Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

13. důchod pro Čechy? Maláčová i expert z ODS jsou proti. Babiš: „Přidáváme dramaticky“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. října 2019
05:02

Jak dál s důchody v Česku? Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je chce „napravovat křivdy“, i když již dosáhl důchodového věku a je ve „střetu zájmů“. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje minimální důchod. A nabízí se i polská cesta. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) tam schválila 13. důchody, aby si senioři o něco přilepšili. To Maláčová, ale třeba i opoziční expert Jan Skopeček (ODS) odmítají.

Polští důchodci se mohou těšit z 13. důchodů, které pro ně prosadila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS). Ta nyní opět vyhrála polské volby. Zavedla přitom vedle 13. důchodů i štědré sociální dávky pro rodiny s dětmi, zvýšila minimální mzdu nebo snížila věk odchodu do důchodu, upozorňuje ČTK.

Je 13. důchod recept i pro Česko, jak důchodcům přilepšit? Čeští politici jsou opatrnější. Situaci kolem zvyšování důchodů v Česku řeší premiér Andrej Babiš (ANO) i ministryně Jana Maláčová (ČSSD), opoziční strany pak varují před udržitelností současného důchodového systému jako takového.

Maláčová: Jeden důchod ročně navíc nestačí

„Všichni senioři mají nárok na důstojný život v důchodu. Myslím si, že všem seniorům více pomůže vyšší důchod každý z 12 měsíců roku, než 13. důchod jednou ročně. Budu se tak vždy snažit, aby senioři důstojné důchody dostávali každý měsíc, ne jen jednou ročně,“ vzkázala Blesk Zprávám Maláčová, která se prý ale diskuzi o žádných opatřeních, které mohou seniorům pomoci, nebrání.

Polští důchodci dostali coby 13. důchod letos jednorázový příspěvek ve výši 5300 korun. A vládní PiS vyhrála volby i přesto, že jen za tohle opatření musela vyplatit ze státní kasy takřka 65 miliard korun navíc, jak uvedla ČT. 

Skopeček: Nesmysl

Ekonomického experta ODS Jana Skopečka úspěch PiS těší, ODS s ní ostatně spolupracuje v europarlamentu. 13. důchody by ale v ČR nezaváděl ani on.

„V některých věcech ekonomické agendy se od PiS lišíme. A nemyslím si, že lze všechno kopírovat do ČR. Rok má 12 měsíců, čili 13. důchod je podle mého názorů nonsens. Ale všichni asi chápeme smysl a to je zvyšovat životní úroveň našich seniorů. To je určitě téma, které je správné. To nemusí být o 13. důchodu, to může být i o důchodech, které jsou vypláceny v normálních dvanáctiměsíčních periodách,“ řekl Blesk Zprávám Skopeček.

Pirát Mikuláš Ferjenčík Blesk Zprávám na možnost 13. důchodů reagoval pokrčením ramen: „Já se přiznám, že my se teď spíš zabýváme otázkou udržitelnosti systému, aby i generace dnešních třicátníků, dvacátníků se mohla těšit na rozumný důchod. Přiznám se, že tímhle jsme se nezabývali. Právě proto, že vidíme třeba od predikcí Národní rozpočtové rady, že kdyby zůstalo současné nastavení tak, jak je, tak budou mít budoucí důchodci o třetinu nižší důchody.“

Video  Babiš o penzích: Důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska, my je navyšujeme dramaticky 
Video se připravuje ...

I v Česku jsou důchody nejvýraznější výdajovou částí státního rozpočtu. Andrej Babiš v pořadu Ptám se, pane premiére odmítal kritiku, že vláda přidává málo. „Já se určitě nestydím a všichni důchodci vědí, že já jsem ten, který bojuje za ty důchodce. Hlavně mám střet zájmů, jsem také důchodce, ještě nemám ten výměr, takže já to odmítám ty věci, které tady jsou, je to pro nás priorita,“ upozorňoval Babiš.

Přidání 900 korun? 700 korun je ze zákona

Čtenáři Blesk.cz Babišovi vyčítali, že s přidáváním důchodcům to není tak slavné, jak se vláda tváří. I na rok 2020 je ohlášeno přidání 900 korun v průměru, jenže cca. 700 korun je dáno zákonem.

„Pane premiére, není vládě hanba prezentovat se, že zvýšíte důchody? Tolik humbuku pro získání popularity a voliče. Proč neřeknete, že jde o valorizaci, na kterou mají důchodci ze zákona nárok a to vaše velkorysé zvednutí důchodů je vlastně jen cirka kolem 200 korun? A to ještě ne pro všechny. Děláte z lidí naprosté hlupáky. Že se nestydíte. A to se ještě ′taháte′ o to, kdo je autorem tohoto ′velkého′ zvýšení důchodů. Zda Vy a ANO, nebo ČSSD,” čílila se důchodkyně Věra při dotazu Babišovi položeném přes formulář na Blesk.cz.

Babiš se bránil. „Je potřeba být objektivní. Všichni důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska a my určitě ty důchody navyšujeme dramaticky. Je to pro hnutí ANO nejdůležitější, důchody jsou třetina rozpočtu a náš cíl je průměrný důchod 15 tisíc v roce 2021. A na příští rok z rozpočtu asi 1530 miliard jsou důchody 510 miliard,“ vypočítával ve studiu Blesku Babiš.

Opozice: Babiš a spol. se chlubí, nemají ale proč

„Když se vláda chlubí tím, že pro ni jsou důchody prioritou a přidala důchodcům 900 korun, je to pravda jenom z části. Zákonná valorizace činila skutečně zhruba 700 korun a ta by přišla, i kdyby Andrej Babiš nebyl v politice, i kdyby ve vládě byly i jiné strany. To, co může pan premiér zdůrazňovat, je ′jen′ těch dvě stě,“ upozorňuje Skopeček z ODS.

A pokračuje: „Navýšení nad rámec valorizace prošlo Poslaneckou sněmovnou napříč politickým spektrem, hlasovaly pro něj všechny politické strany.“ Podle poslance „je hloupé, aby se chválila pouze vláda“.

Upozorňovali na to již dříve i Piráti. Maláčová pro Echo 24 reagovala slovy, že „objevili Ameriku“. I Ferjenčík si však vládních představitelů nyní rýpl: „Ohýbají si realitu. Vláda místo toho, aby akceptovala, že většina přidání je dána ekonomickým růstem, růstem reálných mezd, růstem inflace a nastavením zákonů, tak místo toho se chlubí, že je to jejich zásluha. Druhá věc je, že to podpořily všechny strany.“

Babiš chce „napravovat křivdy“

„Je pravda, že ten vzorec je dán, ten jsme odsouhlasili za minulé koaliční vlády, ano, ale zkrátka tolik peněz do důchodů nikdy nešlo, takže já nechápu moc tu kritiku. Já znám plno důchodců, kteří jsou strašně spokojení,“ uvedl nyní v pořadu Ptám se, pane premiére Babiš. 

Na dotaz čtenářky Jany, která po 42 odpracovaných letech pobírá důchod 6500 korun, Babiš reagoval slovy: „Samozřejmě, že budeme napravovat ty křivdy. Já chápu, že ženy, které v minulosti - a  hlavně ty starodůchodkyně, které měly nízké platy, byly doma s rodinou, s dětmi  -  že mají nízké důchody. A to chceme napravit.“

Minimální důchod vyšší než 6500 Kč

Jak? Ministryně Maláčová přišla mj. s myšlenkou minimálních důchodů. „Já neznám ten koncept. Problém paní Maláčové je, že ona zná ty výdaje, ale moc nechápe ty příjmy. Je potřeba samozřejmě, aby ekonomika na to měla peníze, ale důchody jsou priorita a my to spočteme. Je otázka, v jaké výši by to bylo,“ reagoval Babiš.

Maláčová Blesk Zprávám ohledně minimálních důchodů v pondělí řekla: „Pro všechny seniory, kteří celý život pracovali, pečovali o děti a příbuzné, prostě všechno dělali správně, tady musí být základní důchod. Ten má pokrýt základní životní standard důchodců. Proto jsem přišla s myšlenkou 0. pilíře, který takový základní důchod zajistí. Základní důchod z 0. pilíře tak nejvíce pomůže těm, které dříve důchodový systém neocenil.“ 

Podle Maláčové jde „zejména o ženy, které pečovaly o děti, rodiče nebo závislé příbuzné“. „Nyní ještě nemůžu říct jeho přesnou výši základního důchodu, ale měla by být určitě výše než 6.500 Kč. K základnímu důchodu pak přibyde druhá částka dle toho, kolik si lidé odváděli,“ upozorňuje ministryně.

ODS varuje před kolapsem

Minimální důchod má i zmíněné Polsko. A to ve výši cca. 6600 korun (1100 zlotých) - ovšem s podmínkou odpracování 25 let u mužů a 20 let u žen.

ODS s minimálním důchodem pro Čechy souhlasí. „Nejsme v zásadě proti, objevuje se to i v našem aktualizovaném programu, který ODS představila ve čtvrtek. Minimální důchod je věc, kterou si já představit dovedu,“ uvedl pro Blesk Zprávy Skopeček.

I on však varuje před kolapsem současného českého důchodového systému. „Zoufale nám chybí jakákoliv snaha koaliční vlády, aby na důchody bylo i pro generaci dnešních čtyřicátků, třicátků a ještě mladších lidí. Jejich důchody prostě zajištěny nejsou, jejich důchody jsou ohroženy. Dneska si může politická reprezentace tleskat, že důchodci dostali přidáno, ale nic nedělá pro to, aby na důchody bylo i pro generace budoucí a to je hrozně krátkozraká politika,“ upozornil Skopeček.

Vyšší věk odchodu do důchodu? Určitě ne, tvrdí Babiš

Na závěr ještě ještě jedna analogie s Polskem. Strana PiS tam přišla i s návrhem na snížení odchodu věku do důchodu.

Bude se v Česku naopak tento věk zvyšovat? „Určitě ne,“ ujišťuje Babiš, ačkoli z resortu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zaznělo něco jiného. Návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu. „Ona to nenavrhovala, to tam napsal nějaký úředník,“ hájí ministryni Babiš. „Já říkám: Česko prosperuje, bude prosperovat, takže my spíš budeme perspektivně snižovat. Určitě navyšovat ne, nevidím na to důvod,“ dodal premiér.

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>

 

 

 

 

agfor ( 15. října 2019 17:21 )

To je teda nápad, 13. důchod ! A z čeho by si soudrzí a soudržky ve vládě a spol. přidávali desetitisíce měsíčně ?

vont ( 15. října 2019 15:38 )

bu bu bu!🙈

vont ( 15. října 2019 15:33 )

ovšem, to nezdražuje vláda! O jakém dluhu je tu řeč?!

Evka4 ( 15. října 2019 13:53 )

vilda696: Přesně tak.Není nad zlodějský *** z ODS napříč republikou.

verka1 ( 15. října 2019 13:45 )

Dostáváte důchod od státu, stát za vás platí zdravotní pojištění a tak co by jste chtěli? To ještě neplatíte za zdravotnictví, za několik let se bude platit a důchody budou ještě nižší než jsou teď. Podnikatelé, lékaři, soudci na to peníze mít budou, ale dělníci a kdo pobírá ninimalni mzdu ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa