na „rodičák“. Od bank si slibují 14 miliard

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
3. května 2019
14:30

Sociální demokraté v čele s Janem Hamáčkem a Janou Maláčovou prý našli peníze, které mají pokrýt navýšení rodičovského příspěvku pro všechny. Součástí plánu je zavedení hned několika daní. Hlavním přínosem má být sektorová, v tomto případě bankovní daň. Podle ČSSD má být rozdělená do čtyř stupňů a do rozpočtu přinést 14 miliard korun. Zákon už je podle vicepremiéra Jana Hamáčka připravený se všemi paragrafy.

„Sektorová daň je něco, o čem jsme hovořili už při sestavování koaliční vlády. Tehdy hnutí ANO diskusi o daních odmítalo, protože říkalo, že je schopno zajistit výběr daní lépe. Ukazuje se, že stále nějaké prostředky chybí,“ řekl v pátek novinářům šéf ČSSD.

Sociální demokraté podle svého předsedy chtějí dodržet sliby, které dali svým voličům. „Není možné při sestavování státního rozpočtu hledět pouze na stranu výdajů, jakkoli jsme připraveni šetřit, ale jsme připraveni se podívat také na příjmovou stránku,“ dodal Hamáček.

ČSSD: Banky mají dlouhodobě nadprůměrné zisky

Podle sociální demokracie má bankovní sektor dlouhodobě nadprůměrné zisky. Podle aktuálních hospodářských výsledků klesl například České spořitelně v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 3,1 procenta na 3,9 miliardy korun.

Komerční bance naopak vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,9 procenta na 3,2 miliardy korun. „Bankovní daň není nic specificky českého. Je celá řada bank v Evropě, které mají speciální daň na banky,“ stojí si za návrhem šéf ČSSD.

Banky by ze svých aktiv odváděly daň podle výše svých aktiv:

  • od nuly do 50 miliard korun by byl odvod 0,05 % 
  • od 50 do 100 miliard korun: 0,1%
  • od 100 do 300 miliard: 0,2%
  • nad 300 miliard aktiv pak 0,3%.

I ministryně financí za ANO Jana Schillerová sociálním demokratům prý potvrdila, že očekávaný výnos zavedení čtyř pásem odvodu z bankovních aktiv nad 10 miliard korun je realistický.

30 miliard na rodičovský příspěvek

Schillerová už od sociální demokracie pro projednání návrhu rozpočtu na příští rok dostala větší balík daňových opatření, který má přinést do rozpočtu až 30 miliard korun. Shoda je zatím na digitální dani, úprava spotřebních daní.

Premiér Andrej Babiš řekl ve čtvrtek České televizi, že se sešel se zástupci bank, se kterými se údajně shodl, že by případné zdanění zpomalilo ekonomiku a navrhnul proto vytvoření speciálního fondu, do kterého by banky přispívaly s tím, že by se vybrané peníze podle představ Babiše použily na stavbu silnic, dálnic, nebo školek či rekonstrukci nemocnic.

„Nevidím to jako systémové řešení, nemyslím si, že daňový systém by měl být postaven na bázi dobrovolnosti,“ odmítá takové řešení Hamáček, podle kterého by měl stát jasně říct, jaké daně se mají platit.

Podle šéfa ČSSD by neměl nastat ani problém, že by banky v případě bankovní daně měly zvýšené náklady přenést na klienty, čím argumentuje premiér Babiš. „Kolegové z ANO si budou muset vybrat, jestli budou podporovat malé děti a rodiny s dětmi, nebo banky,“ zopakoval před novináři znovu Hamáček.

Danela ( 3. května 2019 22:02 )

Šmejdi zlodějští. Zdaní banky a banky to naúčtují klientům, takže to
bábám zaplatíme my a ještě pěkně 4 roky dozadu...

byos ( 3. května 2019 19:47 )

marmate nemáš tam čumět

Co_vy_na_to ( 3. května 2019 19:45 )

POZOR! NEOTVÍRAT - NEKLIKAT! Prosím OHLAŠUJTE A BLOKUJTE každý nick
:mkspetr, mtpetr a jeho další, co
zde propagují
pornostranky, pedofilii a nahé ženy ! Pozor je tam agresivní VIR! Spálí
vám to a
zablokuje PC!Vlastní zkušenost! Je tam následný sledovací vir :oswarr44x/#.

petr12 ( 3. května 2019 16:55 )

hradnisamohonka!!! všechny prachy pujdou na lečbu obecnýho blba jako jsi
ty!!ale tebe nikdo nevyléči tebe by vylečilo jen praštění traverzou přes
hlavu!!

petr12 ( 3. května 2019 16:52 )

Maláčová venezuela slibuje ženám peníze za to že budou jebat!!a jebat a
jebat!! opravdu není stát který by platil tak veké prachy za jebání.CSSD
jen se zavděčit to bude zase dětí v chánově!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa