Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boj o rodičovskou 300 tisíc: „Nepravda,“ zuří Maláčová ve střetu se Schillerovou

Aktualizováno -
20. března 2019
23:10
Autor: simao - 
20. března 2019
21:35

Jana Maláčová (ČSSD) se prý nevzdává plánu, aby rodičovský příspěvek činil od 1. 1. 2020 celkem 300 tisíc korun pro všechny maminky s dětmi ve věku do 4 let. Na koaliční radě tato varianta neprošla, na příspěvek zvýšený o 80 tisíc korun mají dosáhnout jen novopečené matky s ratolestmi narozenými až po letošním Silvestru. Maláčová však chce ještě ANO, které se obává miliardových nákladů, přemluvit. Není koaliční partner, ale koaliční soupeř, varovala první dáma TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Chceme přesvědčit koaličního partnera, že je nutné podporovat všechny rodiče! Můj původní návrh měl zvýšit vyplácení rodičáku všem rodinám s malými dětmi do 4 let, a i když jsem pro něj zatím ještě nenašla podporu, tak to nevzdávám a budu bojovat,“ vzkázala ve středu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V současné době se však sociální demokraté s koaličním partnerem ANO domluvili na jiné variantě. Rodičovský příspěvek 300 tisíc má být určen pouze pro novopečené matky, kterým se dítě narodí 1. 1. 2020 či později. Stávajícím maminkám s dětmi do 4 let bude vyplácen nadále „rodičák“ ve výši 220 tisíc.

A dojít tak může i na kuriozní situace, kdy dítě narozené na Silvestra 31. 12. 2019 nezíská příplatek 80 tisíc, zatímco jiné dítě narozené o pár hodin či třeba i minut později - tedy již v Novém roce - svým rodičům vyšší příspěvek přinese.

„Všechny děti si zaslouží stejnou podporu. Chceme navýšení rodičovského příspěvku pro všechny děti. Řešení najdeme...,“ věří i poslankyně Alena Gajdůšková (ČSSD).

„Proč má být vyšší příspěvek na dítě, které se teprve narodí, než na ty, co již žijí? Dítě je dítě a máme jich málo, proto společnost stárne. Mimochodem: ′Nejlepší důchodová reforma je dostatek dětí′, říkají odborníci na důchody. Když zavedeme sektorovou daň, můžeme podpořit všechny děti,“ dodává Gajdůšková s návrhem, kde vzít chybějící peníze na toto opatření.

Právě o penězích je přitom současný spor o rodičovský příspěvek především. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je totiž pro onu „kompromisní“ variantu, kdy se nebude platit všem matkám.

Pekarová Adamová: Koaliční soupeři

Toho si povšimla i první dáma opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vidí v tom však jasný záměr ANO, pro které dle ní bylo důležitější přidat 900 korun na důchodech od příštího roku seniorům, zatímco na mladé maminky se už nedostalo.

„Paní ministryně Maláčová vyšší rodičovskou pro současné rodiče nevyjednala z prostého důvodu: důchodců je cca 10x více než rodičů malých dětí a je to voličská základna Andreje Babiše, tedy i jeho priorita. ČSSD by měla pochopit, že není koaliční partner, ale koaliční soupeř,“ napsala na twitteru.

Schillerová: Přišla s tím ČSSD

Slova Pekarové Adamové dokládá i pokračující napjatá situace mezi Maláčovou a Schillerovou. Ministryně financí totiž poukázala na to, že to byla ČSSD, kdo přišel s návrhem rodičovského příspěvku jen pro matky s děmi narozenými na Nový rok a později.

„Paní ministryně podle mého názoru neví, co chce. Na koaliční radě sami zástupci sociální demokracie, pan předseda Jan Hamáček a paní ministryně, přišli s návrhem, ať se to týká dětí narozených po 1. lednu 2020,“ sdělila Aktuálně.cz Schillerová. „Já určitě ne, to není pravda,“ odmítla to Maláčová.

„Pan předseda Hamáček navrhl, aby se ten rodičovský příspěvek vyplatil od 1. ledna 2020. Byl to jejich návrh, který jsme akceptovali,“ řekl Blesk premiér Babiš. „My chtěli původní návrh Jany Maláčové, ale o tom hnutí ANO nechtělo ani slyšet. Dokonce uvažovali o tom, že se to odloží ještě o rok, to pro nás nebylo přijatelné. Pro nás je důležité, že ta věc se dál neblokuje a nehrozí to, že se nestihne vůbec,“ kontroval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janova ( 21. března 2019 16:09 )

Vždy, když se něco mění k nějakému datu, tak jsou někteří lidé na tom hůř. Viz důchody. Taky jsem šla do důchodu s horšími podmínkami, než kolegyně, které šly o rok či dva dřiv. Ale nic s tím neudělám a už se mi to nikdy s nimi nesrovná. A tak je to s každou změnou. Když se zvyšovalo porodné, taky dítě narozené 31.12.dostalo původní částku a dítě z 1.1. dostalo víc. No a co takhle mít děti pro radost? Umí tohle dneska ještě někdo? A ty kecy o tom, jaká je žena vlastně chudinka, když se stará o děti. Divná doba.

marmat ( 21. března 2019 14:12 )

Mnoho demagogie z mnoha ROUPŮ !Kterémukoliv termínu předchází "křivda" !Novému Roku -Silvestr...1.březnu evidentně i přestupný Rok s 28., nebo 29. únorem !A hlavně NIKDO nesouhlasí,aby se rozdalo NEČEKANĚ 8.miliard navíc Nejzoufalejší je přitom napadat DŮCHODY! Babičky můžou hlídat a u toho se najíst zbytků ?

marmat ( 21. března 2019 13:57 )

Maláčová se NÁM rozjela....Na podzim jí to na chviličku premiér věřil, ale rozdíl NÁPADU a reality dělá "nepatrných" 8 miliard !!! To tedy opravdu věříme paní Schillerové, že na takový nadstandardní kousky není kasa připravena/nastavena!!!

backora ( 21. března 2019 09:19 )

To chtějí dnes mladí děti nebo peníze, to je hrůza, kde je potom láskyplný vztah rodič a dítě? Je to jenom boj o prach, jak hnusné

flora ( 21. března 2019 08:45 )

Já měla mateřskou 60% z výdělku.Tahle mateřská se vyplácela půl roku. Rodičovská nebyla žádná, ale člověk mohl do dvou let dítěte zůstat doma. Pochopotelně zadarmo. MOhl zůstat i déle, ale zaměstnavatel mu pak již nedržel pracovní místo. Dnešní maminky by asi koukaly jak sůvy z nudlí, kdyby tohle měli mít. A přesto se děti rodily měli a nikdo nenatahoval nenažrané pařáty . A neplatit alimenty byl hnus, který tatíka vyloučil ze společnosti slušných lidí . Dnes je to norma a ani ženám to nevadí a klidně si takovým parchantem co někde neplatí udělá další dítě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa