Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišová v rudé róbě vyrazila za císařem. Babiš žasl v Japonsku: „Velkolepé“

Aktualizováno -
22. října 2019
13:31
Autor: ČTK, simao, jt - 
22. října 2019
06:58

Nový japonský císař Naruhito byl oficiálně uveden na trůn. Na obřadu, jehož se podle agentury Kjódó účastní asi 2000 hostů z více než 190 zemí, zastupuje Česko premiér Andrej Babiš. Blesku z Japonska vzkázal, jak ceremonii prožíval. A prozradil i detaily k šatům, které si na sebe vzala jeho manželka Monika a které upoutaly pozornost.

Devětapadesátiletý Naruhito už letos prvního května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Oficiální předání moci bylo ale završeno až dnes sérií rituálních obřadů.

Do trůnního sálu smělo jen pár vyvolených. Hned vedle však byly přichystány obrazovky pro zvláštní hosty a představitele 195 zemí. A tak nechybělo jedenáct panovníků, následníků (včetně britského prince Charlese), dvacítky prezidentů a řady králů. Na místo tak dorazil belgický král Filip nebo jeho švédský protějšek Gustav. 

Babiš: Jedinečný a velkolepý zážitek

Za Česko vyrazili do Japonska na Naruhitův slavný den premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou, která zaujala rudou róbou.

„Je to jedinečný a velkolepý zážitek. Jsou tady zástupci nejvyšší úrovně hlavně prezidenti ze 190 zemí. Mě pověřil pan prezident Zeman, abych jel místo něj. Teď právě jdeme na večeři na pozvání nového japonského císaře a budeme mít možnost si s ním potřást rukou. Je to událost světového významu,“ vzkázal přímo z Japonska Blesku premiér Babiš.

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou na ceremoniálu k uvedení císaře Naruhita na trůn (22.10.2019) Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou na ceremoniálu k uvedení císaře Naruhita na trůn (22.10.2019) | Instagram Moniky Babišové

Babiš prozradil, že státníci nenosili císaři dary. „Já jsem nepřivezl dary pro císaře, ale mám tady bilaterální jednání s místopředsedou vlády sultanátu Omán, s premiérem Vietnamu, čeká mě ještě premiér Japonska, prezident Německa, prezident Brazílie a premiérka Srbska. A na večeři se uvidím ještě s thajským premiérem. V rámci jednání předáváme stříbrné manžetové knoflíčky s českým granátem, nebo knížky o Praze,“ uvedl Babiš.

Ve fraku podruhé v životě

Později se Babiš nechal slyše, že by rád přivítal císaře Naruhita a jeho manželku císařovnu Masako v Praze. Případně i premiéra Šinza Abeho. „Příští rok bude 100 let navázání diplomatických vztahů s Japonskem, tak bychom byli rádi, kdyby japonský premiér přijel do Prahy,“ podotkl Babiš.

„Je tady obrovské zastoupení z celého světa, prezidentů, státníků, králů a politických osobností, intronizace se koná po třiceti letech, tak si z toho odnáším velký zážitek a velký dojem,“ žasl dál Babiš v Japonsku.

K outfitu, který s manželou pro Naruhitovo slavnostní uvedení na trůn zvolili, pak Babiš pro dodal: „Já mám frak, který mám podruhé v životě. Poprvé jsem ho měl ve Vídeňské opeře a teď tady v Japonsku. Co se týče paní, tak Monika měla šaty bordó od Lukáše Macháčka a na večeři s císařem bílé šaty Brandon Maxwell.“

Sláva za 3,4 miliardy

Celá sláva přitom vyjde Japonce na nemalé peníze - odhadem jde o 3,4 miliardy korun.

Na úvod dnešní slavnosti Naruhito „oznámil“ za zavřenými dveřmi v japonském císařském paláci nástup na trůn svým předkům z nejdéle vládnoucí dynastie na světě. K nástupu na trůn poblahopřál Naruhitovi japonský premiér Abe, který svůj proslov zakončil trojím japonským banzai, tedy přáním „deseti tisíc let“ dlouhého života.

Šíleně smutná císařovna

Kvůli tajfunu Hagibis, který Japonsko zasáhl před týdnem a vyžádal si více než 80 mrtvých a deset pohřešovaných, se však japonská vláda rozhodla odložit na listopad jednu z hlavních částí slavnostního obřadu - průvod, v němž má jet císařský pár v otevřeném voze a představit se tak veřejnosti.

Pozornost přitom budí i samotná císařovna Masako. Vystudovala mezinárodní vztahy na Harvardu, doktorát na Oxfordu pak musela vzdát, když začal být její vztah s Naruhitem vážný. Vzali se roku 1993.

O deset let později se přestala objevovat na veřejnosti kvůli psychické chorobě. V roce 1999 potratila a po narození dcery Aiko o dva roky později trpěla Masako depresemi i úzkostí, snad kvůli potížím přivyknout si na život v paláci a tlaku, aby porodila následníka trůnu. Tento svůj úkol už takřka jistě nesplní, následníkem tak bude císařův bratr Akišino (53) a po něm jeho jediný syn Hisahito (13).

Naruhito ještě jako korunní princ se svým otcem Akihitem, kterého vystřídal na císařském trůnu v japonsku Naruhito ještě jako korunní princ se svým otcem Akihitem, kterého vystřídal na císařském trůnu v japonsku | Reuters

Císařem se Naruhito stal už 1. května po abdikaci svého otce. Už tehdy při skromnějším obřadu přijal »tři poklady«, ekvivalent našich korunovačních klenotů. Největším obřadem je však dnešní korunovace, správněji intronace, oficiální usednutí na trůn.

Nebeský vládce a večeře s bohyní

Podle bájí dala bohyně slunce Amaterasu tři dary svému vnukovi, ať udělá v zemi pořádek. Jeho pravnuk Džinmu se pak roku 660 př. n. l. stal prvním císařem. Historicky doložený je Kinmei (539 – 571), takže jde o nejstarší vládnoucí dynastii světa.

Meč, šperk a zrcadlo jsou dodnes součástí korunovačních rituálů. Jen císařové a kněží je mohou spatřit na vlastní oči, jinak jsou skryté ve schránkách. Posledním velkým rituálem bude soukromý magický obřad daidžósai, kdy císař pojí rýži s Amaterasu.

Císařskou židli na osmiúhelníkovém pódiu kryje pompézní konstrukce z cypřiše ověšená hedvábnými baldachýny, zdobí ji zlatí fénixové a chryzantémy. Osmitunový trůn i menší verzi pro císařovnu převezly kamiony z historického Kjóta. Poslouží už čtvrtému císaři, stejné se používají od 8. století.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Inka ( 27. října 2019 21:19 )

Reprezentativní vzhled, krásná a inteligentní. Vzdělaná, mluvící světovými jazyky...to je paní Monika. Bravo ! 🌹

kuromrd ( 26. října 2019 10:49 )

hlavně že nám zvyšuje důchody a na volbách opčas rozdá koblihu, tak štědrý nebyl ani tatíček masarik, ten co nechal střílet na duchcově do dělníků

dolcevita ( 23. října 2019 20:48 )

měla jít na setkání s prezidenty naboso?

dolcevita ( 23. října 2019 20:46 )

Topolánek reprezentoval pérem, Klaus perem

dolcevita ( 23. října 2019 20:42 )

Mako, Kako, Kiko i Aiko jsou pěkné kočky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa