Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do Maláčové šijí „podvedené“ matky: 80 tisíc jen pro děti narozené po Silvestru

Autor: simao - 
19. března 2019
10:06

Koaliční jednání ANO a ČSSD skončilo pro mnohé zklamáním. A Jana Maláčová (ČSSD) se brání: „Nikoho jsem neopustila.“ Nejprve sice jásala nad „skvělou zprávou“, že se důchody zvednou o 900 korun od roku 2020. Jenže pak to pořádně schytala. Za zprávu, že se sice přidá mladým maminkám na rodičovském příspěvku 80 tisíc, ale jen těm, kterým se dítě narodí 1. 1. 2020 a dále. Nepůjde tak o pomoc pro rodiče s dětmi do 4 let, jak dříve avizovala Maláčová, které nyní píšou „podvedené“ maminky a tatínkové.

Pokud tento návrh definitivně projde, budou mít rodiče dětí narozených v posledních minutách roku 2019 jednoduše smůlu. Rodičovský příspěvek pro ně bude činit 220 tisíc korun, zato pro rodiče, kterým se dítě narodí po Novém roce, to bude o 80 tisíc víc.

Navýšení rodičovského příspěvku totiž nemá platit pro všechny s dětmi do 4 let. ČSSD tak musela ustoupit tlaku ANO. „Kompromis pro obě strany nakonec byl ten dát to nově narozeným dětem, tam samozřejmě určitá úspora bude,“ pochvalovala si ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podivují se například Piráti. „Za spravedlivější považuju navýšit rodičovský příspěvek všem, kteří ho v rozhodnou dobu (tj. k 1.1.2020) pobírají. Šlo by to zařídit přechodným ustanovením, a v pirátském klubu to zatím podle diskuze vypadá, že ho předložíme. Podporu rodinám místo slev na jízdném,“ vzkázala na twitteru expertka Pirátské strany pro sociální otázky Olga Richterová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tak sklízí pořádnou porci kritiky, již dříve totiž avizovala, že by měla vyšší rodičovská platit pro širší množství maminek, než „jen“ pro ty novopečené.

Maláčová: Nedohodli jsme se s ANO, problém jsou peníze

Maláčová se nyní emotivně hájí, že výsledek pondělního jednání je pro ni teprve začátek a nikoli konec jednání. „Ani já, ani ČSSD jsme nikoho nehodili přes palubu. Ano, zatím jsme se dohodli na zvýšení rodičáku na 300 tisíc pro děti narozené od 1. 1. 2020. Ale to neznamená, že jsem rezignovala a už nebudu chtít, aby na vyšší rodičovský příspěvek dosáhli i ti, kteří mají dítě do 4 let věku. Respektuji včerejší dohodu z koaliční rady, ale beru ji tak, že problémem jsou peníze. A já jsem zvyklá problémy řešit, překonávat je, ne jim podléhat,“ napsala Maláčová.

S tím, že je třeba dalších 8 miliard. Na stávající navýšení penzí a „rodičáků“ se v současném návrhu počítá s 11 miliardami. Maláčová slibuje, že peníze bude hledat. A snaží se situaci uklidňovat i tím, že je stále ještě čas, aby se současná situace změnila. 

„Všichni víte, že za navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc pro všechny rodiče dětí do čtyř let jsem od začátku bojovala. Nedokázali jsme ale přesvědčit hnutí ANO,“ posteskla si Maláčová na to, že coby „juniornímu partnerovi ve vládě“ nejde ČSSD vše hned tak, jak by si představovali. „Skutečnost je taková, že nejsme ve vládě sami. Nejsme ani hlavní vládní strana s premiérem,“ podotkla.

Maláčová reaguje i na kritiku, že upřednostnili důchodce přidáním 900 korun navíc právě na úkor mladých maminek. „Nikoho jsme neupřednostnili. Nikdy bych si v mojí práci nedovolila dělat rozdíly mezi starými a mladými, nikdy bych nedělila svoji snahu podle toho, jestli je někdo důchodce nebo rodič s malým dítětem. Záleží mi na obou skupinách,“ vzkázala Maláčová.

„Nikoho jsem neopustila, a už vůbec ne rodiny s malými dětmi. Nepřestaneme se za ně rvát a uděláme všechno proto, abychom potřebné peníze našli,“ dodala Maláčová.

Podívejte se, jak Maláčová slibovala navýšení rodičovského příspěvku loni:

 

Nezadat ( 19. září 2019 18:35 )

To mají matky pravdu a mělo by se to v stahovat na všechny žijící rodiny co vychovali děti s podmínkou,že je řádně vychovali a jsou pro společnost užiteční.Peníze bych naopak odebral všem trestně odsouzeným a bez vzdělání.To by byl přebytek v kase kdyby se přestalo s vyplácením 1 miliónu nepřizpůsobivým.

mirkli ( 21. března 2019 04:42 )

Souhlas, přesně popsáno vypočítavý socky, a ne podvedený matky.

mirkli ( 21. března 2019 04:37 )

Maláčovou nemusím, ale nepište kraviny, nemůže ovlivnit platy poslanců i kdyby na hlavě tančila odzemek.

halba ( 20. března 2019 17:06 )

Predpoklada se,ze v USA bude v 2050 vic hispancu nez bilych americanu.U nas zase to budou indiani.

Matka2018 ( 19. března 2019 21:47 )

A ty si blb 😂👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa