Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Důchodci dostanou od ledna přidáno 900 korun. Mladé maminky vláda nepotěší

Aktualizováno -
18. března 2019
19:10
Autor: peb, ČTK - 
18. března 2019
18:40

Důchody by se měly od příštího roku zvýšit průměrně o 900 korun. Od ledna se zvýší také rodičovský příspěvek na 300 tisíc korun z nynějších 220 tisíc, bude to ale platit pouze pro nově narozené děti. Původně měly dostat peníze navíc i rodiny, které mají dítě mladší čtyř let, a mladé maminky se na ně už těšily. Dnes se na tom shodly vládní ANO a ČSSD. Celkový dopad obou opatření zvýší výdaje státního rozpočtu zhruba o 11 miliard korun, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Představitelé ANO a ČSSD se také dohodli na zavedení zálohovaného výživného. Opatření by mělo platit od roku 2021, o jeho detailní podobě ale ještě budou ministerstva jednat. Strany se dohodly, že celkové náklady na zavedení zálohovaného výživného na státní rozpočet nepřesáhnou 1,2 miliardy korun ročně.

Zvýšení důchodů o 900 korun prosazovala ČSSD, podporoval ho i premiér Andrej Babiš (ANO), naproti tomu Schillerová požadovala růst maximálně o 750 korun. Koalice tak v tomto směru vyšla vstříc ČSSD, naopak sociální demokraté neuspěli se svým požadavkem, aby se zvýšení rodičovského příspěvku dotklo i dětí narozených před koncem roku. Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček výsledek označil za dobrý kompromis. 

Návrh zákon, který růst důchodů upraví, předloží ministerstvo práce vládě do dvou týdnů, uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD). Zvýšení o 900 korun, které bude stejné jako v letošním roce, oslabuje zásluhovost a posiluje solidaritu. Víc peněz při valorizaci tedy putuje do pevného dílu, který mají všichni důchodci stejný. Méně se naopak přidává k zásluhové procentní části, v níž se odráží počet odpracovaných let a výše výdělků a odvodů. Růst důchodů bude pro rozpočet znamenat výdaje navíc 7,5 miliardy korun.

U příspěvku pro rodiče došly strany ke kompromisu

U zvýšení rodičovského příspěvku se ANO s ČSSD dohodly na tom, že se bude vztahovat na méně rodin. „Kompromis pro obě strany byl dát to nově narozeným dětem,“ řekl Babiš. Podle Maláčové bylo rozhodnutí přijato z ústavněprávních důvodů. Schillerová uvedla, že růst příspěvku bude pro rozpočet roku 2020 znamenat zvýšení výdajů zhruba o tři miliardy korun.

ANO a ČSSD se dohodly i na zavedení zálohovaného výživného. Do meziresortního připomínkového řízení by se návrh měl dostat v dubnu, vláda by se jím měla zabývat v květnu. Od příštího roku by pak měla platit přísnější pravidla pro vymáhání výživného od neplatičů, podle Maláčové by to mohlo například být zabavení zbrojního průkazu nebo zákaz hraní hazardních her.

O rok později by stát začal vyplácet zálohované výživné. Maláčová uvedla, že by o něj mohly žádat matky s příjmem do výše průměrné mzdy. Podle Schillerové by náklady pro stát neměly překročit 1,2 miliardy korun ročně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 19. března 2019 16:43 )

napřežírej se a bude ti to stát méně ,z přežírání tě klepne pepka

bobou ( 19. března 2019 12:46 )

Já to řeknu jinak, důchodcům se má opět přidat 900 Kč (ale ještě to není schválené), ale zdražení potravin, energie, plynu, vodného, léků to navýšení již dávno vynulovalo. A většina důchodců nemůže pracovat až do smrti. A hlavně ti dnešní si na ty své důchody dávno vydělali, odváděli poctivě daně. Před rokem 1989 to tak prostě bylo, nikdo se neptal, zda chceš daně odvádět. Prostě se automaticky strhávaly ze mzdy. Ne jako dnes, kdy se stát na daních šidí co to jde. Každý živnostník a podnikatel odvádí jen to minimum co musí. No a proto se nemůžeme divit, že se možná i stane a na důchody bude jenom nějaká minální částka. Já s manželkou se snažíme si něco do důchodu našetřit. A nenechat se hned podporovat dětmi. Ti toho sami mají až nad hlavu.

bobou ( 19. března 2019 12:22 )

Váš článek je tak trochu divný. Jestliže je Vaše matka v důchodu od svých 55 let, tak jí dnes při vychování dvou dětí musí být minimálně 85-86 let. A to se opravdu nedivím, že se jí do práce nechce. Ale není to tím, že by vzhledem ke svému věku tu práci asi ani již vykonávat nemohla? Jestli je Vaše matka mladá a je v důchodu od 55 let, tak musela mít minimálně 5 dětí. No a ty by se o ni asi v případné nouzy dobře postaraly, ne? Jinak já mám takovouhle matku, také žije spoustu let sama ve vlastní domku. Ale ta na rozdíl od té Vaší neušetří ani korunu a celý důchod utratí. Je to její věc, ale když je problém vždy se očekává, že jej vyřeším já. Ať už se jedná o různé nečekané finační platby, nedoplatky, nebo všechny různé opravy kolem domu. Já sice nejsem milionář, ale matku by jsem nikdy nenechal bez pomoci. A ona to moc dobře ví, takže se se vším vždy obrací jen na moji rodinu. Jinak dnes ženy odchází do důchodu v těch 62 letech. Je to stále podle počtu narozených dětí. Muži v 63 letech.

turbina ( 19. března 2019 11:04 )

Vždy když se objeví nový ANO-průšvih, začne se slibovat důchodcům. Inflace už stejně smazala poslední navýšení.

jajanene ( 19. března 2019 10:58 )

Jsem důchodce a když nakupuji za méně než dva tisíce, mám pocit, že jsem na něco zapomněl. Tylie asi platí jinou měnou, že to má tak levný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa