Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Maláčová slibuje nový výpočet dovolené i sdílená pracovní místa. A věří v rodičovskou

Autor: simao - 
15. října 2019
12:54

Rodičovská podpora rodin nekončí, ale začíná, dušuje se ministryně Jana Maláčová (ČSSD). O konkrétních krocích promluvila v úterý před jednáním Sněmovny. Ať už jde o návrh ohledně jeslí či sdílených pracovních míst. A také zálohovaného výživného. Vedle toho z dílny MPSV vzešel i návrh novely zákoníku práce. Sdílenými pracovními místy má pomoci rodinám, pro všechny má pak přinést údajně spravedlivější výpočty dovolených.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na tiskovce sociálních demokratů uvedla, že věří, že se návrh na rodičovský příspěvek, který míří do 3. čtení patrně již v tomto týdnu, podaří dotáhnout do sněmovního finále a předat dál k posouzení Senátu. 

„Já pevně doufám, že k jeho projednání dojde tento týden tak, aby vlastně byl naplněn ten slib, který jsme dali jako sociální demokracie všem voličům a voličkám, když jsme vstupovali do vlády. Jedná se o to, že bychom chtěli, aby od 1. ledna byl rodičovský příspěvek navýšen na 300 tisíc a bude se to týkat všech rodin, které k 1. lednu aktivně pobírají právě rodičovský příspěvek,“ shrnula současný stav Maláčová.

Maláčová upozornila, že k návrhu zákona je celá řada pozměňovacích návrhů. Ale nejen na to. „Rodičovským příspěvkem nebo jeho doprojednáním podpora rodin nekončí, naopak, velmi ráda říkám, že je to teprve začátek. Já si myslím, že musíme rodiny podporovat mnohem více, to znamená, že kromě navýšení rodičovské se blížíme ke kompromisu na úrovni koaliční rady ohledně zálohovaného výživného. To znamená, že to je věc, která bude následovat v příštích týdnech,“ pokračovala ministryně.

Jeslí je v Česku nedostatek

Zmínila i návrh ohledně jeslí. „Minulý týden také skončilo meziresortní připomínkové řízení k mému návrhu ohledně jeslí, to je vlastně financování a zvyšování kvality předškolní péče pro děti mladší zejména tří let,“ podotýká Maláčová.

Podle zprávy EU patří Česko ke státům s nejnižší dostupností jeslí a školek. U chlapců a děvčat do tří let je ČR druhá nejhorší v Unii. V zajištění míst pro děti od tří let do nástupu do školy je pak desátá od konce.

Připlatí si rodiče?

Podle návrhu ministerstva práce by se na jesle měly proměnit nynější dětské skupiny a stát by jim na provoz měl přispívat. Byly by pro děti do tří let, jejichž rodiče pracují či studují. Děti nad tři roky by chodily do školek. Místo v nich jim zaručuje zákon.

Jesle by v Česku mohly fungovat v novém od roku 2021, pokud návrh projde. Na místo pro dítě pracujících či studujících rodičů, jemuž by ještě nebyly čtyři roky, by pak zařízení mohlo z rozpočtu dostávat 5000 korun měsíčně. Rodina by za pobyt dítěte v jeslích zaplatila za měsíc nejvýš třetinu minimální mzdy, nyní je to 4450 korun. 

Maláčová dříve uvedla, že by mohli na úhradu využít třeba právě rodičovský příspěvek. Na financování by se podle plánů měli podílet ale i radnice či zaměstnavatelé, kteří by službu mohli nabízet jako zaměstnanecký bonus.

Sdílená místa i nový výpočet dovolené

V pondělí pak předsedové koaličních stran i jejich poslaneckých klubů se zástupci tripartity podepsali gentlemanskou dohodu, kde se dohodli na novele zákoníku práce. I ta by dle Maláčové měla dál pomoci českým rodinám.

„My tam zavádíme institut sdíleného pracovního místa, to znamená, že by to byl ten poslední kousek v tom celém puzzle podpory rodin jako takové. Sdílené pracovní místo je věc, kterou jsme si odkoukali buď v Německu, nebo na Slovensku. A je to vlastně podpora částečných úvazků s tím, že si dvě, nebo tři osoby sdílejí jednu pracovní pozici. Já bych chtěla, aby do budoucna jsme na sdílené pracovní místo mohli jako ministerstvo vyplácet také finanční dotaci z evropských fondů tak, aby se zaměstnavatelům vytváření těchto částečných úvazků vyplácelo,“ podotkla ministryně.

Novela dle ní obsahuje i spravedlivější výpočet dovolené. „Zákoník práce nás ovlivňuje každý den. Jakákoliv změna, tak musí mít širokou podporu a musíme být velmi opatrní, s jakými vylepšeními přicházíme. Proto je velmi důležité, že jsme se dokázali s odbory i zaměstnavateli domluvit. Bude to první koncepční změna zákoníku práce za 8 let,“ upozornila předtím Maláčová.

Nový výpočet dovolené by dle ní měl probíhat od počtu odpracovaných hodin a nikoli dní jako doposud.

Kalkulačku čisté mzdy naleznete zde >>>

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Evka4 ( 15. října 2019 14:20 )

Mám sociální myšlení, ale Maláčovou neuznávám.Vypuští své nápady a moudra do éteru, aniž by to projednala s ministryní financí.Je to sprostá populistka.Její zálohované výživné a další pitomosti se líbí hlavně nemakačenkům.Mám sousedku-5 dětí, každé s jiným a nedělá.Má se líp, než řádná pracující rodina s 2 dětmi.Na výmysly socanů kašlu.Drží se u moci jenom díky populismu. Takhle fakt ne.

Krziz ( 15. října 2019 14:15 )

Konecne progres Vy podemnou jste zase chytry jak radio ale poradne si precist clanek to negramoti neumyte.Havel jesle zrusil, dalsi jeho kolosalni omyl, zhouba a nestesti naroda.

JaPi ( 15. října 2019 13:51 )

Sdílení pracovního místa tady dávno funguje. Můj kolega takto pracoval a toto sdílel s jiným - neboli součtem to byl úvazek na 100 %. Na to snad třeba není zákon, ale selský rozum.
Poznámka - náš velikán a myslitel J.C. byl předběhnut o se*** až minuty, ale paní ministryně bohužel o roky.

mikima2 ( 15. října 2019 13:37 )

Paní Maláčová by se měla v první řadě postrat o to, aby bylo uzákoněno, že mají všichni zdraví povinnost pracovat a postarat se sami o sebe a ne se flákat a čekat s nataženou rukou o finanční podporu státu. Zřejmě jí nedochází, že stálé rozdávání a podpory v nezaměstnanosti nic neřeší, naopak jsou podporováni líná nemakačenka a všichni ti, kteří neznají hodnotu peněz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa